Rostás Szabolcs

2018. február 11., 23:01

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

Tekintsünk most el attól, hogy a tervezett gázbiznisz részletei egyelőre nem ismertek, ennek megfelelően az ügylet pénzügyi, gazdasági, energetikai vonatkozásairól is kevés a konkrétum. A téma jelenleg attól igazán jelzésértékű, hogy Romániában nagyon sokan nem bánnák, ha az állam, mondjuk, amerikai, ausztrál vagy kazah partnerrel, befektetővel köt stratégiai jelentőségű megállapodást, a baj ott kezdődik, ha az üzlettárs magyar.

Féltik a magyaroktól az élelmiszerpiacot, az infrastruktúrát (újabban a Budapest és Kolozsvár közé tervezett gyorsvasút okán), az épített örökséget és az energiahordozókat, gyakorlatilag erre a magyarfóbiára épül a kilencvenes évekből ismert szlogen is: „Nem adjuk el az országot!”

Már csak azért is furcsa ez a magyarokkal szembeni viszolygás, mert a határ túloldalán a románok nem találkoznak irántuk táplált hasonló ellenérzésekkel, vagy ha mégis, az kivételes eset. Romániában ugye nemcsak azt nem értik meg a hatóságok, hogy a kisebbségeknek őshonos közösségekként is kijárnak bizonyos jogok, az idegenekre általában nem hajlandóak odafigyelni; például Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen annak ellenére sem hajlanak a magyar felira­tok kifüggesztésére, hogy a külföldi turisták zöme magyarországi.

Ehelyett mi a gyakorlat Magyarországon? A keleti régiókban működő fürdőkben – elsősorban a gyulaiban, a szegediben és a hajdúszoboszlóiban – minden egyes felirat megtalálható román nyelven is, nem véletlen, hogy a románok még saját nemzeti ünnepüket, december elsejét is előszeretettel töltik valamelyik alföldi üdülőtelepen. Sőt a gyopárosfürdői üdülőhelyen ebben az időszakban különleges kedvezményben részesülnek a külföldi állampolgárok: aki vásárol egy belépőt, az ingyen kap egy másikat. Mondani sem kell, hogy földrajzi elhelyezkedése okán az orosházi létesítmény mindenekelőtt a romániai és szerbiai vendégeket csalogatja az akcióval.

Miközben az egyik román ellenzéki képviselőnek a győri román iskola hiánya fáj, a 34 ezer lelkes magyarországi román közösség rendelkezik oktatási intézményekkel (köztük Gyulán önálló gimnáziummal), kulturális autonómiával, sőt senkinek nem szúrja a szemét, ha a románok lakta települések polgármesteri hivatalán vagy iskoláján piros-sárga-kék zászló lobog.

Elvégre tisztában vannak vele: a kisebbségvédelemben és az idegenforgalomban egyaránt az a nyerő politika, ha a nemzeti kisebbségek és a vendégek otthon érzik magukat. Románia ezt még nem hajlandó tudomásul venni, többek közt ennek tudható be a lemaradása a régióban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Vélemény
Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Hallgassa online rádióinkat