Krónika Online
2017. március 29., szerda; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Beindul a bűnvádi eljárás a kézdi Wass Albert utca ügyében

Krónika | 2017.02.16. [19:18] | Utolsó módosítás: 2017.02.16. [20:09]

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert utcanév ügyében.

bokort1_bBokor Tibor

A végleges végzésnek a romániai bíróságok portálján közzétett kivonata szerint a bíróság helybenhagyta a prefektus és a városi ügyészség keresetét az önkormányzat ellen, és ezzel megerősítette a nyomozás elindítását a háborús bűnösök kultuszának a terjesztése miatt.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester az MTI-nek adott nyilatkozatában értetlenségének adott hangot a bírósági végzés miatt. Megjegyezte: ez csupán a feszültségkeltést szolgálja, hiszen az önkormányzat visszavonta a Wass Albert utcanévről szóló vitatott határozatát. A polgármester hozzátette: éppen a határozat visszavonása miatt tekintette a rendőrség okafogyottnak az ügyet, és szüntette meg a korábban elindított nyomozást.

Mint arról beszámoltunk, Kézdivásárhely önkormányzata 2015 novemberében egyhangúlag megszavazta, hogy egy addig névtelen utcát Wass Albert íróról és költőről nevezzenek el, 2016 februárjában azonban a prefektus keresete alapján visszavonta a határozatot. A névadást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete javasolta, mely egy – a főügyészségnek tulajdonított, de később hamisnak bizonyult – dokumentummal igazolta, hogy Wass Albert nem minősül háborús bűnösnek. Az utcanévadás, majd a név visszavonásának a folyamata párhuzamosan zajlott a HVIM két kézdivásárhelyi vezetője, Beke István és Szőcs Zoltán ellen felhozott terroristavád kivizsgálásával.

Wass Albertet 1946-ban háborús bűnök elkövetése címén távollétében – egy vitatott ítéletben – halálra ítélte egy kolozsvári népbíróság. Azzal vádolták a korabeli román hatóságok, hogy 1940-ben, a magyar hadsereg Észak-Erdélybe történő bevonulásakor parancsot adott több ember kivégzésére. A háborús bűnösök kultuszát tiltó, 2002-ben elfogadott romániai jogszabály értelmében három erdélyi településen eltávolították talapzatáról az író köztéri szobrát.

A 18 ezer lakosú Kovászna megyei város lakosságának 91 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson, a 19 tagú önkormányzati testületben ketten szereztek mandátumot egy román párt színeiben.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.17., péntek [20:49]
De, ha a székely emberek bunkók, mint itt ti egy jó páran, akkor az általatok lakott régiót csak és csakis bunkisztánnak lehet nevezni. Így, kicsi betűvel.
És csaholás helyett inkább meg kellene tanuljatok magyarul helyesen írni és persze magyar karakterekkel. Ha ilyen keményen döngetitek nagy magyarságotokkal a melleteket.

És igenis fenntartom, hogy az államhatalmi szervek döntik el, hogy ki számít bűnösnek és ki nem. És az államhatalmi szervek fogják meghurcolni Kézdivásárhely városi tanácsát, polgármesterét és szabnak ki rájuk - esetleg - büntetést.
Kellett ez nekünk? Nincs enélkül is épp elég gondunk itt bunkisztánban? Kell provokálni tovább ilyen vitatott személyekkel az államhatalmi szerveket. Hülye embereket csak fal képes megállítani, nem a józan eszük.
7.
Bulcsú
2017.02.17., péntek [13:30]
A bemutatkozásod jelesre sikeredett.Most már költözhetsz Caracalba,beillesz a képbe!Csak nehogy elkapjuk a fajtádat,mikor változnak a dolgok...
6.
RezfaxuBagoly
2017.02.17., péntek [12:32]
Mar sokszok kifejtette mennyire utalja a szekelyeket. Bunkok parasztok vagyunk.
Kulon lakast kellett bereljen a sok diplomajanak es kituntetesenek amit nem ertekelunke legge.

Amugy szerintem a valosag, hogy mikor rajott az ove kisebb az oszes szekelyenel nagyon elgurult a gyogyszer.
5.
RezfaxuBagoly
2017.02.17., péntek [12:29]
Megint megjelentel?
Bezartak a kocsmak?

Nem tudtad elinni a frusztraciod?
4.
moldvaimilicista
2017.02.17., péntek [11:53]
Az oláhoknak ideje szép gyorsan visszavonulniuk a Duna déli felére, a juhaikat hadják , mert ha nem az egész Hargitai erdöket kigereblyéltetjük velük most a tavasz beálltával.
3.
zBogar
2017.02.17., péntek [11:06]
Igazad van. Az utolsó sovén senkiháziak állapítják meg, hogy ki számít háborús bűnösnek Romániában és ki nem.
Azok, akik fizetnek a magadfajta agyatlan zombiknak is, hogy ilyen és ehhez hasonló kommentekkel töltsék meg a magyar fórumokat. Ne felejtsd el a szőröktől megtisztítani a nyelvedet, paraszt.

Egy székely ember biztosan nem "ótonómiát bunkisztánnak!" néven kommentelne.
2.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.17., péntek [10:44]
Csakhogy ezt nem te állapítod meg. Erre vannak kompetens állami szervek és te mind ugathatsz az nem változtat semmin.
1.
Bulcsú
2017.02.16., csütörtök [22:24]
Wass Albert nem háborús bűnös!Nem egy lapon emlegetni jankóval!
Hozzászólások8