HIRDETÉS

Önismeretre tanító kártyajáték: a bridzs

Péter Beáta 2016. december 11., 13:36

A bridzs nem csupán kártyajáték, hanem sportág is, amely fejleszti a logikus gondolkodást, a memóriát, önuralomra, önismeretre tanít. A csíkszeredai bridzsélet az 1970-es évekre nyúlik vissza, ekkor már működött egyfajta bridzsklub, amelyet aztán 1986-ban betiltottak.

A kilencvenes évek elején újult erővel és hivatalos formában, bejegyzett egyesülettel indult újra a csíki bridzsklub, tagja lett az országos bridzsszövetségnek – tudtuk meg Daday Hunortól, a csíkszeredai bridzsklub tagjától. „Hetente van bridzsklub a városban, 20-24 ember összegyűl, játszik, jól érzi magát és fejlődik” – ecsetelte Daday.

A bridzset négyen játsszák, ketten-ketten párban vannak, licitálnak, és próbálnak minél többet kihozni egy bizonyos leosztásból. Mivel páros játék, jó, ha a partnerek össze vannak szokva, tudják, hogy ki miért licitál, miért húz egy lapot. Daday szerint egy év alatt jó haladó játékos lehet valakiből, ha az illetőnek van bizonyos múltja valamilyen logikai sportban, például sakkban.

Logikai játék, mentális sport

Az országos bridzsszövetséghez 27 egyesület tartozik – köztük a csíkszeredai is –, és országos szinten körülbelül háromezer-ötszáz játékost tartanak nyilván. „Ez egy elméleti sport, a mérhetősége abban rejlik, hogy kilencvenkilenc százalékban ki van zárva a szerencse. A játék menete során a kártyák nem keverednek össze, a korábbi kiosztásból a 4 x 13 lap visszakerül a kártyatokba, felírják az eredményeket, és ugyanaz a kiosztás átmegy egy másik asztal játékosaihoz. Ezt a verseny nagyságának függvényében eljátsszák tíz vagy harminc asztalon. Az eredményeket aztán összehasonlítják, és ez jelenti a mérhetőséget és a szerencse kizárását, gyakorlatilag egy mentális sport. A skandináv államokban például az iskolákban választható tantárgy a bridzs” – magyarázta Magyari Zoltán, a bridzsklub tagja.

Egészséges szórakozási alternatíva

Csíkszeredában külön bridzsegyesület foglalkozik az utánpótlással, az oktatással, mert ahhoz, hogy valaki a klub tagja lehessen, meg kell tanuljon bizonyos lépéseket. A Bridge Over Nations egyesületet 2015-ben jegyezték be, noha már korábban foglalkoztak oktatással az egyesület tagjai. „Az első kurzusunkra elég sokan jelentkeztek, és ezen fellelkesülve alapítottuk meg az egyesületet, iskolákban is kezdtük hirdetni ezt a lehetőséget. A felnőttkurzus mellett aztán sikerült a Márton Áron Főgimnáziumban és a Nagy István Művészeti Iskolában egy-egy diákcsoportot tanítani az elmúlt tanévben. Ennek az lett az eredménye, hogy négy diákot tudtunk elküldeni nyáron az évi rendszerességgel megrendezett marosfői bridzstáborba, amelyet a román bridzsszövetség szervez” – mondta el Biró Zoltán az egyesület részéről.

A szervezetnek két kiemelt célja van, az egyik az oktatás, a másik pedig a feltörekvő játékosok támogatása. Ebben a tanévben is indítottak tanfolyamokat az említett középiskolákban, ugyanakkor az egyesület tagjai osztályfőnöki órákon ismertették meg a diákokat a játékkal és a lehetőséggel. A kurzusok ingyenesek, a költségeket az egyesület fedezi. A támogatás során azokat a játékosokat segítik, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a briddzsel, számukra a különböző országos versenyeken való részvételkor utazási, szállás- és részvételi költségeket térítenek meg.

„A tavalyi kurzusunkon részt vevő egyik diák, Ördög Ákos idén Romániát másik három versenyzővel együtt képviselte a balkáni országok számára megrendezett nemzetközi csapatversenyen, Bulgáriában. Van mozgáslehetőség, mert nagyon kevés az aktív oktatás Romániában, amely célzottan diákok számára van meghirdetve, és ebből kifolyólag aki most tud „kiugrani”, annak nagyon komoly karrierlehetőség is akár, hogy versenybridzset játsszon” – hangsúlyozta Biró, hozzátéve, hogy a bridzs 1999-től olimpiai sportág is. Mindenképp egy egészséges szórakozási alternatívát nyújt a fiatalok számára.

Stratégiaépítés és tervezés

Daday Hunor hangsúlyozta, hogy talán nem is az a legfontosabb, hogy hova lehet eljutni a versenyek során, hanem hogy ez a fajta játék segíti a logikus gondolkodás fejlesztését, önuralomra, önbecsülésre tanít, rávezet stratégiát építeni, tervezni. Nemcsak a sportág kiemelkedő játékosainak, hanem az átlagembernek is – aki hobbiszinten műveli – sok mindenben segíthet. „Memóriafejlesztő, és a kudarc elviselésére is megtanít. Ugyanolyan maximális teljesítménnyel kell megpróbálni nekiállni a következő leosztásnak is, mint az előzőnek.

Egy verseny keretében három, három és fél órát is játszunk egy forduló alatt, nagyon gyorsan át kell állítsuk az agyunkat az egyik partiból a másikba, ez komoly tréning” – tette hozzá Magyari. Elmondták, a román bridzsszövetségnek célja, hogy a bridzsoktatás az iskolai tananyag része legyen mint választható tantárgy, és már történtek lépések ez irányba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS