HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. szeptember 14., 11:22

Közveszélyes ultrák

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Alig telt el egy hét azóta, hogy a kosárlabda-Európa-bajnokság keretében Kolozsvárt rendezett román–magyar mérkőzés előtt történt zászlóégetés kapcsán kommentáltuk a sporthuliganizmust, és újabb szurkolói randalírozás borzolja a kedélyeket.

A korábbinál még súlyosabb incidens, hiszen az Universitatea futballklub ultrái ezúttal előre megfontolt szándékkal arra készültek, hogy erőszakkal torolják meg korábbi sérelmeiket a Kolozsvári CFR magyar szurkolóin és azok magyarországi vendégein. Ráadásul olyan rendezvényre rontottak rá, amelyen gyerekek és terhes nők is részt vettek.

Ugyanazokról az elvakultan magyarellenesnek és bajkeverőnek számító román drukkerekről van szó, akik az elmúlt évtizedek során elsősorban idegengyűlölő és agresszív magatartásukkal tűntek ki a többi román szurkolótábor tagjai közül. Számukra ugyanúgy a román nemzeti identitás szerves része a klub iránti rajongás, mint a magyarok gyűlölete, ez az életérzés különösen a Gheorghe Funar expolgármester fémjelezte, ultranacionalista ámokfutásos időszakban terebélyesedett el.

A helyzet tehát rendkívül súlyos, a számtalan verbális és fizikai agresszió miatt az ellenlépések nem tűrnek halasztást. Üdvözlendő, hogy az U klubelnöke elítélte az együttes ultráinak cselekedetét, ez azonban nem elég.

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Mindazonáltal a nyomozó hatóságoknak sem szabad kesztyűs kézzel bánniuk az agresszorokkal, és a korábbi elnéző magatartásukkal ellentétben (lásd például a futni hagyott zászlóégetők esetét) a törvény minden szigorával le kell sújtaniuk a támadókra, egyszer s mindenkorra példát statuálva.

Lényeges elem egyébként, hogy a felelősségre vonásnak nem azért kell megtörténnie, mert román futballhuligánok támadtak magyar szurkolókra. Hiszen a kolozsvári U ultráinak magaviselete nem „magyar ügy”, itt elsősorban nem az incidensek etnikai vetülete a fontos (bár attól sem lehet elvonatkoztatni).

Azt kell figyelembe venniük a klub, a rendvédelmi szervek és az igazságszolgáltatás képviselőinek, hogy ezek a vadállatok az egész társadalomra veszélyesek, és közbiztonsági kockázatot jelentenek, hiszen ugyanúgy gyűlölik a rivális csapatok (román) szurkolóit is, és nem riadnak vissza a rendőrökkel, csendőrökkel való összetűzésektől sem. Felelősségre vonásukat, jobb útra térítésüket egyaránt megköveteli a törvény és a sport szelleme.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. szeptember 13., szerda

Halasztható, ami sürgős?

Higgyük, ne higgyük? Ha józanok maradunk, kétkedéssel viszonyulunk a miniszteri jövőképhez, hiszen a pedagógusok esetében is kiderült, korántsem sürgősségi ügy a bérprobléma...

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 12., kedd

Felelősséget visel...

És Budapest diplomáciai offenzíváját tapasztalva a környező országoknak a jelek szerint ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy Magyarország kész akadályt gördíteni politikai, gazdasági és kereskedelmi aspirációik elé...

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2017. szeptember 10., vasárnap

Mindennapi harc a normalitásért

Egyik szemünk sír, a másik nevet, amikor olyan hírek érkeznek, mint a mostani váradi.

Molnár Judit 2017. szeptember 10., vasárnap

Kezdődik!

Négy nappal okosabbak lesznek az idei tanév végén a diákok, mivel a könyökvédős aktakukacok filozófiája „megajándékozta” őket ezzel a négy nappal.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 08., péntek

Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország kapcsolata.

Páva Adorján 2017. szeptember 07., csütörtök

Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. szeptember 06., szerda

Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” alkalmazni – ha másban nem is, ilyesmiben minden bizonnyal jeleskedik a tanügyminisztérium.

Molnár Judit 2017. szeptember 06., szerda

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

Balogh Levente 2017. szeptember 05., kedd

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Halasztható, ami sürgős?

Higgyük, ne higgyük? Ha józanok maradunk, kétkedéssel viszonyulunk a miniszteri jövőképhez, hiszen a pedagógusok ...

Rostás Szabolcs: Felelősséget visel...

És Budapest diplomáciai offenzíváját tapasztalva a környező országoknak a jelek szerint ahhoz is hozzá ...

Bálint Eszter: Mindennapi harc a normalitásért

Egyik szemünk sír, a másik nevet, amikor olyan hírek érkeznek, mint a mostani váradi.

HIRDETÉS
HIRDETÉS