HIRDETÉS

Hogyan fejlődik az idő előtt született baba?

Szász Cs. Emese 2016. november 27., 12:36

Világszerte átlagosan tíz csecsemőből egy korábban születik, mint kellene. Romániában évente húszezer koraszülöttet tartanak nyilván, ez pedig azt jelenti, hogy nálunk az arány kétszerese a nyugat-európai országokénak.


Sokszor nem lehet tudni, mi okozza a koraszülést

A koraszülés mindig váratlanul jön: az édesanya arra számít, hogy minden rendben lesz, éppen ezért az idő előtti szülés sokként éri, ráadásul sokszor nincsenek előjelek – mondta el Bereczky Lujza Katalin nőgyógyász. „Vannak kockázati tényezők, a különböző fertőzések, az ikerterhesség, az előzetes koraszülés, de olyan magzati vagy anyai betegség is, ami miatt véget kell vetni a terhességnek, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Az esetek kétharmadában sajnos ki sem derül, hogy mi az oka a koraszülésnek” – fogalmazott a nőgyógyász.

Az idő előtti szülésen a nőgyógyász mellett a neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász is részt vesz éppen azért, hogy minél hamarabb megfelelő kezekbe kerüljön a baba. „Minél közelebb vagyunk a kiírt időponthoz, a gyerek szervei annál érettebbek, ilyenkor bizony még egy nap késleltetés is számít. A koraszülött hajlamosabb bizonyos betegségekre, éppen ezért rögtön a születése után számos vizsgálatot végeznek rajta: neurológiai, szemészeti, hallás szempontjából vizsgálják, s felmérik a neuro-, pszicho-, motoros fejlettséget” – mondta el Simon Márta újszülöttgyógyász. Hozzáteszi, a kórházban szeretik a korababákat, hiszen bár nagy kihívást jelentenek, igazi csodák. „Kicsit olyan, mint a mesebeli rút kiskacsa, megszületik, de aztán fejlődik, nő, s egészen kivirágzik” – fogalmazott Simon Márta.

A koraszülöttekre jobban kell figyelni azután is, hogy hetek múltán kiengedik őket a kórházból. Lorenzovici Anna háziorvos elmondása szerint a hazatérés után 24 órával meg kell, kellene látogatni a családot. „Nagyobb odafigyelést igényel egy koraszülött baba, több betegség kialakulhat nála, de a szülőkben is sokkal több kérdés merül fel: hogyan öltöztessék, mennyit kell aludnia, ennie. S ha rendszeresen figyeljük, az is hamar kiderül, ha valami miatt tovább kell küldeni egy szakemberhez, például neurológushoz vagy mozgásterapeutához” – mondja a háziorvos.

Figyelembe kell venni a korrigált életkort

A gyerek fejlődésének nyomon követésében fontos figyelembe venni a gyerek úgynevezett korrigált életkorát. A legtöbb gyermek a terhesség 40. hetében születik meg. A korrigált életkort a születés időpontjától függetlenül az alapján számolják ki, hogy a fogantatás utáni 40. héttől mennyi idő telt el. Vagyis egy 32. hétre született koraszülött 12 héttel a világrajövetele után a korrigált kora alapján csak egy hónapos – annak ellenére, hogy már három hónap telt el a születése óta.

A korrigált életkort azért fontos figyelembe venni – mondják a szakemberek – mert ha nem, irreális elvárásokat támaszthat gyereke felé a szülő, s nem érti, hogy miért nem fordul már át a gyerek, miért nem ül, stb. „A kórházból kikerülve az a fontos, hogy egyszer szokják meg otthon, alakuljon ki a család, s aztán 3-4 hét múlva, amikor már elég stabil a baba, s nem borítja ki például, ha idegen kéz hozzáér, akkor lehet kezdeni a fejlesztést” – mondja Vásárhelyi Enikő szenzomotoros terapeuta. Bár legtöbb esetben csak a babákkal foglalkoznak, nem szabad elfelejteni, hogy a koraszülés bizony az édesanya és az egész család számára is sokkot jelent.

„A várandósság ideje alatt van egy elképzelése a kismamának arról, hogy mi fog vele történni, s aztán találkozik a másfajta realitással. Lelkiállapota nyilván a baba egészségi állapotától is függ, de számít az is, hogy megérintheti-e, szoptathatja-e a babáját az anyuka, beszélhet-e negatív érzéseiről valakinek” – mondja Lukács Ágota pszichológus. A koraszülésnek késői kockázata is lehet: az iskoláskorban észlelt finomabb idegrendszeri zavarok vagy a tanulási és beilleszkedési nehézségek, de ilyen esetekben felnőttkorban gyakoribb a szív-ér rendszeri és az anyagcsere-betegségek előfordulása is.

„Sok mindenre hajlamos egy korababa, de nem szabad erre építeni az életünket. Mi megadjuk a gyermeknek azt a közeget, amelyben fejlődhet, ennél többet nem tehetünk. Az elején jobban oda kell figyelni rá, de nem élhetünk görcsös félelemben, hogy vajon mi következhet be” – fogalmazta meg az újszülöttgyógyász, aki nemcsak munkája során találkozik ilyen babákkal, neki is koraszülött volt a lánya. A koraszülöttek világnapját 2011 óta tartják meg november 17-én, így évente egyszer picivel több figyelmet kapnak az idő előtt született csecsemők. Marosvásárhelyen a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja fordított figyelmet erre a napra, lila léggömbök szálltak fel a Színház téren, jelezve, hogy ezen a napon az ilyen, egészen kis hősökre s az ő küzdelmeikre hívják fel a figyelmet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS