Molnár Judit

2017. június 05., 22:59

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Nálunk viszont egyrészt a meteorológusok ígérgetnek pokoli melegeket, másrészt pedig az emberek tűrőképessége érte el a társadalmi forráspont határát.

Amióta a decemberi választások után az otthonmaradóknak „köszönhetően” a szocdemek kerültek hatalomra, valójában nem történt semmi érdemleges. Holott lassan már fél éve regnálnak, de a folytonos szájalás, kiabálás, összeborulás és szétválás cirkuszain kívül makacsul egy helyben toporog minden.

A legbosszantóbb, hogy teljesen agyalágyultaknak nézik az embereket, képtelenek befejezni a kampányígérgetések kavalkádját, most is ugyanaz megy, csak nem a közeljövőre – a  választások megnyerése utánra – ígérgetnek, hanem a távolabbi időkre. Újabban már 2020–21–22 a terminus, amikor aztán majd valójában a tej- és mézlatyakban fogunk caplatni legalább térdig. Szóval csak addig kell kibírni.

Közben viszont a kapzsiságukat sem képesek visszafogni, arcátlanul emelik a keveseknek a jövedelmét, a sokaság pedig hallgasson, és örüljön, ha ízlik az ebéd. De a jelek szerint egyre kevésbé ízlik, tüntetés tüntetést ér, mindenekelőtt az össze-vissza beszédek, a konkrétumok hiánya és a már említett igazságtalan kivételezések miatt.

Egy-egy illetékesnek mondott miniszter akarva vagy akaratlanul elszólja magát, mondván, hogy pénz nincs, a beígért emelések csak holdbéli álmok. Próbálkoznak a nagyon régi módszerrel, az oszd meg és uralkodj elvvel, de mintha az emberek már ezen is kezdenének – végre, valahára! – átlátni. Az ide-oda tologatott határidők, az egyik szakmai kategória kiemelése a másik kárára, már nem bír olyan mozgósító erővel, mint néhány évvel ezelőtt. Túl sok volt az eltelt huszonhét esztendő csalódása, a hazugságözön, a reménytelen várakozás.

Az is világos lett, az EU-tól sincs mit várni, egy-egy „értékes” utasításon, irányszabáson kívül. A jogállamiság is megmarad a szólamok szintjén, egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy minden nagyobb állam a maga érdekében ügyködik, a kisebbeket úgy veszik, mint az ölebeket: a nagyok közt hiába is hallatnák hangjukat. Egyszóval hosszú, forró nyár lesz, pedig még be sem állt a néhány éve már olyan természetesnek vett hőség. Nem lesz könnyű, de lehet várakozni az őszre. Reménykedni. Hátha megjön az eszük, s a kinti hűvös mellé osztanak majd egy kis lelki meleget is végre!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

Páva Adorján 2017. május 31., szerda

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Kiss Judit 2017. május 24., szerda

Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót maga után a hazai oktatás.

Molnár Judit 2017. május 23., kedd

Körbeárulás

Bármennyire is áhított a hatalom, hatása rosszabb a jégesőnél, tornádónál, árvizeknél, aszályoknál: előbb koptat, majd tönkretesz.

Vélemény
Balogh Levente: Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására ...

Páva Adorján: Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna ...

Molnár Judit: Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ...

Hallgassa online rádióinkat