Molnár Judit

2017. augusztus 30., 09:03

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

Órákon át ismerős és – egyelőre még – ismeretlen emberekkel közösen lehetett megvitatni a világ a legkisebbektől a legnagyobbakig terjedő dolgait, ha pedig az intimszféra problémáját akarta valaki megosztani legközelebbi barátaival, megbeszélték, ki tartja, hol, melyik üzletben a sort a többinek, és megoldották az együttlétet.

A  legtöbb társaság így tett, szigorúan nyilvántartva, ki következik a sorfogásban. És mivel tulajdonképpen mindenért sorba kellett állni, kialakult a gyakorlatilag semmi pluszba nem kerülő, pezsgő társadalmi élet. 90 után, a változó világban sokan épp ezért szerették volna megtartani, de ahogy emberibbé kezdett válni az árukészlet feltöltése, okafogyottá vált a sorállás is. Nem állítom, hogy társadalmi igényből, ám az utóbbi időkben a közhivatalokban, a legkülönfélébb ügyek intézésénél alakulnak ki aránylag hamar elég hosszú sorok.

A sorfogás fogalma viszont eltűnt, mert egykettőre felforr a hangulat, ha valaki nem hajlandó kiállni a maga sorát. Csak néhány nagyon érzéketlen felfújt hólyag engedi meg magának az előremenetelt, például az állam második embere, a szenátus elnöke, aki a hajtási igazolványa megújításakor vagy más papírrendezéskor egyszerűen bemegy soron kívül. Merthogy ő fontos ember, vállán az ország terhe, de amikor dolga végeztével kijött, a fejecskéjét is óvnia kell, nehogy egy markosabb sorálló letekerje.

Nemrég a fővárosi kerületi útlevélosztálynál törtek ki spontán tömegjelenetek a külföldön élő, visszamenni akarók és az épp szabadságra vagy szerencsét próbálni óhajtók útlevél-meghosszabbítást vagy új okmány kibocsátását várók között. De megoldódott! Nem hiába szerzett komoly tapasztalatot a jelenlegi belügyminiszter asszony egy isten háta mögötti iskola titkárnői székében: nyilvánosság elé küldte a szóvivőjét, kimondatva vele: sürgősen nyugodjon le mindenki, mert küld járműveket, hogy vigyék át az embereket más kerületekbe.

Arról nem szólt a fáma, milyen eredménnyel járt ez a városnéző körútnak is beillő autókázás, de pár nap múlva a női érdeklődési körnek megfelelően gondolkodó belügyér asszony bejelentette, hogy a bevásárlóközpontokban is lesznek útlevél-felújítási vagy vadonatúj iratokat kiadó pultok. S  ha esetleg sor alakulna ki, közben az időt kellemesen el lehet tölteni vásárolgatással! Ki gondolta volna, hogy ez a sziporkázóan elmés kormány még a néhai sorállást is új változattal tudja felfrissíteni?!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 29., kedd

Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép államfőt nem túlságosan kedvelő kormánypárti politikusok is dicshimnuszokat zengedeztek Románia geopolitikai súlyának látványos megerősödéséről.

Bálint Eszter 2017. augusztus 27., vasárnap

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 27., vasárnap

Illemóra haladóknak

Országos hír lett abból, ahogy az egyik kórházban egy idős nő rosszul lett, miközben a sorukra várakozók közt üldögélt.

Balogh Levente 2017. augusztus 24., csütörtök

Macron megoszt, és uralkodna?

Az elnöki vizit nem csupán Románia, hanem az egész közép-európai és balkáni régió szempontjából jelentőséggel bír.

Páva Adorján 2017. augusztus 24., csütörtök

Hajrá, magyarul

„Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – fogalmazott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Kiss Judit 2017. augusztus 23., szerda

Tanügyi fohász a Káosz istenéhez

Nagyon úgy tűnik, visszafele forog az idő: a görög mitológia teremtéstörténetének kezdetén mindent uraló Káosz tér vissza a hazai oktatásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 23., szerda

Kultúrátlanított börtönöket!

Amióta ez a szemenszedett társaság – élen jogerősen elítélt pártelnökükkel – regnál, egyfolytában azon ügyködnek, hogy is lehetne valamiképpen kijátszani a vonatkozó törvényt.

Balogh Levente 2017. augusztus 22., kedd

Amikor a kisebbségek Kánaánja ráront a kisebbségi jogokra

A román kormány minden erejét és energiáját latba veti annak érdekében, hogy az ország közel 1,3 millió polgára ne érezhesse magát otthon a saját szülőföldjén, és ne lehessen az ország többségi lakosságával azonos jogú polgára.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 20., vasárnap

Nem elég nem félni

Ha valaki a dzsihadisták természetrajzának mélyrehatóbb megismerésére vágyik, annak a ma már szerteágazó „szakirodalom” alkotásai közül mindenképpen érdemes elolvasnia Frederick Forsyth angol író Az afgán című regényét.

Molnár Judit 2017. augusztus 20., vasárnap

Tiszta mocsok!

Sokszor eszembe jut szegény Caragiale, akit a maihoz félelmetesen hasonlító hatalom arra kényszerített, hogy élete utolsó éveit emigrációban élje le, és szülőföldjétől távol haljon meg.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép ...

Bálint Eszter: Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa ...

Molnár Judit: Illemóra haladóknak

Országos hír lett abból, ahogy az egyik kórházban egy idős nő rosszul lett, miközben a sorukra várakozók ...

Hallgassa online rádióinkat