HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. augusztus 23., 00:05

Tanügyi fohász a Káosz istenéhez

Nagyon úgy tűnik, visszafele forog az idő: a görög mitológia teremtéstörténetének kezdetén mindent uraló Káosz tér vissza a hazai oktatásba.

Szűk három héttel az iskolakezdés előtt több fronton is fejetlenség, zűrzavar jellemzi az intézkedéseket, sőt olyan terület is akad, ahol az intézkedések hiánya, vagyis a tátongó üresség észlelhető. Csak az elmúlt időszakban számos olyan hír látott napvilágot, amely ékesen bizonyítja: a jelenlegi szaktárca (akárcsak számos korábbi minisztériumi csapat) felkészületlen, és éppolyan váratlanul éri az új tanév beköszönte, mint minden áldott évben a románokat a tél.

Vegyünk sorra néhányat. Nem fogják megkapni határidőre a tanév elején a módosított tanterv szerint készült új tankönyveket az ötödikesek, a miniszter látnoki bejelentése szerint két hónapos csúszásra kell számítani, ez idő alatt „tartalékmegoldást” léptetnek életbe. Annak pedig nyilván kaotikus eredménye lesz, hogy tankönyv helyett úgynevezett útmutatót kapnak a diákok és tanárok, amely alapján – legalábbis a miniszteri optimizmus fényében – „normális” körülmények között tudják megtartani a tanórákat. Emlékezhetünk, hogy ez sem előzmény nélküli, hiszen a korábbi években az elemistákkal többször megtörtént már, hogy hónapokkal a tanévkezdés után kapták kézhez a kiadványokat, sőt csak a második félévre érkeztek meg a könyvek.

Közben jelképes időpontban, szeptember 11-én, az iskolakezdés napján kerül közvitára a tankönyvtörvény tervezete, a tárcavezető szerint pedig egyelőre semmi nincs „kőbe vésve” a jogszabállyal kapcsolatban. Aztán ott van az a „részletkérdés” is, hogy jócskán megnehezíti a pedagógusok munkáját a minisztériumi rendelet, amely szerint alig egy hónappal a tanévkezdés előtt megvonták az összes oktatási segédanyag engedélyét. A feladatgyűjteményeket, szöveggyűjteményeket a pedagógusok a sok esetben elavult tankönyvek kiegészítéseként használhatják, erre azonban csak akkor van lehetőségük, ha a minisztérium (ismét) engedélyezi.

Mindeközben tizenhárom megye főtanfelügyelőjét bocsájtja el a szaktárcavezető, rengeteg iskolának nincsen tűzvédelmi engedélye, és folytathatnánk. Viszont egy kaotikus rendelkezés, mint száz, a forgatókönyv változatlan, az egymást követő miniszterek pedig állandóan elődjeikre kenik, hogy állandó jellegű rendezetlenség uralkodik a tanügyben. Kezüket széttárva sajnálkoznak, mondván: mi igazán mindent megtennénk, hogy végre rend legyen, dehát lehetetlen, mert az előző kormány annyira elrontott mindent, hogy képtelenség helyrehozni.

És ez így megy tanévről tanévre, évkezdettől évzárásig. Mintha valakik kitartóan és eredményesen fohászkodnának a Káosz istenéhez, óvjon mindenható kezével a rendtől, sose hagyjon el minket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. augusztus 23., szerda

Kultúrátlanított börtönöket!

Amióta ez a szemenszedett társaság – élen jogerősen elítélt pártelnökükkel – regnál, egyfolytában azon ügyködnek, hogy is lehetne valamiképpen kijátszani a vonatkozó törvényt.

Balogh Levente 2017. augusztus 22., kedd

Amikor a kisebbségek Kánaánja ráront a kisebbségi jogokra

A román kormány minden erejét és energiáját latba veti annak érdekében, hogy az ország közel 1,3 millió polgára ne érezhesse magát otthon a saját szülőföldjén, és ne lehessen az ország többségi lakosságával azonos jogú polgára.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 20., vasárnap

Nem elég nem félni

Ha valaki a dzsihadisták természetrajzának mélyrehatóbb megismerésére vágyik, annak a ma már szerteágazó „szakirodalom” alkotásai közül mindenképpen érdemes elolvasnia Frederick Forsyth angol író Az afgán című regényét.

Molnár Judit 2017. augusztus 20., vasárnap

Tiszta mocsok!

Sokszor eszembe jut szegény Caragiale, akit a maihoz félelmetesen hasonlító hatalom arra kényszerített, hogy élete utolsó éveit emigrációban élje le, és szülőföldjétől távol haljon meg.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. augusztus 18., péntek

Ünnepi együttlét, ünnepi szembenállás

A Kolozsvári Magyar Napok az egész kolozsvári magyar közösség ünnepe, pártállástól, politikai szimpátiától függetlenül.

Páva Adorján 2017. augusztus 17., csütörtök

Aszfaltbetyárok lassúsági versenye

Talán immár senki nem lepődik meg azon, hogy a szociálliberális kormány csak a levegőbe beszélt 2017 elején, amikor 90 kilométernyi új autópálya-szakasz átadását ígérte év végéig. 

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. augusztus 16., szerda

Karnyújtásnyira Kolozsvár

Térben és időben is összefog, egyesít, ugyanakkor szerteágazik mindaz, ami az immár nyolcadik alkalommal szervezett Kolozsvári Magyar Napok hozadéka.

Bálint Eszter 2017. augusztus 14., hétfő

Ki fizet a végén?

A szociálliberális kormány tulajdonképpen bevallotta kudarcát azzal, hogy bejelentette, szeptembertől megemeli az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót.

Molnár Judit 2017. augusztus 14., hétfő

Az ajándék ló fogai

Csak a kis színes hírek sorát gazdagította, nem rengetett eget-földet, az egyszeri bejátszás mégis jól felvidított: a fővárosi főpolgármester asszonyság, dicséretes előrelátással kieszelte, hogy ne az újabb választási kampányában kezdjen el majd kapkodva ígérgetni össze-vissza, hanem biztosítsa be már most az akkori sikeré

Balogh Levente 2017. augusztus 11., péntek

Korszerű soviniszták koalíciója

Újabb nemzetmentő szervezet szállt versenybe a Romániát a magyarveszélytől lassan száz éve megóvni akaró pártok, civil szervezetek és egyéb gittegyletek amúgy sem gyenge mezőnyében.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Kultúrátlanított börtönöket!

Amióta ez a szemenszedett társaság – élen jogerősen elítélt pártelnökükkel – ...

Balogh Levente: Amikor a kisebbségek Kánaánja ráront a kisebbségi jogokra

A román kormány minden erejét és energiáját latba veti annak érdekében, hogy az ország ...

Rostás Szabolcs: Nem elég nem félni

Ha valaki a dzsihadisták természetrajzának mélyrehatóbb megismerésére vágyik, annak a ma már ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS