Molnár Judit

2017. szeptember 06., 09:08

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

A belügyminisztériumban például az a társasozás dívik, hogy kinek sikerül fiatalabb korban nyugdíjaztatnia magát, természetesen hatalmas összegekért és a „visszavonulás” utáni legrövidebb időn belül a még ki sem hűlt székre visszahuppannia – természetesen nem holmi önkéntes alapon. Így aztán a távoli jövőbe nyúló tényleges nyugalmazásra olyan vagyonkákat harácsolnak össze, hogy még a majdani dédunokák is nyögni fogják a jólét terhét.

Ez a vidám játszadozás nem titokban, egy-egy homályos iroda zugában zajlik, hanem a legnagyobb nyilvánosság előtt, mint az elemisták nagyszünetbeli rohangászásai. De nem csoda, hisz a minisztérium élén egy isten háta mögötti iskola valamikori titkárnője áll, és irányítja a nyugdíjversenyt. Vannak ugyan olyan irigy, rosszindulatú emberek, akik még tüntetni, hangoskodni is képesek emiatt, ahelyett, hogy örülnének, amiért a belügyisek ilyen jól elvannak magukban, és nem a lakosság móresre tanításával, különböző rendű és rangú büntetések kiszabásával törődnek.

De hát ilyenek az emberek, mindig a másikat figyelik, mindig az a gond, a szomszédnak mije van és miért, s ha netán jobban forgatta a pénzecskéjét, akkor az, hogyan is lehetne valahogy tönkretenni. Ez érvényes kicsiben is, nagyban is, azaz ha az állam éppen úgy érzi, valamiféle csőd szele fújdogál, akkor gyorsan odanyúl a pár éve a munkát épp akkor kezdők számára mondhatni kötelezővé tett magánnyugdíjához.

Amikor először szóba került, rögtön és nagyon vehemensen tagadták ezt a szándékot, úgyhogy a magamfajta sokat megéltek számára azonnal világos lett, miszerint előbb-utóbb bekövetkezik. Most már ott tartunk, hogy az ezzel kapcsolatos magyarázkodások, a libikókához hasonlóan, hol fent, hol lent röpködnek, azt hiszem, még ők sem látják tisztán, mit is akarnak, és mi is lehet a tettük következménye. Az érintettek idegeit viszont komolyan borzolják, olyannyira, hogy már nem is nyugdíj lesz az a bizonyos megtakarított pénz, hanem izgdíj.

A lényeg, hogy amihez a legjobban értenek, a hazudozáshoz, az megy kegyetlenül, száll a hanta-palinta, nagy az öröm és a vigasság, ha pedig valaki kiesik, azt legföljebb a járulékos áldozatok statisztikájához sorolják. Ennek a most fennlévő bagázsnak úgyis csak az számít, hogy amíg tehetik, minél többet és minél gyorsabban harácsoljanak össze.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat