HIRDETÉS

Szent László-év Csíkszépvízen

Péter Beáta 2017. március 04., 16:47

Egy hónapos rendezvénysorozattal tiszteleg a település alapítója előtt júniusban Csík­szépvíz. A rendezvénysorozattal minden korosztályt igyekeznek megszólítani. 

Fotó: Gecse Noémi

Semmiképp sem maradhatott ki a Szent László-évhez csatlakozó erdélyi települések sorából a Hargita megyei Csíkszépvíz, hiszen már a település nevét is szent királyunktól eredeztetik. A monda szerint ugyanis a Csíkszépvíz elnevezés onnan származik, hogy Szent László a kunokat legyőzve lovával egy szikláról a patakba ugratott, és azt mondta: „Igyál lovam, mert ez szép víz”. Régen Szépmezőnek is nevezték. Ugyanakkor a falu felett északra magasodó Pogány-havas előfokán gótikus kápolnarom van – a monda szerint a kápolnát Szent László építtette a kunok legyőzésének emlékére, a közelében lévő sziklán pedig két lólábhoz hasonló bemélyedést a lovagkirály lovának patkóhelyeként emlegetnek.

Nagy tisztelet övezi a lovagkirályt

A valamikori Szent László-kápolnát tíz évvel ezelőtt kezdték el feltárni Szépvízen, majd haranglábat építettek oda, korábban pedig – felvidéki és erdélyi településekről hozott földből – Szent László-dombot építettek, és szobrot állítottak a lovagkirály tiszteletére. Amikor a magyar kormány a 2017-es évet Szent László-emlékévvé nyilvánította, rögtön jelentkeztek, hogy bekapcsolódnának a rendezvénysorozatba.

 

A Szent László-emlékévről

A lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága. Az emlékév kiemelt helyszíne Nagyvárad.

„Jó érzés volt, hogy az emlékév központi megnyitóján Potápi Árpád János államtitkár beszédében azt mondta: ezennel megnyitják a 2017-es Szent László-évet a Kárpát-medencében, amely Szépvíztől az Alpok lábáig tart. Azonkívül, hogy mi megtartjuk a hagyományos Szent László-búcsúnkat, szeretnénk hozzájárulni a Kárpát-medencei rendezvénysorozathoz, erre már szeptemberben benyújtottuk az igényünket” – magyarázta Ferencz Tibor, a község polgármestere, aki maga is részt vett meghívottként Szent László-év február 17-ei központi megnyitóján.

Búcsú Szépvízen

Az elöljáró elmondta, Szépvíz mindig „Szent László-s” település volt, 2000-ben szervezte meg, hogy ismét úgy tartsák meg a Szent László-búcsút, ahogy annak idején volt. „Gyermekkoromban a falu lakossága a Kaszinókertben volt délután. Rengeteg, számomra akkor ismeretlen ember is megjelent, akik nem idegenek voltak, hanem az elszármazottak. Ez volt az a nap, amikor az összes elszármazott hazajött. Egy nagy közös ünnep volt” – elvenítette fel a polgármester. A nyolcvanas években ez megszűnt, ám Ferencz Tibor, amikor polgármesterré választották, próbálta olyan formában „visszaszervezni” a Szent László-ünnepet, ahogy régebb is zajlott.

„Szépvízen élt egy olyan fogalom, hogy kicsi Szent László. A búcsús misét mindig a Szent László-naphoz legközelebb eső vasárnap tartották, kicsi Szent Lászlót pedig hétfőn, amikor az emberek kimentek a kápolnához. A kommunista időben ez egy időre megszakadt, de a rendszerváltás után újraindították. Igaz, már nem tudták, hogy hol van a kápolna, ezért Széphavason tartották a misét” – mesélte Ferencz Tibor.

Szent László hava

Mint tájékoztatott, az idei szépvízi Szent László hava rendezvénysorozat egy konferenciával kezdődik június 6-án, amelyre az erdélyi „Szent László-s” települések képviselőit hívják meg. Olyanokat, akik aktívan foglalkoznak Szent Lászlóval, és ahol él még a nagy király kultusza. Tervben van ez alkalommal egy erdélyi Szent László-egyesületet is létrehozni. A hónap második keddjén, 13-án Szent László gyerekszemmel címmel 5–8. osztályos diákoknak tartanak történelmi vetélkedőt. A következő kedden, 20-án a Tíz év Szent László nyomában Szépvízen című rendezvénnyel az elmúlt tíz évnek szeretnének emléket állítani, fotókiállítást és filmbemutatót is terveznek erre az alkalomra. A negyedik kedden, június 27-én pedig búcsús zarándoklatot tartanak a szépvízi Szent László-emlékhelyre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS