Molnár Judit

2017. július 25., 23:11

Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, hogy erre nem szeretnék több szót vesztegetni.

Csak még gyorsan helyesbítem önmagam, nehogy kiforgathatóak legyenek a szavaim. Tehát: igenis voltak szép eredményeket felmutató szakiskolák, még biztosan sokan emlékeznek is rájuk, a szülőkkel kapcsolatban pedig helyesebb ez esetben felelőtlenségről beszélni. Mi más is volna az, ha a gyermek érdeke helyett fontosabb, mit is mondanak a rokonok vagy a szomszédok?!

Téma tehát kimerítve, térjünk a valóban újdonságra. Ami viszont honi szokás szerint nemhogy nem új, hanem nagyon régi. Elejtettek ugyanis egy olyan ötletet, ha kis- vagy középiparosok vállalnák saját szakmai tudásuk átadását egy vagy több fiatalnak, akkor azért az állam havonta fizetne. Hát ez az! Biztos többen is emlékeznek még: iparos szüleik vagy nagyszüleik inasokat tartottak, akikből egy idő után segédek lettek, majd felszabadultak. ű

Mert irodalmi művekből is tudni, hogy ez volt a mesterség elsajátításának menete, illetve az úgynevezett felszabadulás után (aminek semmi köze a szabadságharchoz), amikor a mesterség ismeretének birtokában önállóan dolgozhatott, ő maga is fogadhatott fel inasokat, külföldre ment még újabb ismereteket szerezni. Amikor pedig visszajött és műhelyt vagy üzletet nyitott, a cégérre kiírhatta, hol szerezte tudását. Például: X szabómester Berlinből, Z kovácsmester Párizsból, és így tovább.

Aztán közel hetven éve mindez pillanatok alatt elszállt a semmibe, és legföljebb egy-egy idős mesternek hagyták meg a különböző cipő- és ruhajavító műhelyét, faluhelyen talán kovácsműhelyt is, illetve az egy-két személyt foglalkoztató borbély- vagy fodrászüzletet. És ezzel egy időben elkezdődött a nagyon lazán vett szakoktatás, mondván, hogy ha felveszik egy gyárba, ott úgyis megtanulja, ha meg másfelé irányul, akkor úgyis mindegy. Közben a cipő-, ruha- és nagyon sok más, ház körüli szerkentyű javításának végleg leáldozott: a fogyasztói társadalom nem javít, hanem eldob, és újat vesz.

Akkor ez a régi-új inaskodási ötlet hogyan is fog kinézni? Ha tegyük fel, lesznek jelentkezők (és miért is ne lennének most is ügyes kezű, kreatív ifjak?!), kihez fordulhatnak? Lesz-e rá biztosíték, hogy nem egy csalásmesterhez kerül, hanem valóban szakmát tanul? És volna még jó sok kérdés, amit végig kellene gondolni, ha valóban akarnák, és nem ejtenék ugyanolyan lazán a semmibe, mint annyi más, jobb sorsra érdemes ötletet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2017. július 25., kedd

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Rostás Szabolcs 2017. július 24., hétfő

Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi előadásához képest Orbán Viktor idén nem mondott programadó beszédet a bálványosi nyári szabadegyetemen.

Molnár Judit 2017. július 23., vasárnap

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

Balogh Levente 2017. július 21., péntek

Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából abban ragadható meg, hogy egyrészt egyértelművé váltak a felek – az önrendelkezést követelő magyarok és az azt megtagadó román állam – álláspontjai.

Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

Rostás Szabolcs 2017. július 18., kedd

Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár még az áttörés reményével kecsegtető látogatásnak is nevezhetnénk Klaus Johannis keddi székelyföldi körútjának tapasztalatait.

Molnár Judit 2017. július 18., kedd

Pénzügyi ugrabugra

Fején találta a szöget az államelnök, amikor eddigi hallgatag stílusától eltérően, látszólagos nyugalmát is félretéve, kissé ingerülten vágta oda az épp más miniszterelnökkel újratöltött kormánynak, hogy ideje volna véget vetni a pénzügyi ugrabugrának.

Balogh Levente 2017. július 17., hétfő

Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb ötletekkel áll elő, az államháztartás számára pozitív eredményekkel kecsegtető javaslatokat szilárd magabiztossággal képes lesöpörni az asztalról.

Rostás Szabolcs 2017. július 17., hétfő

Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak a keretében, amelynek során 25 ezer katonát és több ezer harci eszközt vonultatnak fel három NATO-tagállam területén.

Molnár Judit 2017. július 17., hétfő

Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Vélemény
Bálint Eszter: Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, ...

Rostás Szabolcs: Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi ...

Molnár Judit: Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk ...

Hallgassa online rádióinkat