Rostás Szabolcs

2017. szeptember 14., 11:22

Közveszélyes ultrák

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Alig telt el egy hét azóta, hogy a kosárlabda-Európa-bajnokság keretében Kolozsvárt rendezett román–magyar mérkőzés előtt történt zászlóégetés kapcsán kommentáltuk a sporthuliganizmust, és újabb szurkolói randalírozás borzolja a kedélyeket.

A korábbinál még súlyosabb incidens, hiszen az Universitatea futballklub ultrái ezúttal előre megfontolt szándékkal arra készültek, hogy erőszakkal torolják meg korábbi sérelmeiket a Kolozsvári CFR magyar szurkolóin és azok magyarországi vendégein. Ráadásul olyan rendezvényre rontottak rá, amelyen gyerekek és terhes nők is részt vettek.

Ugyanazokról az elvakultan magyarellenesnek és bajkeverőnek számító román drukkerekről van szó, akik az elmúlt évtizedek során elsősorban idegengyűlölő és agresszív magatartásukkal tűntek ki a többi román szurkolótábor tagjai közül. Számukra ugyanúgy a román nemzeti identitás szerves része a klub iránti rajongás, mint a magyarok gyűlölete, ez az életérzés különösen a Gheorghe Funar expolgármester fémjelezte, ultranacionalista ámokfutásos időszakban terebélyesedett el.

A helyzet tehát rendkívül súlyos, a számtalan verbális és fizikai agresszió miatt az ellenlépések nem tűrnek halasztást. Üdvözlendő, hogy az U klubelnöke elítélte az együttes ultráinak cselekedetét, ez azonban nem elég.

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Mindazonáltal a nyomozó hatóságoknak sem szabad kesztyűs kézzel bánniuk az agresszorokkal, és a korábbi elnéző magatartásukkal ellentétben (lásd például a futni hagyott zászlóégetők esetét) a törvény minden szigorával le kell sújtaniuk a támadókra, egyszer s mindenkorra példát statuálva.

Lényeges elem egyébként, hogy a felelősségre vonásnak nem azért kell megtörténnie, mert román futballhuligánok támadtak magyar szurkolókra. Hiszen a kolozsvári U ultráinak magaviselete nem „magyar ügy”, itt elsősorban nem az incidensek etnikai vetülete a fontos (bár attól sem lehet elvonatkoztatni).

Azt kell figyelembe venniük a klub, a rendvédelmi szervek és az igazságszolgáltatás képviselőinek, hogy ezek a vadállatok az egész társadalomra veszélyesek, és közbiztonsági kockázatot jelentenek, hiszen ugyanúgy gyűlölik a rivális csapatok (román) szurkolóit is, és nem riadnak vissza a rendőrökkel, csendőrökkel való összetűzésektől sem. Felelősségre vonásukat, jobb útra térítésüket egyaránt megköveteli a törvény és a sport szelleme.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat