HIRDETÉS

Molnár Judit

2017. szeptember 06., 09:08

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

A belügyminisztériumban például az a társasozás dívik, hogy kinek sikerül fiatalabb korban nyugdíjaztatnia magát, természetesen hatalmas összegekért és a „visszavonulás” utáni legrövidebb időn belül a még ki sem hűlt székre visszahuppannia – természetesen nem holmi önkéntes alapon. Így aztán a távoli jövőbe nyúló tényleges nyugalmazásra olyan vagyonkákat harácsolnak össze, hogy még a majdani dédunokák is nyögni fogják a jólét terhét.

Ez a vidám játszadozás nem titokban, egy-egy homályos iroda zugában zajlik, hanem a legnagyobb nyilvánosság előtt, mint az elemisták nagyszünetbeli rohangászásai. De nem csoda, hisz a minisztérium élén egy isten háta mögötti iskola valamikori titkárnője áll, és irányítja a nyugdíjversenyt. Vannak ugyan olyan irigy, rosszindulatú emberek, akik még tüntetni, hangoskodni is képesek emiatt, ahelyett, hogy örülnének, amiért a belügyisek ilyen jól elvannak magukban, és nem a lakosság móresre tanításával, különböző rendű és rangú büntetések kiszabásával törődnek.

De hát ilyenek az emberek, mindig a másikat figyelik, mindig az a gond, a szomszédnak mije van és miért, s ha netán jobban forgatta a pénzecskéjét, akkor az, hogyan is lehetne valahogy tönkretenni. Ez érvényes kicsiben is, nagyban is, azaz ha az állam éppen úgy érzi, valamiféle csőd szele fújdogál, akkor gyorsan odanyúl a pár éve a munkát épp akkor kezdők számára mondhatni kötelezővé tett magánnyugdíjához.

Amikor először szóba került, rögtön és nagyon vehemensen tagadták ezt a szándékot, úgyhogy a magamfajta sokat megéltek számára azonnal világos lett, miszerint előbb-utóbb bekövetkezik. Most már ott tartunk, hogy az ezzel kapcsolatos magyarázkodások, a libikókához hasonlóan, hol fent, hol lent röpködnek, azt hiszem, még ők sem látják tisztán, mit is akarnak, és mi is lehet a tettük következménye. Az érintettek idegeit viszont komolyan borzolják, olyannyira, hogy már nem is nyugdíj lesz az a bizonyos megtakarított pénz, hanem izgdíj.

A lényeg, hogy amihez a legjobban értenek, a hazudozáshoz, az megy kegyetlenül, száll a hanta-palinta, nagy az öröm és a vigasság, ha pedig valaki kiesik, azt legföljebb a járulékos áldozatok statisztikájához sorolják. Ennek a most fennlévő bagázsnak úgyis csak az számít, hogy amíg tehetik, minél többet és minél gyorsabban harácsoljanak össze.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. szeptember 05., kedd

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 01., péntek

Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak tekinthető a Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közötti szerdai bukaresti találkozó mérlege.

Páva Adorján 2017. augusztus 31., csütörtök

Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész farkasszemet nézni legfőbb ellenfelével: az utcára vonuló tüntetők tömegével.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. augusztus 30., szerda

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

Molnár Judit 2017. augusztus 30., szerda

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 29., kedd

Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép államfőt nem túlságosan kedvelő kormánypárti politikusok is dicshimnuszokat zengedeztek Románia geopolitikai súlyának látványos megerősödéséről.

Bálint Eszter 2017. augusztus 27., vasárnap

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 27., vasárnap

Illemóra haladóknak

Országos hír lett abból, ahogy az egyik kórházban egy idős nő rosszul lett, miközben a sorukra várakozók közt üldögélt.

Balogh Levente 2017. augusztus 24., csütörtök

Macron megoszt, és uralkodna?

Az elnöki vizit nem csupán Románia, hanem az egész közép-európai és balkáni régió szempontjából jelentőséggel bír.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs: Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei ...

Balogh Levente: Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS