Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Kolozsvári dialektusban is „beszél" a hangos Biblia

MTI | 2017.01.11. [14:54] | Utolsó módosítás: 2017.01.11. [16:58]

A Kárpát-medence magyarok lakta vidékein élő ötszáz önkéntes részvételével mindenki számára hozzáférhető hangos Biblia készült – tájékoztatta Benyik György biblikus tanár, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa az MTI-t.

biblia49_b

A korábban a szegedi kézírásos Biblia másolását is kezdeményező teológus közölte, az alkotást a Kárpát-medencében élő különböző magyar dialektusban beszélő lelkes felolvasók hozták létre, háromperces blokkokból összeállítva a teljes szöveget. A felolvasó csoportok dolgoztak Szegeden, Szatymazon, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Csíksomlyón, Csíkszeredán, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Szabadkán, Pozsonyban és Komáromban.

A szöveg ízes magyar nyelven szólal meg, bemutatván, hogy Magyarország határain kívül is még milyen szépen beszélik a magyar nyelvet. Ezért ez a gyűjtemény egyben egyedülálló dokumentációja a mai beszélt magyar nyelv sokszínűségének a készítők szerint. Az eredmény mindenki számára hozzáférhető a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány honlapján (www.sznbk1988.hu).

A teológus emlékeztetett arra, hogy a reformáció hatására számos nemzeti nyelvű Biblia-fordítás jött létre, mióta Károly (Radics) Gáspár tiszteletes és köre (1590), illetve Káldi György jezsuita atya magyar nyelvre ültette át (1626) a kereszténység szent könyvét. Európa spirituális kincstára és az egyik leggazdagabb nyelvű magyar költő, Arany János magyar nyelvének is egyik forrása volt a biblia szövege. Széleskörű hatását a magyar irodalomra részletesen soha nem tárták fel, pedig köz- és szépírók, költők, valamint számos közszereplő most is használja a szentírás szövegét.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Irenaeus
2017.02.14., kedd [20:56]
A reformáció 500 éves jubileumán azt is tudatosítani kellene az emberekkel, hogy a BIBLIÁT IS REFORMÁLNI KELLENE! Kutatók szorgos munkájának köszönhetõen (összehasonlítva más eredeti írásokkal) kiderült, hogy a Vatikánban többször hamisították meg a Bibliát! Több mint 80% NEM a Jézusi tanításokat tartalmazza! A papság a saját hatalmának a biztosítása érdekében átírta a Jézusi tanításokat! Az eredeti tanítás a SZERETETEN alapult és a reinkarnációt is tartalmazta. Manapság, legtöbbet egy nép történelmérõl szól.
Hozzászólások1