HIRDETÉS
HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. szeptember 10., 23:34

Kezdődik!

Négy nappal okosabbak lesznek az idei tanév végén a diákok, mivel a könyökvédős aktakukacok filozófiája „megajándékozta” őket ezzel a négy nappal.

Helyesebben megkurtította a vakációjukat, de hát úgyis annyit szenvedtek a nagy hőség miatt, jöhet most már az iskolai felüdülés. Ahol az első időkben nem lesz túlságosan strapás a tanulás, mert tankönyvek csak elszórtan lesznek, példatárak, szöveggyűjtemények letiltva, kivéve az ötödikeseket.

Miért is egyenlőbbek ők az egyenlők között?! Mert először szembesülnek a minden órán más és más tanári arccal, tanári módszerrel és elvárással, már nemcsak a jól megszokott tancsi kérdéseire számíthatnak. Valószínűleg ez a tény ihlethette egy újabb gyöngyszem kiizzadására a lélekturkászatban nem igazán otthonosan mozgó főtanügyért, hogy az utolsó előtti pillanatokban bedobja a mentőövet, a sürgősségi tankönyv sűrítményét.

Zseniális ötlet, messze túlhaladja a helyes járás és kúszás-mászás technikákat elemző és előadó tornakönyveket, hiszen nem kell annyi mindent cipelni az iskolatáskában, csak előkapni az életmentő sűrítményt, és máris minden óra anyaga le lesz fedve. Mekkora nóvum egy ilyen csodakiadvány ahhoz az „újításhoz” képest, amit 2000-ben vezetett be az akadémiai szférákban lebegő miniszter asszony, aki egyetlen szempontot követett: elődjét meg akarta überelni, az előző, két egyenlő félévre osztott tanévszerkezetet három plusz hat hónapos „félévekre” osztotta.

Visszagondolva, ezzel a hajmeresztő intézkedéssel kezdődött a hazai tanügy azóta is tartó, mostanában épp csúcsrekordot döntögető fejetlensége. Ha megnézzük, az „évforduló” épp egybeesik az idei tanévben végző nemzedék nagykorúsági bulijával. Magyarán: ők már nem értek meg egyetlen normálisnak mondható, különösebb kísérletezések és ötletelések nélküli tanévet sem.

Nem akarok jósolgatni, de belőlük nem is nagyon sokára szülők lesznek, s vajon mit fognak elvárni majd a csemetéiket oktató intézményektől?! És azért sem kell csodálkoznunk, mert a mostani miniszter irányította éveken át a tanügyi szakszervezetet, nemrég pedig ország-világ előtt kijelentette: az intelligenciahányados emlegetése merő botorság, hisz lám, belőle is miniszter lehetett.

Szóval miért is ámuldozunk az év közben megrendezett szóbeli záróvizsgákon? Vagy az online dolgozatjavításon?! Egyetlen reményünk lehet: az értelmes diákok és tanerők közös erővel mégiscsak elbotorkálnak majd az akadályokkal telebiggyesztett tudásösvényeken. Sikeres tanévet kívánok mindenkinek!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. szeptember 08., péntek

Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország kapcsolata.

Páva Adorján 2017. szeptember 07., csütörtök

Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. szeptember 06., szerda

Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” alkalmazni – ha másban nem is, ilyesmiben minden bizonnyal jeleskedik a tanügyminisztérium.

Molnár Judit 2017. szeptember 06., szerda

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 05., kedd

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 01., péntek

Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak tekinthető a Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közötti szerdai bukaresti találkozó mérlege.

Páva Adorján 2017. augusztus 31., csütörtök

Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész farkasszemet nézni legfőbb ellenfelével: az utcára vonuló tüntetők tömegével.

Kiss Judit 2017. augusztus 30., szerda

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

Molnár Judit 2017. augusztus 30., szerda

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország ...

Páva Adorján: Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében.

Kiss Judit: Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS