A Kert utca átépítése ellen emeltek szót a váradiak

Nagy Orsolya 2013. április 19., 08:13
Ellenzik a nagyváradiak a belvárosi épületbontásokat – derült ki azon a közvitán, amelyet csütörtök délután szerveztek a készülő általános városrendezési terv (PUG) tárgyában. Mint arról beszámoltunk, a terv legvitatottabb pontja az a javaslat, amely szerint a városközponti Kert (Avram Iancu) utca egy részén lebontanák az épületeket, hogy négysávos utat alakítsanak ki a mostani kétsávos helyett.
Fotó: A szerző felvétele

A tulajdonos beleegyezése kellene

Amint az a terv elkészítésével megbízott bukaresti szakemberek beszámolójából kiderült, a házbontás nem az első opció az utca közlekedésének hatékonyabbá tételében. Tiberiu Ciolacu építész prezentációjában elmondta: az utca fontos összeköttetést jelent az egyetem és a belváros között, ezért kellene megkönnyíteni rajta az autós és kerékpáros forgalmat. Rövid távon szerinte hatékony megoldás lenne az utca jelenlegi formájának megtartása mellett az egyirányúsítás, így egy kerékpárút is elférne rajta, ez azonban azt feltételezné, hogy az ellenkező irányba haladó forgalmat máshová kellene elterelni, ami más utcákat terhelne meg.

Második megoldásként javasolták a más országokban már ismert „shared space”, vagyis közös tér bevezetését az utcában – ez azt jelentené, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok szabadon közlekedhetnének az úttesten, ahol az autók is haladhatnának, de csak szigorú sebességkorlátozással. Hosszú távú javaslatként került be a városfejlesztési tervbe az utca bővítése, bontások révén – így a szakemberek szerint egy új villamosvonal is elférne rajta. Tiberiu Ciolacu hangsúlyozta: nincs szó kényszerű házbontásról, hanem a tulajdonos beleegyezésével az utcafrontot kellene valamivel hátrébb vinni – a házat lebontani, majd odébb újjáépíteni.

Tehermentesítés vagy négysávos út?

A közvitán mintegy 130 váradi lakos jelent meg, akik felszólalásaikban egytől egyig ellenezték a bontásokat. Elsősorban a környéken lakók, de felszólaló szakemberek, építészek is kifogásolták a javaslatot. Egyikük úgy fogalmazott: igaz, hogy a Kert utcai házak nem hoznak pénzbeli profitot, de önmagukban a város értékei közé tartoznak. Az utca egyik lakosa azt mondta, tisztában van vele, hogy a házak közül sok igen rossz állapotban van, azonban ez nem mindegyikre igaz, másfelől azt sem érti, hogyan szolgálhatná a háztulajdonos érdekét az utcafront áthelyezése. Szabó Anemari építész azt mondta, jónak tartja a tervben szintén szereplő belső forgalmi gyűrű létrehozását, amely a belvárost tehermentesítené a forgalomtól, így azonban azt nem érti, miért van szükség egy, épp a főtérről kivezető, négysávos útra.

Ilie Bolojan polgármester egyébként korábban sajtótájékoztatón reagált a bontások miatti közfelháborodásra. Azt mondta, egyes Kert utcai házak újjáépítése olcsóbb lenne, mint a helyreállítás, és biztos benne, hogy erre a tulajdonosok is rá fognak jönni. Nagyvárad Általános Városfejlesztési Terve 2025–2030-ig lesz érvényes, és fő céljai között szerepel a városi közlekedés jobbítása, a gazdaság fejlesztése, a turisztikai vonzerő kiaknázása, illetve a helyi adminisztráció hatékonyabbá tétele.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat