„Észhez kell térni” – Bizottságokkal enyhítenék a védőoltásválságot

Kőrössy Andrea 2017. május 18., 16:19

Két új testületet is létrehoz a kormány az oltóanyagkrízis megfékezése érdekében. Sorin Grindeanu szerint az, hogy a kanyaró miatt immár 26 gyermek halt meg, „észhez kell térítsen mindannyiunkat”.

Gyakorlati lépésekre készül a kormány az oltóanyagkrízis megoldása érdekében. Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtökön, a Florian Bodog egészségügyi tárcavezetővel tartott megbeszélés után úgy nyilatkozott: rövid időn belül két bizottságot is létrehoznak, amely a vakcinahiány felszámolásán fog dolgozni.

A csütörtöki nap folyamán egyrészt a kabinet elfogadott egy memorandumot a több minisztérium bevonásával létesülő bizottság megalakulására vonatkozóan, ugyanakkor életbe lépett az egészségügyi tárca új szerkezeti felépítése, amelyben helyet kapott egy, kifejezetten az oltásokkal foglalkozó új testület.

Grindeanu elmondása szerint

az új minisztériumi egység felelős lesz az oltóanyag-beszerzés teljes folyamatáért, a készítmények megvásárlásától és szétosztásától a lakosság tájékoztatásáig.

„Sajnos az egészségügyi minisztériumnak az elmúlt hónapokban tűzoltásszerűen kellett megoldásokat találnia a felmerült gondokra” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: az öttagú testület munkáját Adriana Pistol, az Országos Közegészségügyi Igazgatóság vezetője fogja irányítani.

Grindeanu úgy vélte: a legfontosabb, hogy kiszámítható és előrelátható rendszert hozzanak létre, hogy az ország többé ne kerülhessen a mostani helyzetbe, amikor egyszerűen kifogynak a vakcinakészletek. Szerinte a cél elérésében a jelenleg közvitán levő oltástörvény-tervezet is segíteni fog.

A miniszterelnök ugyanakkor ismét hangsúlyozta: ahhoz, hogy az immunizálást megtagadó szülők szankcionálásáról lehessen beszélni, illetve arról, hogy a nem immunizált gyermekektől megvonják a közösségbe járás jogát,

előbb országos szinten állandó jelleggel biztosítani kell a szükséges oltóanyag-mennyiséget, „ez kötelességünk”.

Grindeanu nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene eljárni a vakcinákat elutasító szülőkkel, mindössze annyit mondott, hogy „a szabad választás jogát mindannyian kiérdemeltük, de ez csak addig terjed, amíg nem gátolja mások szabadságát”.

A kormányfő „tragikusnak” tartotta, hogy immár 26 gyermek halt bele a kanyarófertőzésbe – néhány napja Vaslui megyében hunyt el a kór 26. áldozata, egy 5 hónapos kisbaba. „Ezeknek az eseteknek arra kell sarkallniuk mindannyiunkat, hogy észhez térjünk. Az európai uniós más tagországaiban ilyesmi nem fordul elő” – magyarázta a miniszterelnök.

A megbeszélés után Florian Bodog egészségügyi miniszter arról számolt be: tudomására jutott, hogy Olaszországban döntés született arról, hogy a beoltatlan gyermekek ne mehessenek iskolába, ez szerinte „valamelyest egybevág” az általa előterjesztett törvénytervezet előírásaival.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat