HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2017. december 15., péntek

Kreatív házi feladatra vágynak a diákok

Az oktatási minisztérium által november 7. és 20. között lebonyolított közvita eredménye alapján a kérdőíveket kitöltött diákok és a szülők több mint 75 százaléka sokallja, és fárasztónak tartja az iskolában adott házi feladatokat.

Kőrössy Andrea , Bíró Blanka 2017. december 14., csütörtök

A helyi adók nem nőnek, de a parkolásért többet kell fizetni jövőre Szentgyörgyön és Kolozsváron

A sepsiszentgyörgyi és a kolozsvári önkormányzat is úgy döntött, hogy nem a lakosokkal fogják megfizettetni a 2018-ban kieső kormánytámogatást, így a helyi adók az idei szinten maradnak, a parkolási díj viszont mindkét városban emelkedni fog.

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2017. december 13., szerda

Félnek az unireások a marosvásárhelyi iskolaalapítástól

Veszélyben érzi magát a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium közössége a parlament által nemrég elfogadott, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium újraalapítását lehetővé tevő törvénymódosítás miatt.

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2017. december 06., szerda

Beteg az egészségügyi rendszer: az immunoglobulin mellett más készítményekből is hiány van

Adófelfüggesztéssel akarja megoldani a kormány a halálos áldozatot is követelt immunoglobulin-hiányt, a rendszer hiányosságai azonban nem orvosolhatóak egyetlen tollvonással, a lapunknak nyilatkozó kórházigazgatók szerint a helyzet egyre rosszabb.

Kőrössy Andrea 2017. december 06., szerda

Túl költségesek a sztráda villanyégői, újabb ellenőrzést tartanak

Jövő kedden újabb helyszíni ellenőrzést tart a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) a Szászsebes és Torda közötti autópálya 3-as szakaszán. 

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2017. december 06., szerda

Aggasztó az országos beoltottsági arány

Katasztrofális a kisgyerekek körében a háromkomponensű – a kanyaró, a rózsahimlő és mumpsz ellen védelmet nyújtó –, úgynevezett ROR-vakcinával való beoltottsági arány a Hotnews.ro hírportál által minisztériumi forrásokból megszerzett adatok szerint.

Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea , Barabás Hajnal 2017. december 05., kedd

Önerőből segítik a rászorulókat – még mindig nem tudni, mikor érkeznek meg az EU-s élelmiszercsomagok

A kolozsvári városháza saját élelmiszersegély-programot indított az EU-s projekt kiegészítéseként. A kezdeményezésre azért is lehet nagy szükség, mert a „hagyományokhoz” híven az uniós csomagok idén is alaposan megkésnek.

Kőrössy Andrea 2017. december 04., hétfő

Egymásnak estek az egészségügyi „Facebook-miniszterek”

A Cioloş-kormány egészségügyi miniszterét, Vlad Voiculescut teszi felelőssé Florian Bodog jelenlegi tárcavezető az autóimmun betegségben szenvedő pácienseknek járó immunoglobulin, azaz ellenanyag készítmények országos szintű hiánya miatt.

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2017. november 30., csütörtök

Törvénnyel köteleznék a sztrádaépítést

Törvénnyel kötelezné a Marosvásárhelyt Iaşi-sal összekötő autópálya megépítésére a parlament a kormányt, amely azonban az elmúlt tíz évben a szakasznak még a megvalósíthatósági tanulmányait sem tudta elkészíteni, sőt a kivitelezés határidejét nemrég 2030-ra tolta ki.

Kőrössy Andrea 2017. november 28., kedd

Pataréti szeméttározó: folytatódik az adminisztrációs huzavona

A Kolozsvár melletti pataréti szeméttározót ügykezelő Kolozs megyei önkormányzat olyan jóváhagyást kapott a megyei kereskedelmi és iparkamarától, amelyben igazolják, hogy a tanács előre nem látható tényezők miatt nem tud eleget tenni szerződésben vállalt kötelezettségeinek.

Kőrössy Andrea 2017. november 28., kedd

Hamarosan elkezdődhet a paszmosi Teleki-kastély felújítása

Hamarosan nekiláthatnak a paszmosi Teleki-kastély felújításának, a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat ugyanis aláírta a finanszírozási szerződést, amelynek révén elkülönítették a 680 ezer lejes önrészt is.

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2017. november 23., csütörtök

Mégsem kötelezik itthonmaradásra az egyetemistákat?

Az oktatási minisztérium arról biztosította a hallgatói szervezeteket tömörítő országos szövetséget (ANOSR), hogy nem készül a röghöz kötést szabályozó, azaz az ingyenes helyen tanuló egyetemistákat romániai munkavállalásra kötelező tervezet.

Kőrössy Andrea 2017. november 22., szerda

Sokakat érdekel a házi feladat

Több mint 82 ezer pedagógus, diák és szülő töltötte ki a házi feladatokra vonatkozó online kérdőíveket az oktatási minisztérium november 7. és 20. között lebonyolított közvitája során.

Kőrössy Andrea 2017. november 22., szerda

RMDSZ-es pálfordulás: a képviselők elutasítják a bányászati tervezetet

Nem támogatják az RMDSZ képviselői a természetvédelmi területeken történő bányászati tevékenységről szóló törvénytervezetet, amelyet viszont a szövetség szenátusi frakciója október végén megszavazott, sőt kiállt annak hasznossága mellett.

Kőrössy Andrea , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2017. november 22., szerda

Türelemjáték a jogosítványért: minisztériumi szinten oldanák meg a sofőrvizsgarendszer gondjait

Heteket, sőt akár hónapokat is kell várakozni egyes városokban arra, hogy a jogosítványhoz szükséges sikeres elméleti vizsga után sor kerüljön a gyakorlati megmérettetésre. A belügyminisztérium személyzethiánnyal magyarázza a jelenséget.

HIRDETÉS
Kőrössy Andrea 2017. november 22., szerda

Röghöz kötés? Feltételeket szabhatnak az ingyenes helyen tanuló egyetemi hallgatóknak

Az oktatási tárca szerint „a lehetőségekhez mérten” akár be is lehetne vezetni a röghöz kötést, amely alapján a romániai egyetemek ingyenes helyére bejutott diákoknak megadott ideig az országban kellene dolgozniuk.