Kiss Judit

2017. augusztus 23., 00:05

Tanügyi fohász a Káosz istenéhez

Nagyon úgy tűnik, visszafele forog az idő: a görög mitológia teremtéstörténetének kezdetén mindent uraló Káosz tér vissza a hazai oktatásba.

Szűk három héttel az iskolakezdés előtt több fronton is fejetlenség, zűrzavar jellemzi az intézkedéseket, sőt olyan terület is akad, ahol az intézkedések hiánya, vagyis a tátongó üresség észlelhető. Csak az elmúlt időszakban számos olyan hír látott napvilágot, amely ékesen bizonyítja: a jelenlegi szaktárca (akárcsak számos korábbi minisztériumi csapat) felkészületlen, és éppolyan váratlanul éri az új tanév beköszönte, mint minden áldott évben a románokat a tél.

Vegyünk sorra néhányat. Nem fogják megkapni határidőre a tanév elején a módosított tanterv szerint készült új tankönyveket az ötödikesek, a miniszter látnoki bejelentése szerint két hónapos csúszásra kell számítani, ez idő alatt „tartalékmegoldást” léptetnek életbe. Annak pedig nyilván kaotikus eredménye lesz, hogy tankönyv helyett úgynevezett útmutatót kapnak a diákok és tanárok, amely alapján – legalábbis a miniszteri optimizmus fényében – „normális” körülmények között tudják megtartani a tanórákat. Emlékezhetünk, hogy ez sem előzmény nélküli, hiszen a korábbi években az elemistákkal többször megtörtént már, hogy hónapokkal a tanévkezdés után kapták kézhez a kiadványokat, sőt csak a második félévre érkeztek meg a könyvek.

Közben jelképes időpontban, szeptember 11-én, az iskolakezdés napján kerül közvitára a tankönyvtörvény tervezete, a tárcavezető szerint pedig egyelőre semmi nincs „kőbe vésve” a jogszabállyal kapcsolatban. Aztán ott van az a „részletkérdés” is, hogy jócskán megnehezíti a pedagógusok munkáját a minisztériumi rendelet, amely szerint alig egy hónappal a tanévkezdés előtt megvonták az összes oktatási segédanyag engedélyét. A feladatgyűjteményeket, szöveggyűjteményeket a pedagógusok a sok esetben elavult tankönyvek kiegészítéseként használhatják, erre azonban csak akkor van lehetőségük, ha a minisztérium (ismét) engedélyezi.

Mindeközben tizenhárom megye főtanfelügyelőjét bocsájtja el a szaktárcavezető, rengeteg iskolának nincsen tűzvédelmi engedélye, és folytathatnánk. Viszont egy kaotikus rendelkezés, mint száz, a forgatókönyv változatlan, az egymást követő miniszterek pedig állandóan elődjeikre kenik, hogy állandó jellegű rendezetlenség uralkodik a tanügyben. Kezüket széttárva sajnálkoznak, mondván: mi igazán mindent megtennénk, hogy végre rend legyen, dehát lehetetlen, mert az előző kormány annyira elrontott mindent, hogy képtelenség helyrehozni.

És ez így megy tanévről tanévre, évkezdettől évzárásig. Mintha valakik kitartóan és eredményesen fohászkodnának a Káosz istenéhez, óvjon mindenható kezével a rendtől, sose hagyjon el minket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. június 03., hétfő

Egy hétvége a pápával

Magamfajta politikai elemzőnek nemcsak azért volt érdekes az utóbbi három nap, mert egy történelmi eseményt kísérhettem figyelemmel szinte percről percre, hanem annak megtapasztalása miatt is, hogy ez az általunk sokat kritizált ország olykor tud megnyerő is lenni.

Balogh Levente 2019. május 31., péntek

Magyar siker, magyar esély

Nem kell ahhoz katolikusnak lenni, hogy az ember átérezze, mekkora jelentőséggel bír a magyar közösség számára az, hogy Ferenc pápa személyében először látogat Erdélybe a római katolikus egyház feje.

Kiss Judit 2019. május 30., csütörtök

Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma méltóképpen, a munka kötöttségeitől megszabadulva megünnepelhesse a gyermekek napját. Ilyenkor látványos ajándékozással, közösségi szabadidős programokkal ünneplik az ifjú nemzedéket.

Pataky István 2019. május 29., szerda

Élet Dragnea után

Esetenként politikai befolyással, titkosszolgálati beavatkozásokkal ugyan, de működik a korrupcióellenes harc Romániában. A Liviu Dragnea elleni ítélet a normalitást, a jó irányt mutatja.

Rostás Szabolcs 2019. május 27., hétfő

Bukások és elkerült pofonok tanulságai

Noha rengeteg becslés látott napvilágot az európai parlamenti választást megelőzően, még a legtapasztaltabb elemzők sem számítottak arra, hogy ennyi meglepetést tartogat a romániai megmérettetés.

Balogh Levente 2019. május 24., péntek

Az EP-választás tétjei

Talán soha nem előzte meg ilyen feszültség az európai parlamenti választásokat, mint most.

Pataky István 2019. május 22., szerda

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség ügyeit.

Balogh Levente 2019. május 21., kedd

Magyarország, az ellenség

Abban semmi meglepő sincs, hogy a románok általában gyanakodva – ha nem éppen ellenségesen – tekintenek ránk, magyarokra és Magyarországra.

Rostás Szabolcs 2019. május 20., hétfő

Acsarkodás a katonacsontok fölött

A megannyi történelmi sérelemmel és jelenkori nézeteltéréssel terhelt román–magyar viszonyrendszer tudatában borítékolható volt, hogy az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant botrány nem csitul el magától, és előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Vélemény
Pataky István: Egy hétvége a pápával

Magamfajta politikai elemzőnek nemcsak azért volt érdekes az utóbbi három nap, mert egy történelmi eseményt ...

Balogh Levente: Magyar siker, magyar esély

Nem kell ahhoz katolikusnak lenni, hogy az ember átérezze, mekkora jelentőséggel bír a magyar közösség ...

Kiss Judit: Gyermeknap – több mint lufis ünnep

Már két éve hivatalos munkaszüneti nap Romániában június elseje, hogy a felnőttek társadalma ...