HIRDETÉS

Páva Adorján

2017. augusztus 09., 00:09

Panaszkodj vagy vígan told?

Sokak, sokunk számára egyszerűen felfoghatatlan, mi zajlott az elmúlt hét utolsó négy napján, egészen hétfő hajnalig Kolozsváron.

Az Untold fesztivál kerítésein kívül élőknek rengeteg bosszúságot okozott az elektronikus zenét kedvelők megarendezvénye: a lezárt Sétatér, a központban a szokásosnál is jóval elviselhetetlenebbé váló forgalom, az úton-útfélen bulizó fiatalok látványa, a reggelig tartó koncertek zaja még a legnyugodtabbakat is kizökkentette sodrukból.

Valahogy mégis túlélte mindenki, és a következő szűk egy évben bőven lesz idő elgondolkodni azon, mit is hoz a kincses város konyhájára ez a négynapos őrület. Néhány elképesztő számadat: az Untoldon összesen több mint 330 ezren fordultak meg; a napi rekordot szombaton jegyezték, amikor 90 ezren buliztak a fesztivál területén.

Aznap a szervezőknek egy adott ponton biztonsági okokból meg kellett tiltaniuk a belépést a fő helyszínre, a zsúfolásig megtelt Kolozsvár Arénába. Ott lépett fel ugyanis a világ egyik legnevesebb DJ-je, Armin van Buuren, aki éjjel öt és fél órán át „kevert”, egészen reggel fél 9-ig – koncertjét 30 millióan követték a fesztivál honlapján, illetve a sztár Facebook-oldalán sugárzott élő adásban.

Évekkel ezelőtt egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, hogy létezhet egy olyan rendezvény, amely egyszerre sok ezer külföldit vonz egy erdélyi városba, mint ahogy az is hihetetlen volt, hogy sok millió embert meg lehet ismertetni Kolozsvár nevével. És lám: megtörtént, az Untold immár három éve öregbíti (vagy inkább, ha szabad így fogalmazni: fiatalítja) a kincses város hírnevét.

Ezek a döbbenetes tények késztetik Emil Boc polgármestert arra, hogy elengedje füle mellett a kolozsvári lakosok (hivatalosan csupán néhány tucatnyi) panaszát, és eszébe se jusson kiköltöztetni a város szívéből a fesztivált, amelynek éppen a kivételes környezet az egyik legnagyobb varázsa.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy Kolozsvár modern várossá akar válni. A beruházásokra kész magánvállalatok megnyerése, a helyi gazdaság informatikai és kommunikációs szakágának tudatos erősítése, az egyetemekből áradó szakképzett emberi erőforrás kiaknázása mind-mind ezt a célt szolgálják. Nem véletlen, hogy Erdély fővárosa ma Románia, illetve a Kárpát-medence egyik legdrágább települése: van miből.

Ennek a 21. századi arculatnak a körvonalaira erősít rá az Untold fesztivál, egy olyan világban, amelyben ugye azt mondogatják: nem számítasz, már-már nem is létezel, ha nem vagy ott a közösségi oldalakon – Kolozsvár pedig most nagyon ott volt.

Hogy ebből rövid távon, konkrétan mit nyernek a város lakói (és most nem azokra gondolunk, akik óriási összegekért bérbe adták lakásukat) az év fennmaradó, szűk 361 napjában, nehéz megmondani – e téren bizony jobban kommunikálhatna a tömegben vígan bulizó polgármester. Egyre azonban biztos jó az Untold fesztivál: a négy zűrzavaros nap alatt felértékelődnek a kincses város sok fejfájást okozó, ám hirtelen megszépülő, visszasírt hétköznapjai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. augusztus 09., szerda

Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, Copperfieldről ma már jóformán semmit nem hallani: kiment a divatból a cseles szabadulás.

Balogh Levente 2017. augusztus 07., hétfő

Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad arról, hogyan is viszonyul, illetve viszonyult 19. század végi létrejötte óta Románia a területén élő nem román közösségekhez.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. augusztus 06., vasárnap

Román vasúti burleszk

Az ember azt se tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen, amikor olyan híreket olvas, hogy nagy csinnadrattával felavatták a Kisilvát Óradnával összekötő, 21 kilométeres vasúti szakaszt, ezt azonban 2017-ben 49 perc alatt teszi meg a Kék nyíl.

Molnár Judit 2017. augusztus 06., vasárnap

A kotta titka

Elég komolyan megkavarta a közbeszédet a tanügyminiszter hajmeresztő ötlete, a torna- és az osztályfőnöki órákon használatos tankönyvek bevezetése.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 04., péntek

Centenárium elé

Az RMDSZ vezetői nemrég egy háttérbeszélgetésen elismerték, hogy 2019-ig nem merülhet fel az alakulat hatalomra lépésének kérdése.

Páva Adorján 2017. augusztus 03., csütörtök

Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre vizsgázó bukaresti kormány: csupán bő egy évvel a gyermeknevelési juttatások átszervezése után ismét hozzányúlnak a szülői támogatások rendszeréhez.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 02., szerda

A válság jelei

Sokan felkapták a fejüket egy bukaresti makrogazdasági elemző nemrég tett figyelmeztetésére, miszerint a román gazdaság a válság jegyeit viseli magán.

Páva Adorján 2017. augusztus 01., kedd

Örömforrások jó és rossz gazdái

Világraszóló sikerektől volt hangos az elmúlt időszakban Magyarország, ahol hétvégén zárult a vizes világbajnokság, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, no meg Forma–1-es futamot is rendeztek.

Rostás Szabolcs 2017. július 31., hétfő

Fölösleges rugdosódás

Bár csak egy lakótársulási akció keretében volt benne részem, elképzelésem szerint nem nagy ördöngösség nyélbe ütni egy aláírásgyűjtési akciót.

Molnár Judit 2017. július 31., hétfő

Örökzöldek

Kérném a közéleti örökzöldeket nem összetéveszteni a valódiakkal! Mert ezekben nyoma sincs a gyönyörű színnek, a karácsonyi jelképpé vált fenyőillatnak, se jókedvet, se örömet nem jelentenek.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Bű(n)vészmutatványok

A néhai világhíres Houdini szabadulóművészről, illetve későbbi tanítványáról, ...

Balogh Levente: Operettkisebbség

Egyszerre volt morbid és szomorú az erdélyi szászok szombati nagyszebeni ünnepe, amely pontos látleletet ad ...

Páva Adorján: Korlátoltak játéka

Újabb érzékeny ponton vág egyet a megbízhatatlanságból immár többszörösen jelesre ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS