HIRDETÉS

Társítsuk bátran a ruhadarabokat

Péter Beáta 2016. november 13., 12:56

A mintázatban a grafikai elemek, színben az okkersárga dominál, ruhában a vastagabb anyagú, térden alul érő, ajánlott a kalap, és szinte minden öltözékhez vehetünk bátran dzsekit – véli a csíkszeredai Delikates műhely két divattervezője, György Eszter és Szász Emőke az idei téli divatról.

Fotó: Veres Nándor

Az okkersárga minden árnyalata jelen van a 2017-es őszi és téli divatszínek között, akár domináns ruhadarabon, akár valamilyen kiegészítőn jelenik meg. Ez a szín nemcsak annak ajánlott, aki bátran és erőteljesen akar öltözni, hanem annak is, aki visszafogottabb – magyarázza Szász Emőke. Az okkersárga mellett megjelennek a kék árnyalatok is.

„Divatosak a grafikai elemek, a különböző csíkozású vagy kockás, kárómintás ruhadarabok ebben a szezonban. Nagyon trendiek a ruhák, a teljesen hosszú, térdig érő vagy térden alul érő változatok. Egyértelműen divat a hangsúlyos derékvonal és az onnan gazdagon szabott szoknyarész\" – mondta a divattervező. Rámutatott, az őszi-téli divatban ajánlottak a különböző fazonú szoknyák: mostanig a térden felül érő szoknyák vagy a hosszú maxiszoknyák voltak divatosak, de visszatért a térden alul érő vagy lábszárközépig érő szoknya, amelyet egy szezonnal ezelőtt még „mamásnak\" tartottunk.

Még mindig menő a csőnadrág

Újra divat a kötött, horgolt textúra szoknyában, ruhában, pulcsiban egyaránt, akárcsak a vastag, érdesebb szövetek – mondták a divattervezők. „Nagyon jellemző az is, hogy összemosódnak a stílusok, a sportos és elegáns formák, és alkalomtól függetlenül összemixelik a sportosat a magas sarkúval\" – magyarázta György Eszter.

A nadrágok terén még mindig hódítanak a csőszárúak, ami sokaknak előnyös szabású, könnyen kombinálható testhezálló vagy lazább felsőkkel is. Akárcsak nyáron, a téli szezonban is trendi az ingblúz, elől gombos, akár csipkével kombinált. A férfiak is egyre bátrabban hordanak színesebb ruhákat, nem csak a klasszikus feketét, szürkét – mutatnak rá a szakemberek. „A bordós árnyalatok, a rozsdaszín fele hajló színek visszatértek az őszi-téli divatban a fiúknál is. Nagyon trendi a sál is, mostanában az is visel sálat, aki néhány szezonnal ezelőtt el sem tudta volna képzelni, hogy a szánkózáson kívül más alkalomra is felrakja.

Kalap vagy sapka?

A divattervezők rámutatnak, noha környékünkön még nem annyira megszokott, de bátran lehet viselni az utcai viselet kiegészítőjeként kalapot. „Trend a nagy karimájú filckalap, ami lazább, nem annyira a kifinomult elegancia jellemzi, hanem sokkal inkább a kényelmesebb viselet kiegészítője lehet, akár farmerrel, bakanccsal, dzsekivel hordható lehet. Divatosak a kötött textúrák, a nagy méretű kötött sálak. A sapka lehet egy kicsit fényesebb kötött anyagból, amiben van egy ezüst vagy arany szál, ettől kicsit divatosabb, kortársabb, és a fazonja nem a fejre szoruló, hanem lazább, oldalra engedhető, csajosabb\" – mondták a divattervezők.

A csíki utcákon és a nemzetközi kifutókon is egyaránt látni, hogy virágkorát éli a dzseki. „Ez az, ami praktikus és dizájnos is, a steppelt tollkabát, tolldzseki, a béleltebb, vastagabb „pufojkadzseki\". Ezeket az elegánsabb viseletbe is nyugodtan be lehet illeszteni. A stílusok nagyon jól keverednek. Néhány szezonnal ezelőtt nem javasoltuk volna, hogy egy szövetszoknyához valaki felvegyen egy enyhén fényes anyagból készült dzsekit, de most bátran lehet hordani. Arra kell vigyázni, hogy mindig legyen valami olyan kiegészítő, ami a kettőt összeköti\" – hangsúlyozza Szász Emőke.

Az örökké divatos bakancs

Visszatértek ismét a fűzős bakancsok a női és férfi divatban is. Ugyanakkor – akárcsak a ruhák esetében – itt is megjelentek a fényes anyagok. Divatosak a combcsizmák is, noha ez alacsony lányoknak nem előnyös. „A csizmákat tekintve egyébként minden hosszúságú csizma divat most, a térden alul érő, a bokacsizma, a lábszárközépig érő. Lehet teljesen lábra simuló, visszahajtókás. A cipőknél is divatosak a színek, lehet élénk színeket felvenni, zöldet, kéket, bordót, mert nagyon menő\" – mondták a tervezők. Hangsúlyozták, hogy csak az ragaszkodjon a trendekhez, aki önmagának érzi őket, ha nem érzi magabiztosan magát az illető ruhadarabban, inkább ne viselje: a divatot csak annyira kell követni, amennyire az alkatunk, az egyéniségünk megengedi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS