Pataky István

2018. augusztus 10., 14:51

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Érkezett néhány külföldön dolgozó román állampolgár. Szépen beálltak a tévések elé, elővették transzparenseiket, volt, aki Avram Iancut éltető zászlót emelt ki a csomagtartóból, de dáknak öltözött is akadt közöttük. Annyira voltak spontánok, mint a hagyományos vasárnapi húslevest fejcsóválva kóstolgató nagymama.

Az elfogulatlan sajtómunkások csodálattal rajongták körül a hazájukért sok száz vagy több ezer kilométert utazó, megfáradt diaszpórásokat, s még véletlenül sem jutott valamelyik, mikrofonnal hadonászó újságíró eszébe, hogy megkérdezze, ki készítette azokat a tökéletesen egyforma, de más-más üzenetekkel ellátott transzparenseket. Van-e tán egy kis műhely valahol Olaszországban, ahol tüntetős táblákat lehet rendelni, s azokat futárszolgálat szállítja ki az igénylőknek?

Jókora átverésnek lehetünk tanúi a külföldön élők pénteki kormányellenes demonstrációja kapcsán. Tudjuk, a Nyugat-Európában kenyerüket kereső románok nagy többsége valóban a háta közepére kívánja a PSD-t, de a mostani, százezres nagyságú hazatérés csupán egy nagy és színes ellenzéki médialufi. Hogy mostanában sokan átlépték a határt nyugatról? Hát mikor, ha nem a szabadságolások kellős közepén? Jönnek, mint általában augusztusban.

Az ellenzék nagy erőket próbál megmozgatni, így várhatóan sokan lesznek a pénteki bulin a kormányépület előtt, de a többség aligha a külföldön élőket fogja képviselni. Mint arra a Deutsche Welle román adásának elemzője emlékeztet, az ország határain kívül dolgozó román állampolgárok mindössze tíz százaléka szavazott a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában. Azaz nehezen állítható, hogy egy politikailag aktív társadalmi rétegről beszélhetünk. A médiában ugyanakkor remekül eladható az országból a korrupció miatt elmenekült, becsületesen gürcölő, hazája jobbulásáért tüntető derék atyafiak ügyesen koreografált képe.

A tavaly februári monstre tiltakozássorozat valóban spontán társadalmi megnyilvánulás volt a hatalom alattomos túlkapása ellen. Annak őszinte hangulatát azóta is próbálja visszavarázsolni az igazi alternatíva felvázolására képtelen ellenzék. De sehogyan sem sikerül neki. A csillogó szemű fiatal demonstrálókból mára már csak a „kapd be, PSD” szlogen maradt. Külföldön és belföldön egyaránt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat