HIRDETÉS

Balogh Levente

2017. május 18., 23:21

Szimbolikus győzelem

Szimbolikus győzelmet aratott a magyar közösség azzal, hogy a héten kikerült az első olyan helységnévtábla Kolozsvár határába, amelyen a román megnevezés mellett magyarul és németül is olvasható a város neve.

A siker értékét jelentős mértékben növeli, hogy annak kivívásában nem annyira a politikum jeleskedett, hanem a civil szféra kitartásának és meg nem alkuvásának köszönhető.

Hiszen egy civil szervezet pereskedett hosszasan az önkormányzattal, míg végül a bíróság kimondta: a magyar megnevezést is fel kell tüntetni a város határában felállított táblákon, hiszen az erre vonatkozó jogszabály a kincses városra is érvényes, függetlenül attól, hogy jelenleg már – legalábbis a hivatalos statisztikák szerint – a magyar közösség aránya nem éri el a 20 százalékot.

Azt, hogy a tábla fölé odabiggyesztették a város római kori alapítására utaló latin szöveget, tudjuk be a román illetékesek frusztráltságának – az ugyanis rajtuk kívül senkinek sem szól, illetve nem mond semmit. Döngethetik a mellüket a latin eredet hangsúlyozásával, amivel a hivatalos, tényekkel nehezen alátámasztható román történelemszemlélet szerint azt szeretnék jelezni, hogy ők voltak itt előbb, de ez legyen az ő bajuk. A ma már jóformán senki által sem ismert holt nyelven íródott szövegből a turisták amúgy sem értenek semmit, legfeljebb reklámtáblának gondolják.

A jogos ünneplést ugyanakkor érdemes rövidre fogni, hiszen továbbra sem arról van szó, hogy Kolozsvár polgármestere, illetve a román többségű önkormányzat belátta volna: egy olyan városban, amelynek mai arculatára, kultúrájára letörölhetetlenül rányomta bélyegét az őshonos, és csupán az elmúlt évtizedekben, mesterséges eszközökkel kisebbségbe szorított magyar közösség, a lehető legtermészetesebb dolog a magyar nyelv hivatalos használata. Bírósági ítéletre volt szükség a normalitás kikényszerítésére – ugyanakkor a névtáblaügyben elért siker még messze nem az út végét jelenti.

A névtáblák után következhetnek az önkormányzati intézmények kétnyelvű feliratai, hiszen a város magyar nemzetiségű adófizető polgárainak ez is kijár. És még ez sem a végső cél. Hiszen számos erdélyi, partiumi városban tapasztalható, hogy a külvilág számára – a románok legendás toleranciáját bizonyítandó – kihelyezik a magyar nyelvű feliratokat is a hivatalos intézményekre, ám a hivatalnokok között elvétve sem találni magyarul tudót. A magyar hivatalnokok aránya rendszerint jóval alatta van a magyar közösség adott településen mért hivatalos számarányának.

A küzdelmet tehát folytatni kell, és nem csupán Kolozsvárott, hanem minden magyarlakta településen. Hiszen a szimbolikus sikerek lélekmelengetőek ugyan, de hamar lecsengenek. A konkrétumok, azaz a hivatali anyanyelvhasználat terén is szükséges az előrelépés.
Ehhez viszont legalább akkora kitartás szükséges, mint a városnévtáblák ügyében elért mostani sikerhez. Amely azt bizonyítja: semmi sem lehetetlen, ha megvan a kellő elszántság.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. május 17., szerda

Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – mi másra – az internet fontosságára összpontosít.

Páva Adorján 2017. május 16., kedd

Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított a Romániában uralkodó beteges politikai-társadalmi viszonyokra, de talán egyiket sem övezte akkora káosz, mint a marosvásárhelyi iskolaügyet. 

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 16., kedd

Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák az aljasságaikat, mint kés a vajban.

Balogh Levente 2017. május 15., hétfő

Dragnea „lánykérése”

Gyakorlatilag kormányra lépésre kérte fel a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-t – mindenki így értelmezte Liviu Dragnea szombati, az RMDSZ zilahi kongresszusán elhangzott szavait.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 14., vasárnap

Vita nélkül

Ha az RMDSZ hétvégi zilahi kongresszusán már-már zavaróan sokszor megidézett báró Wesselényi Miklós valami csoda folytán a küldöttek közé toppan, bizonyára elcsodálkozik a hallottakon.

Molnár Judit 2017. május 14., vasárnap

Idült állapot

A történtek alapján most már biztos, hogy a hazai egészségügy bekerült az elfekvőbe, idült állapota ugyanis semmiféle javulást nem mutat.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. május 12., péntek

A román soviniszták kudarca

Jelentős csapást mért a bukaresti alkotmánybíróság a nyelvi jogok ellen tűzzel-vassal küzdő magyargyűlölőkre.

Páva Adorján 2017. május 10., szerda

Kiváló diplomaták

Nem várt dicséretet kapott a napokban Kovászna megye prefektusa: Magyar Anna, az Európa Tanács raportőre szerint Sebastian Cucu kiváló diplomata.

Molnár Judit 2017. május 10., szerda

Alacsonyan röpködő kísértet

Ahogy százötven éve már annyiszor, most ismét feltűnt egy kísértet és rajtaütésszerűen bukkan fel itt-ott a világ egén.

Kiss Judit 2017. május 09., kedd

Csoda a kaszárnyában, avagy a könyv feltámadása

„A kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle olvasást, még a Prágai hivatalos újságot is.”

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – ...

Páva Adorján: Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított ...

Molnár Judit: Csak azért sem!

Nem hagyják ezek magukat, csak azért sem. Hajba kapnak, civakodnak, de amikor arról van szó, olyan simán megszavazzák ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS