Molnár Judit

2017. május 03., 00:06

Kinek a zsebébe?

Kétségtelen, nagyon jó segíteni a rászorulónak, adni annak, akinek nincs vagy kevésbé van. Egyszóval azoknak, akik nemcsak rákényszerülnek szóvá tenni a bajaikat, de örülnek annak, amit kapnak, és alkalomadtán el is mondják a helyzet változását.

Normálisabb világban nem is kellene ilyesmire szót vesztegetni, hisz az egyik alapvető viselkedési előírás, hogyha valaki kér és kap, akkor azt megköszöni. De ez az elvárás már a múlté, nyoma sincs, sőt a minden hájjal megkent, mások átverésére játszók még ki is gúnyolják azokat, akik esetleg elrebegnének egy köszönömöt.

Nem szándékom feleleveníteni a 90-es évek elején hirtelen megszaporodott és ma már az egész kontinensen hemzsegő kéregetők, a szerzetes- vagy apácabőrbe bújt, kolostorokra és templomokra gyűjtögető szélhámosok és egyéb helyi kisstílű bűnözők emlékét, hanem azok miatt teszem szóvá az elavulásnak makacsul ellenálló témát, akik haladnak a korral és igénybe veszik a legmodernebb technikák eszközeit zsebeik minél könnyebb és gyorsabb megtömésére.

Igen, róluk beszélek, a frászbukon beteg gyerekek, rászoruló öregek, a legkülönbözőbb bajokban szenvedők képeit mindegyre megjelentetőkről és kérésükről, hogy ilyen és olyan bankszámlákra utalt legkisebb összegek is esetleg segíteni tudnak az illetőkön. Ez alapjában így is van, csak a rengeteg csalás és átverés hallatán honnan lehet tudni, kinek a zsebét tömnénk a sokra menő kis adománnyal?!

Arról ugyanis a legkevésbé sem szólnak a közösségi oldalakon, hogy mi is történt az illetőkkel. Én legalábbis nem találkoztam a segélykérők olyan előtte-utána fotóival, mint például a pillanatok alatt lefogyasztó szerek kamufotói. Vállalom az ódiumát annak, hogy álszent szemforgatók rám süssék: ez is egy kicsinyes szájtépő, empátiahiányos, önző stb. alak, inkább, semmint a bugyuta vagy balek jelző.

Egyszer osztottam meg egy arra felkérő oldalt, ismerőseim rám húzták a vizes lepedőt, sajnálkozva, hogy hová jutottam. Ismerem annyira az embereket, és ellenkező híreszteléseim ellenére sem vagyok annyira empátiaszegény, hogy ha tudok, ne segítenék azonnal. De az ilyen-olyan közvetítő szervezetekből, mások bőrén jótékonykodó álprófétákból, könnyes-nyálas szövegekből elegem van. És saját tehetetlenségem érzéséből is: hogyan lehetne tenni ezek ellen? Hogy lehetne a valóban szükséget szenvedőkön segíteni, el lehetne-e zárni végre a szivattyúkat, amelyek egyenesen a  csalók zsebébe szállítanak? Elégedett röhögésük közepette!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. május 02., kedd

Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően nem árt megvizsgálni kicsit, mit tartogat a bérből és fizetésből élők számára a Grindeanu-kormány egységes bérezési törvénytervezete.

Balogh Levente 2017. április 28., péntek

Akadémiai szintű ostobaság

A Román Akadémia a tőle már megszokott, kérlelhetetlen precizitással ismét megtalálta, mi a legfontosabb probléma Románia számára.

Rostás Szabolcs 2017. április 26., szerda

Üres börtönöket?

Kapóra jött a romániai politikai osztály számára az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólítása.

Kiss Judit 2017. április 25., kedd

Teljesítménykényszer és tükörbe nézés

Számos kérdést vet fel a Retyezátban történt hétvégi tragédia, amelyben két, immár profi hegymászónak tekintett gyermek lelte halálát. 

Molnár Judit 2017. április 25., kedd

Visszakapjuk az éveinket?

A kalandfilmek legújabb divatját, az időben ide-oda utazgatást kívánta meg az egyre önkényesebben országló kormány és hátországa, a parlamenti többség.

Balogh Levente 2017. április 24., hétfő

Ugrás a sötétbe

A franciák nem kérnek az eddigi, hiteltelenné várt pártokból, és új arcokat, politikai és gazdasági fordulatot szeretnének.

Molnár Judit 2017. április 24., hétfő

A tagadás igaza

Valami nagyon nagy csúnyaságra készülődnek, mert túl hevesen tagadják a kiszivárogtatott híreket.

Rostás Szabolcs 2017. április 23., vasárnap

Ki a magyarbarát?

Politikusi önkritikából és megvilágosodásból egyaránt nem volt hiány az elmúlt napokban.

Molnár Judit 2017. április 22., szombat

Muzsikaszót kilóra?!

Egy megyei mufti, kihasználva a főnök távollétét, úgy érezte, itt az idő: most vagy soha! Nosza rajta tiszta vizet a pohárba, és közölni mindenkivel, mennyi az annyi!

Balogh Levente 2017. április 21., péntek

Kisebbségügyi perverzió

A saját szülőföldjükön, azon településeken, ahol őshonosnak számítanak, minden közösség tagjai számára minden szinten biztosítani kell az anyanyelvi egészségügyi ellátást.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően ...

Ábrám Zoltán: Igazságot kérünk!

Emlékezünk, és igazságot kérünk! – ez a jelmondata a százkét évvel ezelőtt másfél ...

Borbély Zsolt Attila: Autonómia: se többet, se kevesebbet

Az EMNP két évvel ezelőtti kongresszusa aligha hagyott kellemes élményt. Az akkori viták rányomták ...

Hallgassa online rádióinkat