Kiss Judit

2017. június 20., 17:42

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Történik mindez a napokban, évtizedekkel azután, hogy nyilvánvalóvá váltak a vadgazdálkodás körüli problémák, és elkezdődött az emberek és nagyvadak kényszerű együttélése Romániában, az a folyamat, amelynek jelenlegi szakaszában akadnak olyan települések is, ahol nap mint nap visszajáró vendég a medve.

Hogy mi minden vezetett ide, gyakorta vázolják az illetékesek, és egyet is értenek: sürgősen tenni kellene valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Buzgón bólogatnak a környezetvédelmi minisztériumbeliek, a nagyvadak által sűrűn látogatott települések elöljárói, a környezet- és állatvédők, gazdaszervezetek, vadgazdálkodók – és a maga szerény eszközeivel persze panaszkodik a károsult. A kisember, akinek tyúkjait, disznóit, veteményét dézsmálja meg a nagyvad, tehetetlen, épp annyira, mint amennyire ártatlan alapvetően a medve, amelynek természetes élőhelyét felbolygatta, alaposan megzavarta az ember.

Mindennapossá váltak a medvék okozta károk, egyre jobban rettegnek az emberek, s ezzel párhuzamosan mind sűrűbben hangzik el: a vad közellenséggé vált, a hatóságok inkompetensek a kérdés megoldásában – főleg, amióta a tavaly felfüggesztették a nagyragadozók kilövését. Közhelyszerű lett az is, hogy sürgősen tenni kellene valamit, fel kell mérni reálisan a vadállományt, meg kell téríteni a károkat, hatékony intézkedésekre van szükség – közben meg nem történik érdemleges előrelépés az ügyben.

Úgy tűnik, a magát az evolúció csúcsán trónoló lénynek képzelő ember Romániában képtelen arra, hogy kezelje a (patt)helyzetet, annak ellenére, hogy napnál világosabb: csak idő kérdése, mikor fog emberéletben is kárt tenni a medve. A teremtés csúcsa által előidézett nagyvad–ember konfliktus eközben egyre mélyül, a túlszaporodott állatok mind gyakoribb látogatásai fényében pedig korántsem tűnik viccesnek, hogy a medve nem játék.

Ráadásul a jelek szerint egyelőre nem is reménykedhet abban a háziállatait vagy saját testi épségét féltő polgár, hogy segíteni fognak rajta. Múlt héten a környezetvédelmi tárca egyeztetésre hívta a medvekérdésben érintett feleket, javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek kimozdítják a holtpontról a teljes kilövési tilalom okozta konfliktushelyzetet, és valódi megoldást hoznának a károk megelőzésére. Csak hát, mit ad Isten, időközben kirobbant a politikai válság, a minisztereknek lába kelt, a bársonyszék üres, a honatyáknak meg kisebb gondja is nagyobb a medvekérdésnél.

A nagyvadak pedig – attól függetlenül, hogy közellenségnek tekintik-e őket, kormányválság van-e vagy sem – továbbra is zavartalanul jöhetnek-mehetnek, az illetékesek, akik persze érdekellentétben állnak más illetékesekkel, hajtogatják a magukét. Ellentét, ellenség, közellenség mindig akad, válasz azonban nincs a kérdésre: miben reménykedjen a kisember?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

Molnár Judit 2017. június 18., vasárnap

Tanárok terítéken

Amióta 1993-ban először vetődött fel, hogy az áldatlan tanügyi helyzetet talán leginkább a tanév befagyasztásával lehetne a megoldás felé billenteni, menetrendszerűen minden nyárelőn ugyanúgy felvetődik, aztán nagyon hamar vissza is hull a nagy semmibe.

Balogh Levente 2017. június 15., csütörtök

Dragnea önpuccsa

Fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: Dragnea számításai nem egészen váltak be.

Páva Adorján 2017. június 14., szerda

Marosvásárhelyi parasztháború

A prefektus nem teljhatalmú – hangoztatja Lucian Goga, a kormány Maros megyei képviselője, akinek nem kell fárasztania magát kijelentése ismételgetésével: így is érezzük, látjuk, tudjuk, hogy az ellentettje az igaz.

Kiss Judit 2017. június 13., kedd

Tudni vagy nem tudni – nem ez a kérdés

Relatív, hogy mennyire tanulják meg a gyerekek az élő román nyelvet használni, értelmesen kommunikálni az iskolában.

Rostás Szabolcs 2017. június 12., hétfő

Dragnea és a saját farkába harapó kígyó

Józan ésszel nehezen fogható fel, mi célból igyekszik leváltani saját kormányát egy pártelnök, amelynek alakulata mindössze fél évvel ezelőtt teljesen simán megnyerte a parlamenti választást.

Bálint Eszter 2017. június 11., vasárnap

Legyen újra városháza a primöria!

Bemegyek a primöriára, mert azt mondták, hogy ott a gisénél kell elvenni a formulárt.

Balogh Levente 2017. június 09., péntek

Román ünneplés, magyar esély

Közeledik az 1918-as, a román történeti mitológiában „nagy egyesülésként" emlegetett, valójában egy egyszerű nagygyűlésnél nem sokkal több gyulafehérvári román tömegrendezvény századik évfordulója.

Kiss Judit 2017. június 07., szerda

Nincsenek csodák

Nem csoda, hogy sztrájkkal tiltakoznának a tanügyi szakszervezetek amiatt, hogy a tanerők újfent „örömhírt” kaptak.

Molnár Judit 2017. június 07., szerda

Jól-rosszul

Miután nagy garral bejelentették minden idők legnagyszerűbb, leghatékonyabb, legnemzetibb pártjának a megalakulását, pár nap múlva hozzásegítették, hogy bele is haljon önfelemésztő hamvába.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, ...

Molnár Judit: Tanárok terítéken

Amióta 1993-ban először vetődött fel, hogy az áldatlan tanügyi helyzetet talán leginkább a tanév ...

Balogh Levente: Dragnea önpuccsa

Fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: Dragnea számításai nem egészen váltak ...

Hallgassa online rádióinkat