HIRDETÉS

Figyelemfelhívás a diabétesz világnapján

Gáspár Botond 2016. november 19., 19:49

A 21. század betegsége vagy a néma betegség – így is nevezik a diabéteszt, amely állandó veszélyt jelent az egészségünkre, és egyre több személyt érint, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Maros megyében például egy év alatt kétszázzal nőtt a nyilvántartott diabéteszesek száma. November 14. az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (NDSZ) kezdeményezésére 1991 óta a cukorbetegség világnapja. Az NDSZ kimutatása szerint tavaly világszinten majdnem 450 millió személy szenvedett cukorbajban – míg 1980-ban „csak\" 108 millió –, ami a felnőtt lakosság 8,5%-a, a jelenlegi előrejelzéseket alapul véve pedig 2040-re 642 millió személy lesz érintett.

A kórt néma betegségnek is nevezik, mivel évekig lehet tünetmentesen élni, de a cukorbaj a szakemberek szerint „könyörtelen gyilkos\": a prognózisok értelmében 193 millió személy nem tudja, hogy cukorbajban szenved, ezzel pedig azt kockáztatja, hogy a magas vércukorszint elpusztítja a szervezetét. Annak ellenére, hogy egyre többen tanulnak meg együtt élni a betegséggel, a cukorbaj évente több mint másfél millió ember haláláért felelős sokszor a diagnózis vagy a kezeléshez való hozzáférés hiánya miatt.

Külön részleg a betegségnek

A Maros Megyei Kórház cukorbetegséggel, táplálkozással és anyagcsere-betegségekkel foglalkozó rendelőjében 2016 első kilenc hónapjában majdnem kétszáz új beteget regisztráltak: míg 2015-ben 732-en szerepeltek a nyilvántartásban, 2016 harmadik negyedévének, azaz szeptember végére ez a szám már 925-re emelkedett. A páciensek 58,7%-a vidéki környezetből származik, 55,3 százalékuk nő, 64% pedig 15 és 64 év közötti.

„Ilyen körülmények között fontos tudatosítani, hogy a 2-es típusú cukorbetegség (az esetek majdnem 90%-a – szerk. megj.) megelőzéséért vagy kialakulásának késleltetéséért legtöbbet nekünk magunknak kell tennünk. Sokat jelent, ha vigyázunk az egészségünkre, odafigyelünk az étkezésre, egészségesen táplálkozunk, és rendszeresen mozgunk, ha kerüljük a dohányzást. A megyei kórházban figyelemmel követjük a 2-es számú járóbeteg-rendelőben működő diabéteszrendelő tevékenységét\" – ismertette mintegy világnapi üzenetként a klinika menedzsere, Dan Sîmpălean.

A személyes példák erejével

Az idén tízéves és több mint 250 tagot számláló, cukorbajban szenvedő fiatalok és gyerekek Maros megyei egyesülete tizedik alkalommal szervezett rendezvényt a világnap alkalmából. Az eseményen a betegség megelőzésére, illetve a betegséggel való együttélésre vonatkozó szakmai előadások hangzottak el. Idén először három kategóriában – 1–8 év, 8 év felett, szülők – versenyt is szerveztek, a rajzok, esszék mindegyike bátorságról, elfogadásról, kitartásról és harcról szólt. Dabóczi Mátyás neurológus rezidens orvos saját történetét mesélte el: a 27 éves szakembernél 13 évvel ezelőtt állapítottak meg 1-es típusú diabéteszt.

„A betegséget T1-nek, a társamnak nevezem, barátom, bár nem választottam magamnak, hanem a semmiből egyszer csak feltűnt. 2004 májusában egy napon irtó hasfájdalmakra ébredtem, többször hánytam. Tíz napig feküdtem a kórházban, ezalatt sokat megtudtam róla: azonos órában kell étkezni, mindig meg kell mérni az ételmennyiséget, minden étkezés után injekciót kell beadni, este pedig más típusú injekciót. Elválaszthatatlanok vagyunk, és meg kellett tanulnom kezelni őt\" – mesélte az érintett.

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánta felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete, hogy rossz diagnózis esetén is sokféle eszköz áll a beteg rendelkezésére, illetve hogyan védekezzünk a diabétesz romboló hatásaival szemben. Az egyesület szerint a legfontosabb az, hogy az egyébként igen súlyos szövődményekkel járó betegség minél előbb kiderüljön. Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi Füzesi Brigittát, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnökét, aki szerint a cukorbetegséggel lehet, de eleinte nem könnyű együtt élni, hiszen ez gyakran teljesen új életmód kialakítását jelenti, miközben az élet más területein változatlanul helyt kell állnia a betegnek. Valamennyi érintettnek, beleértve a családtagokat is, sok segítségre és türelemre van szüksége a megfelelő ismeretek elsajátításához – tette hozzá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS