Kiss Judit

2017. szeptember 20., 09:07

Homokra épített katasztrófavédelem

Bármilyen szerencsétlenség is érje az országot, a négy elem bármelyikének – tűz, víz, föld, levegő – veszélyes megnyilvánulása esetén védtelenek az emberek. Kétségbeejtő a helyzetkép tűzvész szempontjából is, gondoljunk a több mint hatvan halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédiára.

Derült égből érkezik egy néhány percig tartó heves vihar, és nyolc halálos áldozatot követel Romániában, több mint százharmincan megsérülnek. Meglehetősen aggasztó, hogy bár a meteorológusoknak előre kell látniuk a légköri eseményeket, mégsem kap figyelmeztetést idejében a lakosság.

Eső után köpönyeg, de ha megvalósul, hasznos lehet: a kormány bejelentette, mobiltelefonos riasztórendszert dolgoz ki, hogy időben értesítsék az embereket a közelgő veszélyes meteorológiai jelenségekről. (A viharokról, árvizekről, földrendésekről még sosem értesítettek bennünket telefonon, de bezzeg amikor választásokról van szó, a politikai pártok hosszú évek óta csalhatatlanul számon tartják az állampolgárok telefonszámát, és el is érik őket sms-ben.)

Talán naivnak tűnhet az összehasonlítás, hiszen hol állunk mi Amerikától (és egy szélvihar azért eltörpül egy tornádóhoz képest), mégis nézzük a tényeket. Az Egyesült Államokban két hét alatt két hurrikán pusztított, az Irma szeptember 10-én érte el Floridát, de már hat (!) nappal korábban kibocsájtották a hivatalos figyelmeztetést, tehát tudta a lakosság, mit kell tennie, hová meneküljön.

Lehet számolgatni: ha pár percig tartó vihar nyolc halálos áldozatot követel nálunk, hasonlóan felkészületlen és közönyös hatósági hozzáállás mellett hányan haltak volna meg a bő két hétig tartó Irma miatt Amerikában?

(Végülis megközelítőleg 50 ember életét oltotta ki.) De nem is muszáj számokban gondolkodni, pontosan tudjuk, mennyire felkészületlen Románia a katasztrófahelyzetek tekintetében.

Bármilyen szerencsétlenség is érje az országot, a négy elem bármelyikének – tűz, víz, föld, levegő – veszélyes megnyilvánulása esetén védtelenek az emberek. Kétségbeejtő a helyzetkép tűzvész szempontjából is, gondoljunk a több mint hatvan halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédiára.

Aztán a földmozgások: hivatalos összesítések szerint csak Bukarestben több mint száz épület összedőlhet, ha megismétlődik az 1977-es, 7,2-es erősségűhöz hasonló földrengés, amelynek több mint másfélezer halálos áldozata volt. Ennek ellenére májusban a kormány azt közölte, csupán 87 veszélyeztetett többemeletes lakóház megerősítése szerepel az idei, földrengéskockázatot csökkentő programban.

Vagy vegyük az árvizeket: rendszerint napokig várják a mentőegységeket Románia elszigeteltebben fekvő, árvíz sújtotta falvaiban az emberek, ahová később a képmutató politikusok kirakatlátogatást tesznek, sajnálkoznak az okozott káron, megígérik, hogy a jövőben óvintézkednek, aztán ez vagy megtörténik, vagy sem.

Szóval egyelőre nem úgy tűnik, hogy biztonságban érezhetnénk magunkat, így Románia katasztrófavédelme a jézusi példázattal szólva továbbra is hasonlatos a bolond emberhez, aki nem kősziklára, hanem homokra építette a házát.

És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és a ház teljesen elpusztult. Adj uram bár egy kevéske krisztusi bölcsességet Romániának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. szeptember 19., kedd

EU-s jó zsaruk és rossz zsaruk

A nyugati tagállamok aggodalmai persze részben megalapozottak. Elhangzott már olyan vélemény, miszerint a két balkáni országot túl korán, tulajdonképpen politikai döntés alapján vették fel az EU-ba, pedig valójában nem voltak érettek a csatlakozásra.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 18., hétfő

Távol a magyarbarátságtól

Dragnea politikai és (jogerős ítélete és az ellene zajló bűnvádi eljárás okán) személyes érdekei alapján elsősorban a korrupcióellenes ügyészség (DNA) elleni leszámolásra igyekezett felhasználni a vásárhelyi iskola kálváriáját.

Balogh Levente 2017. szeptember 15., péntek

Fasisztoid ukránok és haladó magyar elvtársaik

A törvény jogfosztó jellege egyértelmű, hiszen szerzett jogaikból akarja kiforgatni a kisebbségeket, eredményeként pedig elsorvadhat az eddig kiépített magyar, román, lengyel és orosz oktatási hálózat, amely eddig az identitás megőrzését biztosította az őshonos közösségek számára.

 

 

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 14., csütörtök

Közveszélyes ultrák

Itt az ideje, hogy a közel százéves kincses városi gárda a sarkára álljon, és kiközösítse soraiból a szurkolói elnevezésre és minőségre méltatlan garázdákat, akik kizárólag ártanak a klubnak, és súlyosan rontják a hírnevét.

Kiss Judit 2017. szeptember 13., szerda

Halasztható, ami sürgős?

Higgyük, ne higgyük? Ha józanok maradunk, kétkedéssel viszonyulunk a miniszteri jövőképhez, hiszen a pedagógusok esetében is kiderült, korántsem sürgősségi ügy a bérprobléma...

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 12., kedd

Felelősséget visel...

És Budapest diplomáciai offenzíváját tapasztalva a környező országoknak a jelek szerint ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy Magyarország kész akadályt gördíteni politikai, gazdasági és kereskedelmi aspirációik elé...

Bálint Eszter 2017. szeptember 10., vasárnap

Mindennapi harc a normalitásért

Egyik szemünk sír, a másik nevet, amikor olyan hírek érkeznek, mint a mostani váradi.

Molnár Judit 2017. szeptember 10., vasárnap

Kezdődik!

Négy nappal okosabbak lesznek az idei tanév végén a diákok, mivel a könyökvédős aktakukacok filozófiája „megajándékozta” őket ezzel a négy nappal.

Balogh Levente 2017. szeptember 08., péntek

Diplomáciai „iskolapélda”

Túl szép lett volna, hogy igaz legyen. Hogy valóban a normalitás útján induljon el a két ország kapcsolata.

Páva Adorján 2017. szeptember 07., csütörtök

Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében.

Vélemény
Balogh Levente: EU-s jó zsaruk és rossz zsaruk

A nyugati tagállamok aggodalmai persze részben megalapozottak. Elhangzott már olyan vélemény, miszerint a két ...

Rostás Szabolcs: Távol a magyarbarátságtól

Dragnea politikai és (jogerős ítélete és az ellene zajló bűnvádi eljárás okán) személyes ...

Balogh Levente: Fasisztoid ukránok és haladó magyar elvtársaik

A törvény jogfosztó jellege egyértelmű, hiszen szerzett jogaikból akarja kiforgatni a kisebbségeket, eredményeként ...

Hallgassa online rádióinkat