HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. február 11., 23:01

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

Tekintsünk most el attól, hogy a tervezett gázbiznisz részletei egyelőre nem ismertek, ennek megfelelően az ügylet pénzügyi, gazdasági, energetikai vonatkozásairól is kevés a konkrétum. A téma jelenleg attól igazán jelzésértékű, hogy Romániában nagyon sokan nem bánnák, ha az állam, mondjuk, amerikai, ausztrál vagy kazah partnerrel, befektetővel köt stratégiai jelentőségű megállapodást, a baj ott kezdődik, ha az üzlettárs magyar.

Féltik a magyaroktól az élelmiszerpiacot, az infrastruktúrát (újabban a Budapest és Kolozsvár közé tervezett gyorsvasút okán), az épített örökséget és az energiahordozókat, gyakorlatilag erre a magyarfóbiára épül a kilencvenes évekből ismert szlogen is: „Nem adjuk el az országot!”

Már csak azért is furcsa ez a magyarokkal szembeni viszolygás, mert a határ túloldalán a románok nem találkoznak irántuk táplált hasonló ellenérzésekkel, vagy ha mégis, az kivételes eset. Romániában ugye nemcsak azt nem értik meg a hatóságok, hogy a kisebbségeknek őshonos közösségekként is kijárnak bizonyos jogok, az idegenekre általában nem hajlandóak odafigyelni; például Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen annak ellenére sem hajlanak a magyar felira­tok kifüggesztésére, hogy a külföldi turisták zöme magyarországi.

Ehelyett mi a gyakorlat Magyarországon? A keleti régiókban működő fürdőkben – elsősorban a gyulaiban, a szegediben és a hajdúszoboszlóiban – minden egyes felirat megtalálható román nyelven is, nem véletlen, hogy a románok még saját nemzeti ünnepüket, december elsejét is előszeretettel töltik valamelyik alföldi üdülőtelepen. Sőt a gyopárosfürdői üdülőhelyen ebben az időszakban különleges kedvezményben részesülnek a külföldi állampolgárok: aki vásárol egy belépőt, az ingyen kap egy másikat. Mondani sem kell, hogy földrajzi elhelyezkedése okán az orosházi létesítmény mindenekelőtt a romániai és szerbiai vendégeket csalogatja az akcióval.

Miközben az egyik román ellenzéki képviselőnek a győri román iskola hiánya fáj, a 34 ezer lelkes magyarországi román közösség rendelkezik oktatási intézményekkel (köztük Gyulán önálló gimnáziummal), kulturális autonómiával, sőt senkinek nem szúrja a szemét, ha a románok lakta települések polgármesteri hivatalán vagy iskoláján piros-sárga-kék zászló lobog.

Elvégre tisztában vannak vele: a kisebbségvédelemben és az idegenforgalomban egyaránt az a nyerő politika, ha a nemzeti kisebbségek és a vendégek otthon érzik magukat. Románia ezt még nem hajlandó tudomásul venni, többek közt ennek tudható be a lemaradása a régióban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. február 07., szerda

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

Rostás Szabolcs 2018. február 05., hétfő

Csak a voksunk kell?

Felül kívánja vizsgálni, újra akarja építeni a határon túli magyarokhoz fűződő viszonyát a magyarországi baloldal, amelynek két képviselője járt az elmúlt napokban Erdélyben.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. február 04., vasárnap

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

Ismét bebizonyosodott a romániai hatóságok kettős mércéje, amikor a Bihar megyei törvényszék alapfokon a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen döntött a nagyváradi kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése ügyében.

Balogh Levente 2018. február 01., csütörtök

Juncker beszól

Ha némiképp burkoltan is, azért teljesen érthetően fogalmazott Jean-Claude Juncker.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. január 31., szerda

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ elszigetelődése a törvényhozásban, ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a balliberális kormánykoalícióval kötött együttműködést.

Kiss Judit 2018. január 30., kedd

Soványka vigaszaink

Hajmeresztőek, elkeserítőek, ugyanakkor már-már tragikomikusak azok a perspektívák, amelyek az új PSD-kormány tagjainak nyilatkozatai nyomán sejlenek föl.

Balogh Levente 2018. január 29., hétfő

Még egy biankó csekk

Talán nem csupán mi tartjuk furcsának, hogy azt követően, hogy Kelemen Hunor úgy értékelt, a PSD–ALDE-koalíció harmadik kormányának programja olyan, mintha a mezőgazdasági minisztériumban írták volna két sör között, végül mégis azzal állt ki: az RMDSZ támogatni fogja a kormányt.

Rostás Szabolcs 2018. január 28., vasárnap

Revideálás vagy jópofáskodás?

Nehéz eldönteni, a román szociáldemokratáknak szánt üzenetnek vagy egyszerűen jópofáskodó beszólásnak szánta Kelemen Hunor a leendő bukaresti kormány programjáról tett gúnyos kijelentését.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs: Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ...

Páva Adorján: Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS