Páva Adorján

2017. augusztus 09., 00:09

Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen hétfő hajnalig Kolozsváron.

Az Untold fesztivál kerítésein kívül élőknek rengeteg bosszúságot okozott az elektronikus zenét kedvelők megarendezvénye: a lezárt Sétatér, a központban a szokásosnál is jóval elviselhetetlenebbé váló forgalom, az úton-útfélen bulizó fiatalok látványa, a reggelig tartó koncertek zaja még a legnyugodtabbakat is kizökkentette sodrukból.

Valahogy mégis túlélte mindenki, és a következő szűk egy évben bőven lesz idő elgondolkodni azon, mit is hoz a kincses város konyhájára ez a négynapos őrület. Néhány elképesztő számadat: az Untoldon összesen több mint 330 ezren fordultak meg; a napi rekordot szombaton jegyezték, amikor 90 ezren buliztak a fesztivál területén.

Aznap a szervezőknek egy adott ponton biztonsági okokból meg kellett tiltaniuk a belépést a fő helyszínre, a zsúfolásig megtelt Kolozsvár Arénába. Ott lépett fel ugyanis a világ egyik legnevesebb DJ-je, Armin van Buuren, aki éjjel öt és fél órán át „kevert”, egészen reggel fél 9-ig – koncertjét 30 millióan követték a fesztivál honlapján, illetve a sztár Facebook-oldalán sugárzott élő adásban.

Évekkel ezelőtt egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, hogy létezhet egy olyan rendezvény, amely egyszerre sok ezer külföldit vonz egy erdélyi városba, mint ahogy az is hihetetlen volt, hogy sok millió embert meg lehet ismertetni Kolozsvár nevével. És lám: megtörtént, az Untold immár három éve öregbíti (vagy inkább, ha szabad így fogalmazni: fiatalítja) a kincses város hírnevét.

Ezek a döbbenetes tények késztetik Emil Boc polgármestert arra, hogy elengedje füle mellett a kolozsvári lakosok (hivatalosan csupán néhány tucatnyi) panaszát, és eszébe se jusson kiköltöztetni a város szívéből a fesztivált, amelynek éppen a kivételes környezet az egyik legnagyobb varázsa.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy Kolozsvár modern várossá akar válni. A beruházásokra kész magánvállalatok megnyerése, a helyi gazdaság informatikai és kommunikációs szakágának tudatos erősítése, az egyetemekből áradó szakképzett emberi erőforrás kiaknázása mind-mind ezt a célt szolgálják. Nem véletlen, hogy Erdély fővárosa ma Románia, illetve a Kárpát-medence egyik legdrágább települése: van miből.

Ennek a 21. századi arculatnak a körvonalaira erősít rá az Untold fesztivál, egy olyan világban, amelyben ugye azt mondogatják: nem számítasz, már-már nem is létezel, ha nem vagy ott a közösségi oldalakon – Kolozsvár pedig most nagyon ott volt.

Hogy ebből rövid távon, konkrétan mit nyernek a város lakói (és most nem azokra gondolunk, akik óriási összegekért bérbe adták lakásukat) az év fennmaradó, szűk 361 napjában, nehéz megmondani – e téren bizony jobban kommunikálhatna a tömegben vígan bulizó polgármester. Egyre azonban biztos jó az Untold fesztivál: a négy zűrzavaros nap alatt felértékelődnek a kincses város sok fejfájást okozó, ám hirtelen megszépülő, visszasírt hétköznapjai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Vélemény
Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Hallgassa online rádióinkat