Kiss Judit

2017. szeptember 20., 09:07

Homokra épített katasztrófavédelem

Bármilyen szerencsétlenség is érje az országot, a négy elem bármelyikének – tűz, víz, föld, levegő – veszélyes megnyilvánulása esetén védtelenek az emberek. Kétségbeejtő a helyzetkép tűzvész szempontjából is, gondoljunk a több mint hatvan halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédiára.

Derült égből érkezik egy néhány percig tartó heves vihar, és nyolc halálos áldozatot követel Romániában, több mint százharmincan megsérülnek. Meglehetősen aggasztó, hogy bár a meteorológusoknak előre kell látniuk a légköri eseményeket, mégsem kap figyelmeztetést idejében a lakosság.

Eső után köpönyeg, de ha megvalósul, hasznos lehet: a kormány bejelentette, mobiltelefonos riasztórendszert dolgoz ki, hogy időben értesítsék az embereket a közelgő veszélyes meteorológiai jelenségekről. (A viharokról, árvizekről, földrendésekről még sosem értesítettek bennünket telefonon, de bezzeg amikor választásokról van szó, a politikai pártok hosszú évek óta csalhatatlanul számon tartják az állampolgárok telefonszámát, és el is érik őket sms-ben.)

Talán naivnak tűnhet az összehasonlítás, hiszen hol állunk mi Amerikától (és egy szélvihar azért eltörpül egy tornádóhoz képest), mégis nézzük a tényeket. Az Egyesült Államokban két hét alatt két hurrikán pusztított, az Irma szeptember 10-én érte el Floridát, de már hat (!) nappal korábban kibocsájtották a hivatalos figyelmeztetést, tehát tudta a lakosság, mit kell tennie, hová meneküljön.

Lehet számolgatni: ha pár percig tartó vihar nyolc halálos áldozatot követel nálunk, hasonlóan felkészületlen és közönyös hatósági hozzáállás mellett hányan haltak volna meg a bő két hétig tartó Irma miatt Amerikában?

(Végülis megközelítőleg 50 ember életét oltotta ki.) De nem is muszáj számokban gondolkodni, pontosan tudjuk, mennyire felkészületlen Románia a katasztrófahelyzetek tekintetében.

Bármilyen szerencsétlenség is érje az országot, a négy elem bármelyikének – tűz, víz, föld, levegő – veszélyes megnyilvánulása esetén védtelenek az emberek. Kétségbeejtő a helyzetkép tűzvész szempontjából is, gondoljunk a több mint hatvan halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédiára.

Aztán a földmozgások: hivatalos összesítések szerint csak Bukarestben több mint száz épület összedőlhet, ha megismétlődik az 1977-es, 7,2-es erősségűhöz hasonló földrengés, amelynek több mint másfélezer halálos áldozata volt. Ennek ellenére májusban a kormány azt közölte, csupán 87 veszélyeztetett többemeletes lakóház megerősítése szerepel az idei, földrengéskockázatot csökkentő programban.

Vagy vegyük az árvizeket: rendszerint napokig várják a mentőegységeket Románia elszigeteltebben fekvő, árvíz sújtotta falvaiban az emberek, ahová később a képmutató politikusok kirakatlátogatást tesznek, sajnálkoznak az okozott káron, megígérik, hogy a jövőben óvintézkednek, aztán ez vagy megtörténik, vagy sem.

Szóval egyelőre nem úgy tűnik, hogy biztonságban érezhetnénk magunkat, így Románia katasztrófavédelme a jézusi példázattal szólva továbbra is hasonlatos a bolond emberhez, aki nem kősziklára, hanem homokra építette a házát.

És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és a ház teljesen elpusztult. Adj uram bár egy kevéske krisztusi bölcsességet Romániának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...