HIRDETÉS

Illúziók és valóság az interneten

Dósa Ildikó 2016. november 06., 12:33

Minden kattintásunkkal internetes „lábnyomot” hagyunk magunk után, az adatokat összegyűjtik rólunk, majd főként marketingcélokra használják fel. A felhasználók ugyanakkor csalók és hackerek gyakori célpontjai is. A közösségi háló használatának veszélyeiről, valamint a céltudatos internetezésről osztott meg néhány tanácsot Brok Szabolcs marosvásárhelyi szoftverfejlesztő.


Kiszolgáltatottak a felhasználók adatai

Miközben napjainkban Európában a Facebook és a Youtube a legelterjedtebb közösségi háló, Amerikában előbbi már veszített népszerűségéből: ott a Twitter és az Instagram a menő – legalábbis egyelőre. Létrejöttekor a Facebook célja az egymástól távol élő családtagok, ismerősök kapcsolattartása volt, azonban később, a hatalmas adatbázisnak köszönhetően, marketingszempontból is egyre vonzóbbá vált – mondta el a szakember.

Rámutatott, ma már ha rákeresünk egy termékre, rövid idő alatt elárasztanak a különböző cégek ajánlatai, érdekes viszont, hogy ezek gyorsan igazodnak érdeklődési körünkhöz, profilunkhoz. Nem mindegy ugyanis, hogy egy villát például ingatlanügynök keres vagy étteremtulajdonos – mondott egy példát Brok Szabolcs. Kifejtette, nem csupán a szolgáltatókhoz jutnak el az adataink, a felhasználók milliói vonzó célpontot jelentenek a hackerek, csalók számára is. Nehéz védekezni ellenük, azért is, mert leggyakrabban a saját magunk által közzétett információk tesznek áldozattá.

Legvédtelenebbek a kiskorúak, akiket sokkal könnyebb becsapni, mint a felnőttet: ezt használja ki sok esetben a gyermekpornográfia, valamint a pedofilok. Ezért nem tanácsos, hogy a szülő megengedje gyerekének a Facebook-fiók létrehozását. Az internet úgy próbál valamelyes védelmet nyújtani nekik, hogy 18 év alatti személy adatait nem adja ki a Google-kereső – természetesen ezt csak akkor, ha a kiskorú a reális életkorát írja be a profiljába. Komoly szociológiai kutatási területté vált a közösségi háló, hiszen teljes viselkedési normaváltást eredményezett: ma egy kávéházban már nem feltétlenül a társalgás a lényeg, hanem az esemény közlése az ismerősökkel. Ugyanakkor környékünkön is előfordult már, hogy egy kiskorú öngyilkosságot kísérelt meg egy róla készült, ám számára szégyenérzetet keltő kép megosztása miatt – mondta Brok Szabolcs.

Biztonsági lépések

Brok Szabolcs néhány tippet osztott meg arra vonatkozóan, miként lehet biztonságosabbá tenni közösségi oldalunk fiókját. Például regisztrációnál ne a banki átutalásoknál használt elektronikus postafiókcímet (e-mail) adjuk meg, mindenhez írjunk külön jelszót, amely lehetőleg nem banális, agyonhasznált kulcsszavakat tartalmaz, hiszen ezeket a hackerek akár pár perc alatt feltörhetik (pl. jelszo1234). A szakember azt tanácsolja, okostelefonon állítsuk be a kódgenerátort, így a feltört jelszóval a telefonkészülék nélkül nem tudnak bejelentkezni.

Gyakran változtassuk a jelszavunkat, ugyanakkor használaton kívül ne maradjunk bejelentkezve, ne kérjük, hogy az oldal megjegyezze jelszavunkat, illetve a felhasználónevünket. Elrejtőzhetünk, ha a beállításnál bekapcsoljuk, hogy a keresők találatai közt minél hátrébb helyezkedjünk el. Brok Szabolcs azt is elmondta, ne tegyük elérhetővé adatainkat mindenki számára, csupán ismerőseinknek. Hozzátette, lehetőség van az úgynevezett sütik (cookie-k) törlésére, valamint, hogy bármennyire szeretnénk, a Facebook-fiókunkat nem tudjuk törölni, csupán felfüggeszteni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS