HIRDETÉS

Arab eledel erdélyi ízekkel

Péter Beáta 2016. december 18., 12:23

Minden napra egy receptet ajánlanak az Erdélyi Konyha Kalendárium munkatársai a főzni szerető olvasóknak. Ezúttal olyan recepteket gyűjtöttek egy csokorba, amelyek a hagyományos ételeket „modernebb” alapanyagokkal társítják – tudtuk meg György Ottilia főszerkesztőtől a kiadvány bemutatásakor.


Hagyományos és modern ötvözete

Nyolcadik éve, hogy az Erdélyi Konyha csapata kalendáriummal is jelentkezik. Közölték Erdély különböző tájegységeinek hagyományos receptjeit, volt, hogy inkább a praktikusságra fektették a hangsúlyt, számos ötletet adtak a háziasszonyoknak. A legújabb kiadványban az év minden napjára ajánlanak egy receptet, ezúttal a hagyományos és modern konyha ötvözetét mutatják be. „Rájöttünk arra, hogy a mai hagyományos konyhában már mindenkihez begyűrűztek a modern konyha különböző irányzatai kisebb-nagyobb arányban, az emberek nyitottabbak lettek az új fűszerekre, ízekre. Így a kalendárium is merészebb, mert vannak benne hagyományos ételek receptjei modern társítással, modernebb alapanyagok felhasználásával.

A más népek konyháiból átvett recepteket kicsit erdélyiesítettük, azaz az erdélyi ízvilág mindenik receptben megtalálható valamilyen formában. Például szerepel benne a falafel (arab étel) is, de az ízvilága hasonlít az erdélyi ízekhez. Azt szerettük volna tehát, hogy legyen modern is, hagyományos is, és nyissunk más konyhák felé” – magyarázta György Ottilia.

Szezonhoz igazított receptek

A főszerkesztő elmondta, a kalendárium elkészítése hosszú folyamat, többnyire már év elején nekilátnak a következő kötet tervezésének, megvalósításának. „Először jönnek az ötletek, hogy kinek milyen ajánlatai lennének, azokat átnézzük, és annak alapján társítjuk a recepteket hónapokhoz. Lényeg, hogy szezonhoz igazított recepteket ajánljunk, a téli hónapoknál például a téli alapanyagokra összpontosítunk teljes mértékben. Kiválasztjuk tehát a hónapokra a megfelelő számú receptet, amit aztán a későbbiekben elkészítünk” – avatott be.

Mint mondta, nehéz megoldani, hogy ne legyenek ismétlődések, mert az elmúlt években sok receptjük megjelent különféle lapokban. Ha adódnak is hasonlóságok, figyelnek arra, hogy legyen bennük valami „kanyar”, változtatás a korábban közöltekhez képest. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a fotók minősége is jó legyen, hiszen nemcsak a recept a fontos, hanem mindkettőt figyelembe veszik a szerkesztéskor. A 2017-es kalendáriumban Barabás Orsolya, Csatlós Erzsébet, Fagyal Hajnalka, Gál Edith, Gergely Edit, György Ottilia, Hegyi Zsuzsánna, Juhász Hajnalka, Kádár Katalin-Imola, Kálmán Adél, Kiss Éva, Péter Judit és Sütő Edith Magdolna kínálnak recepteket, Török Zoltán pedig az adott hónap felvezetőjét jegyzi.

„A tavaly novellákat írt Török Zoltán, most úgynevezett hónapbemutatókkal jelentkezik, hogy mi jellemzi az adott hónapot, milyen alapanyagokat érdemes használni, milyen ünnepeink vannak, mire kell összpontosítani, vagy egy-egy étel elkészítését bontja ki kicsit bővebben” – tudtuk meg a főszerkesztőtől. Hozzátette, noha elég nehéz egy csokorba szedni a 365 receptet, remélik, hogy segíthetnek azoknak, akik nap mint nap használnák a kalendáriumot. Mint mondta, sokan már ősszel érdeklődnek, hogy mikor jelenik meg, ezért igyekeznek november végére, december elejére kiadni. Az Erdélyi Konyha Kalendárium 2017 megvásárolható a Csíki Hírlap szerkesztőségében is (Fortuna Park 2.A.), valamint megrendelhető a Székelyhon.ro webáruházból.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS