Molnár Judit

2017. június 05., 22:59

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Nálunk viszont egyrészt a meteorológusok ígérgetnek pokoli melegeket, másrészt pedig az emberek tűrőképessége érte el a társadalmi forráspont határát.

Amióta a decemberi választások után az otthonmaradóknak „köszönhetően” a szocdemek kerültek hatalomra, valójában nem történt semmi érdemleges. Holott lassan már fél éve regnálnak, de a folytonos szájalás, kiabálás, összeborulás és szétválás cirkuszain kívül makacsul egy helyben toporog minden.

A legbosszantóbb, hogy teljesen agyalágyultaknak nézik az embereket, képtelenek befejezni a kampányígérgetések kavalkádját, most is ugyanaz megy, csak nem a közeljövőre – a  választások megnyerése utánra – ígérgetnek, hanem a távolabbi időkre. Újabban már 2020–21–22 a terminus, amikor aztán majd valójában a tej- és mézlatyakban fogunk caplatni legalább térdig. Szóval csak addig kell kibírni.

Közben viszont a kapzsiságukat sem képesek visszafogni, arcátlanul emelik a keveseknek a jövedelmét, a sokaság pedig hallgasson, és örüljön, ha ízlik az ebéd. De a jelek szerint egyre kevésbé ízlik, tüntetés tüntetést ér, mindenekelőtt az össze-vissza beszédek, a konkrétumok hiánya és a már említett igazságtalan kivételezések miatt.

Egy-egy illetékesnek mondott miniszter akarva vagy akaratlanul elszólja magát, mondván, hogy pénz nincs, a beígért emelések csak holdbéli álmok. Próbálkoznak a nagyon régi módszerrel, az oszd meg és uralkodj elvvel, de mintha az emberek már ezen is kezdenének – végre, valahára! – átlátni. Az ide-oda tologatott határidők, az egyik szakmai kategória kiemelése a másik kárára, már nem bír olyan mozgósító erővel, mint néhány évvel ezelőtt. Túl sok volt az eltelt huszonhét esztendő csalódása, a hazugságözön, a reménytelen várakozás.

Az is világos lett, az EU-tól sincs mit várni, egy-egy „értékes” utasításon, irányszabáson kívül. A jogállamiság is megmarad a szólamok szintjén, egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy minden nagyobb állam a maga érdekében ügyködik, a kisebbeket úgy veszik, mint az ölebeket: a nagyok közt hiába is hallatnák hangjukat. Egyszóval hosszú, forró nyár lesz, pedig még be sem állt a néhány éve már olyan természetesnek vett hőség. Nem lesz könnyű, de lehet várakozni az őszre. Reménykedni. Hátha megjön az eszük, s a kinti hűvös mellé osztanak majd egy kis lelki meleget is végre!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 17., péntek

Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, amelyre jobban tényleg nem is passzolhatna ez a jelző: az izraeli román nagykövetség elköltöztetésének ügye.

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni mindazt, amiről immár bő két hete beszél az erdélyi magyar közvélemény. A haditemetőjéről ismert település Erdély és Moldva határán ma már lakatlan végvárként áll a keleti végeken.

Kiss Judit 2019. május 15., szerda

Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén és mögött, abban igencsak könnyen eltévedhet az, aki tisztábban akar látni az okok, okozatok és megoldási lehetőségek labirintusában.

Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Vélemény
Balogh Levente: Itt a nagykövetség, hol a nagykövetség?

A jelenlegi bukaresti kormány tevékenységéről már sokszor leírtuk, hogy tragikomikus, de van egy téma, ...

Makkay József: A kisajátított Úzvölgye

Tanulságos történet volt számomra a napokban eljutni az Úzvölgyébe, és testközelből látni ...

Kiss Judit: Mindennapi medvéink, mindennapi tévedéseink

Hogy mi minden húzódik a fölöttébb összetett, folyton napirenden lévő medvekérdés mélyén ...