Kiss Judit

2017. augusztus 30., 09:06

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet, ugyanakkor az országról a híradásokban kialakuló negatív összkép is az oka, hogy a külföldön szerencsét próbáló fiatalok közül egyre kevesebben akarnak hazajönni – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

A miniszter asszony azt mondta, több derűlátásra okot adó tájékoztatást szeretne hallani a tévéből, hiszen meglátása szerint a rossz hír rossz irányba befolyásolja az embereket.

Arról, hogy a média miként manipulálja fogyasztóit, hogy a hírfolyamok formálta valóságképnek és a mindennapi tapasztalatnak mekkora a közös halmaza, hogy a tévécsatornákból ömlő információk merre gyűrűznek tovább, és miként csapódnak le a társadalomban, illetve hogy a társadalom mozgásai hogyan befolyásolják a médiát, könyvtárak születnek.

Lehet némi részigazság abban, hogy a mindenkori média saját jól felfogott érdekében igencsak hajlamos előnyben részesíteni a rémhíreket a pozitív üzenetűekkel szemben, és hogy a borúlátó híradások negatívan hatnak a pszichére. A miniszteri nyilatkozatban azonban a látszólagos jó szándékon túl a valóság elkendőzésének szándéka is felsejlik. (Talán nem tűnik túl erőltetettnek, hogy a PSD-s tárcavezető elképzelése óhatatlanul eszünkbe juttatja a rossz emlékű Ceaușescu-időket, amikor a fekete-fehér képernyő a mindössze napi kétórás adás idején valószínűtlenül rózsaszín képet próbált hazudni a világ folyásáról.)

Doina Pană pozitív gondolatait aláhúzandó jó példával is előrukkolt: ő maga több hetet töltött Kanadában, és azt tapasztalta, az ottani társadalom – a romániaival ellentétben – derűlátó, a médiában pedig nyoma sincsen a negatív töltetű hírek túlsúlyának. Nem kis adag politikusi álnaivitás és igazi manipulációs szándék kell ahhoz, hogy egy miniszter azt mondja, azért nem akarnak hazajönni a külföldön szerencsét próbáló fiatalok, mert úgy látják a híradásokban, hogy negatív és kilátástalan a társadalomban tapasztalható légkör, és ha pozitívabban tájékoztatnának a tévéadók, jobb lenne az emberek közérzete.

Nem kell politikusi csavaros ész azonban ahhoz, hogy a józan paraszti gondolkodás is belássa: a kanadaiak valószínűleg nem azért derűsek, és maradnak hazájukban, mert ezt sugározza a tévé, hanem mert összehasonlíthatatlanul elégedettebbek megélhetés, infrastruktúra, egészségügy, oktatás, turizmus, igazságügy, korrupció, környezetvédelem stb. tekintetében, mint a romániaiak. Ez azonban korántsem jó hír, úgyhogy ne is beszéljünk róla...

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. augusztus 30., szerda

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 29., kedd

Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép államfőt nem túlságosan kedvelő kormánypárti politikusok is dicshimnuszokat zengedeztek Románia geopolitikai súlyának látványos megerősödéséről.

Bálint Eszter 2017. augusztus 27., vasárnap

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 27., vasárnap

Illemóra haladóknak

Országos hír lett abból, ahogy az egyik kórházban egy idős nő rosszul lett, miközben a sorukra várakozók közt üldögélt.

Balogh Levente 2017. augusztus 24., csütörtök

Macron megoszt, és uralkodna?

Az elnöki vizit nem csupán Románia, hanem az egész közép-európai és balkáni régió szempontjából jelentőséggel bír.

Páva Adorján 2017. augusztus 24., csütörtök

Hajrá, magyarul

„Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – fogalmazott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Kiss Judit 2017. augusztus 23., szerda

Tanügyi fohász a Káosz istenéhez

Nagyon úgy tűnik, visszafele forog az idő: a görög mitológia teremtéstörténetének kezdetén mindent uraló Káosz tér vissza a hazai oktatásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 23., szerda

Kultúrátlanított börtönöket!

Amióta ez a szemenszedett társaság – élen jogerősen elítélt pártelnökükkel – regnál, egyfolytában azon ügyködnek, hogy is lehetne valamiképpen kijátszani a vonatkozó törvényt.

Balogh Levente 2017. augusztus 22., kedd

Amikor a kisebbségek Kánaánja ráront a kisebbségi jogokra

A román kormány minden erejét és energiáját latba veti annak érdekében, hogy az ország közel 1,3 millió polgára ne érezhesse magát otthon a saját szülőföldjén, és ne lehessen az ország többségi lakosságával azonos jogú polgára.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 20., vasárnap

Nem elég nem félni

Ha valaki a dzsihadisták természetrajzának mélyrehatóbb megismerésére vágyik, annak a ma már szerteágazó „szakirodalom” alkotásai közül mindenképpen érdemes elolvasnia Frederick Forsyth angol író Az afgán című regényét.

Vélemény
Molnár Judit: Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

Rostás Szabolcs: Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép ...

Bálint Eszter: Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa ...

Hallgassa online rádióinkat