Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

MTI | 2017.04.14. [10:28]

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények – emlékeztet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleménye.

Cseszneki-keresztut-jaras-utikalauz-hu_b

Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt – írták.

Nagypénteken nem mutatnak be szentmisét. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció (Jeremiás siralmai) és általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak. Ezen a napon az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya.

A nagypénteki szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A szertartás kezdetén a pap piros miseruhában, némán vonul az oltárhoz a ministránsokkal, majd leborulnak az oltár előtt. A pap földre borulása az önmagát kiüresítő, az emberrel, a földdel azonosuló Krisztust jeleníti meg.

Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét. A hívek könyörgése után a pap a virágvasárnap letakart feszületről leveszi a leplet, és kezdetét veszi a kereszt előtti hódolat: a hívek csókkal illetik, és térdet hajtanak a feszület előtt – olvasható az MKPK közleményében.

A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Ezután a hívek a szentsír előtt imádkoznak. „A keresztút segít megérteni a történelem drámáját, de a hívőket biztosítja arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem húsvét. A húsvét pedig a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, mert ez a végső, a végtelen jóságnak, Istennek a győzelme” – fogalmaztak.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Dr.Fikker János
2017.04.14., péntek [16:58]
Fikker János:

NAGYPÉNTEK...

Már akkor tudtad mikor megkísértett
hogy csalárd módon életedre tőr
hogy Sátán ő ki Isten ellen vétett
és itt e Földön Téged is megöl...

Már akkor tudtad mikor ostoroztak
hogy értelmetlen itt maradni lent
a sátánfattyak Rólad rosszat szóltak
a "szanhedrinnek" Pilátus üzent...

Már akkor tudtad mikor homlokodra
erőszakolták a szúró töviskoronát
hogy megalázva is feljutsz a Dombra
hadd lássa Keresztedet a világ...

Már akkor tudtad mikor rászegeztek
hogy Hétfő Napján mégis vissza térsz
a hívőknek és a hitetleneknek
hogy megválthasd e bűnös földi tért...
2010 Április 02.
Hozzászólások1