Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. szeptember 21., 11:44

Válaszút előtt

Tagadhatatlan, hogy a szakma sajtóban nyilatkozó képviselői már hónapok óta Christoph Daum távozásáért esedeztek. Ezért pusztán a menesztése miatt is fellélegeztek a 2018-as oroszországi seregszemlén való részvételre esélytelen csapat háza táján.

Mihez fog kezdeni Cosmin Contra Románia labdarúgó-válogatottjával? Ez az egyik azon kérdések közül, amelyek automatikusan feltevődtek a kapitányváltás nyomán, és egy csapásra új töltetet adnak a világbajnoki csoportselejtezők utolsó két fordulójának.

Tagadhatatlan, hogy a szakma sajtóban nyilatkozó képviselői már hónapok óta Christoph Daum távozásáért esedeztek. Ezért pusztán a menesztése miatt is fellélegeztek a 2018-as oroszországi seregszemlén való részvételre esélytelen csapat háza táján.

Voltak ugyanakkor olyan hangok is, amelyek szerint a meglévő futballistákkal még a legtapasztaltabb szakemberek sem tudnának jobb eredményt elérni, ezért Contra kinevezésétől nem remélnek változást, és célszerűbbnek tartották volna ideiglenes szakirányítás mellett „kibekkelni” a hátralévő két találkozót a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) jövő évi tisztújító közgyűléséig.

Cosmin Contra veszi át a román futballválogatott irányítását
Cosmin Contra lesz a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A Dinamo trénere a múlt héten menesztett Christoph Daumot váltja a kispadon.

Utóbbi javaslatot főleg Răzvan Burleanu FRF-elnök ellenzői említették, mert a szakma többsége azért nem bánja a spanyolországi focin megizmosodott Contra kinevezését. Bírálói is inkább csak a korát tartják a hátrányának.

A Dinamótól elcsábított 41 éves új szövetségi kapitány viszont úgy érzi, hogy vannak olyan képességei, amelyek talán a labdarúgás „vén rókáiból” hiányoznak. Ő épp arra számít, hogy fiatalsága a csapat javára válik. Nyilatkozatai alapján éppen azt a lelkesedést szeretné visszahozni a válogatott köré, amelyet Magyarországon is egy hozzá hasonlóan fiatal szakembernek sikerült elérnie.

Dárdai Pálnak akkor pár hét, illetve hónap is elegendő volt ahhoz, hogy egy teljesen megtört válogatottat – a realitások mezején maradva – felrázzon, és az utólag is helyesnek ítélt irányba terelje. Tette mindezt épp olyan „megbélyegzett” játékosokkal, mint amilyenek most a román válogatottban is szerepelnek.

Az októberi mérkőzésekre ugyan még nem Contra küldte ki a meghívókat a külföldi bajnokságokban szereplő focistáknak, a Liga 1-ből viszont már ő válogathat, és az egészen bizonyos, hogy ismeri a hazai felhozatalt.

A vb-selejtezők szempontjából tét nélküli két mérkőzés pedig kulcsfontosságú lesz a választások és Európa-bajnoki szervezés előtt álló szövetség megítélésében. Răzvan Lucescunak fiatalon nem sikerült csodát tennie a múltban rekedt emlékekből táplálkozó román válogatottal, a német szakvezető is kudarcot vallott.

A kérdés, hogy Contra elődei sorsára jut majd, vagy „eldárdaizza” a lehetőségét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. szeptember 20., szerda

Homokra épített katasztrófavédelem

Bármilyen szerencsétlenség is érje az országot, a négy elem bármelyikének – tűz, víz, föld, levegő – veszélyes megnyilvánulása esetén védtelenek az emberek. Kétségbeejtő a helyzetkép tűzvész szempontjából is, gondoljunk a Colectiv-tragédiára.

Balogh Levente 2017. szeptember 19., kedd

EU-s jó zsaruk és rossz zsaruk

A nyugati tagállamok aggodalmai persze részben megalapozottak. Elhangzott már olyan vélemény, miszerint a két balkáni országot túl korán, tulajdonképpen politikai döntés alapján vették fel az EU-ba, pedig valójában nem voltak érettek a csatlakozásra.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 18., hétfő

Távol a magyarbarátságtól

Dragnea politikai és (jogerős ítélete és az ellene zajló bűnvádi eljárás okán) személyes érdekei alapján elsősorban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elleni leszámolásra igyekezett felhasználni a vásárhelyi iskola kálváriáját.

Balogh Levente 2017. szeptember 15., péntek

Fasisztoid ukránok és haladó magyar elvtársaik

A törvény jogfosztó jellege egyértelmű, hiszen szerzett jogaikból akarja kiforgatni a kisebbségeket, eredményeként pedig elsorvadhat az eddig kiépített magyar, román, lengyel és orosz oktatási hálózat, amely eddig az identitás megőrzését biztosította az őshonos közösségek számára.

 

 

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 14., csütörtök

Közveszélyes ultrák

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Kiss Judit 2017. szeptember 13., szerda

Halasztható, ami sürgős?

Higgyük, ne higgyük? Ha józanok maradunk, kétkedéssel viszonyulunk a miniszteri jövőképhez, hiszen a pedagógusok esetében is kiderült, korántsem sürgősségi ügy a bérprobléma...

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 12., kedd

Felelősséget visel...

És Budapest diplomáciai offenzíváját tapasztalva a környező országoknak a jelek szerint ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy Magyarország kész akadályt gördíteni politikai, gazdasági és kereskedelmi aspirációik elé...

Bálint Eszter 2017. szeptember 10., vasárnap

Mindennapi harc a normalitásért

Egyik szemünk sír, a másik nevet, amikor olyan hírek érkeznek, mint a mostani váradi.

Molnár Judit 2017. szeptember 10., vasárnap

Kezdődik!

Négy nappal okosabbak lesznek az idei tanév végén a diákok, mivel a könyökvédős aktakukacok filozófiája „megajándékozta” őket ezzel a négy nappal.

Balogh Levente 2017. szeptember 08., péntek

Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország kapcsolata.

Vélemény
Kiss Judit: Homokra épített katasztrófavédelem

Bármilyen szerencsétlenség is érje az országot, a négy elem bármelyikének – tűz, víz, ...

Balogh Levente: EU-s jó zsaruk és rossz zsaruk

A nyugati tagállamok aggodalmai persze részben megalapozottak. Elhangzott már olyan vélemény, miszerint a két ...

Rostás Szabolcs: Távol a magyarbarátságtól

Dragnea politikai és (jogerős ítélete és az ellene zajló bűnvádi eljárás okán) személyes ...

Hallgassa online rádióinkat