Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. augusztus 10., 00:10

Pénz, foci, nyújtózkodás

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – leegyszerűsítve ezt jelenti az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által korábban bevezetett pénzügyi fair play, amely arra kötelezi a klubokat, hogy sportból származó bevételeiknél ne költsenek jelentősen többet.

Ennek megszegését a testület bünteti, és erre az elvre hivatkozva a spanyol liga még mindig nem fogadta el a PSG által a Barcelonának Neymar átigazolásáért kifizetett 222 millió eurót, és feljelentést helyezett kilátásba a francia klub ellen.

A rekordösszeg valóban horribilis még akkor is, ha a tavaly – a Forbes magazin szerint – 521 millió eurós bevételt és 83 milliós profitot jegyző párizsiak a szerződés aláírása utáni első napon már egymillió eurót zsebeltek be a brazil válogatott focista pólóinak értékesítésével.

Ehhez a kiadáshoz társul a játékosnak szánt évi mintegy 60 millió eurós fizetés, és persze az adó, amire a francia kormány feni a fogát – és ekkor még csak ezzel az egyetlen futballistával járó költségekről beszéltünk, nem pedig a teljes, Bajnokok Ligája-győzelemre „összetoborzott” csapatról. A PSG pedig csak egy azon élcsapatok közül, amelyek felsrófolják az árakat, mert például az AC Milan csapatának értéke is a sokszorosa volt, mint az Európa Liga-selejtezőben legyőzött ellenfeléé, a Craiováé.

Az ilyen összehasonlítgatás pedig szinte már komikus, hiszen a hazai Liga 1-ben szereplő tizennégy klub becsült költségvetése összeadva is csak töredéke Neymar kivásárlási árának. Abból stadionokat lehetne itthon építeni. Nagyjából tizennyolcat az Aradon 12 millióból épülő, 12 700 férőhelyes arénából, majdnem ötöt a 45 millió euróból kivitelezett, 30 200 férőhelyes Kolozsvár Arénából, de még az igen költséges, bukaresti Naţional Arenára is futná belőle.

És akkor itt búcsút is inthetünk a pénzügyi fair playből származó sportszerűségnek, mert ahogyan annak idején Puskás Öcsi megmondta: „kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci”. Az európai porondon ugyanabban a sorozatban indulnak, de még vakon sem lehetne egyenlő esélyeket adni egy hazai csapatnak és egy, az európai élvonalból érkező sztárcsapatnak.

Meglepetések persze történhetnek, de az aktuális árak mellett, a pénzügyi fair play szabályait betartva, a hazai labdarúgás az elkövetkezendő évtizedekben biztosan nem engedhet meg magának olyan sztárjátékost – ha csak nem nevel ki egyet –, aki megtölti a stadionokat, bevonzza a szponzorokat, és a feledhető középszerűségből kilendítő eredményekkel kecsegteti csapatát.

Mert rég volt már az, amikor a Steaua BEK-et nyert, de már az is csak történelem, amikor 2006-ban a Steaua a Rapid ellen játszott UEFA-kupa-negyeddöntőt – most csak nyújtózkodunk, de a takaró alól azonnal kilóg egy lábujj.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. augusztus 09., szerda

Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen hétfő hajnalig Kolozsváron.

Molnár Judit 2017. augusztus 09., szerda

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Balogh Levente 2017. augusztus 07., hétfő

Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez.

Bálint Eszter 2017. augusztus 06., vasárnap

Román vasúti burleszk

Az ember azt se tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, amikor olyan híreket olvas, hogy nagy csinnadrattával felavatták a Kisilvát Óradnával összekötő, 21 kilométeres vasúti szakaszt, ezt azonban 2017-ben 49 perc alatt teszi meg a Kék nyíl.

Molnár Judit 2017. augusztus 06., vasárnap

A kotta titka

Elég komolyan megkavarta a közbeszédet a tanügyminiszter hajmeresztő ötlete, a torna- és az osztályfőnöki órákon használatos tankönyvek bevezetése.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 04., péntek

Centenárium elé

Az RMDSZ vezetői nemrég egy háttérbeszélgetésen elismerték, hogy 2019-ig nem merülhet fel az alakulat hatalomra lépésének kérdése.

Páva Adorján 2017. augusztus 03., csütörtök

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., szerda

A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román gazdaság a válság jegyeit viseli magán.

Páva Adorján 2017. augusztus 01., kedd

Örömforrások jó és rossz gazdái

Világraszóló sikerektől volt hangos az elmúlt időszakban Magyarország, ahol hétvégén zárult a vizes világbajnokság, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, no meg Forma–1-es futamot is rendeztek.

Rostás Szabolcs 2017. július 31., hétfő

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

Vélemény
Páva Adorján: Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen ...

Molnár Judit: Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, ...

Balogh Levente: Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad ...

Hallgassa online rádióinkat