HIRDETÉS
Pataky István 2018. november 15., csütörtök

Információs hadviselés – az elemző szerint a SRI a politikai elit lecserélésére törekszik

Barabás T. János Románia-szakértő szerint titkos­szolgálati eszközökkel gyűjtötték a Liviu Dragnea PSD-elnökhöz kötődő Teleormanleaks-botrányt kirobbantó adatokat. Az elemző lapunknak elmondta, Klaus Johannis államfő tábora azzal a céllal támadja a balliberális kormányt, hogy lehetőleg még idén, az Európai Unió elnökségének &

Pataky István 2018. november 14., szerda

Motiválás Brüsszelből

Boldog, gondtalan ország lenne Románia, ha azok lennének a legnagyobb problémák, amelyeket az Európai Parlament buzgó mócsingjai pontokba szedve papírra vetettek, majd megszavaztak.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. november 10., szombat

Felkészületlenség, vízióhiány: Brüsszelben nem számolnak Romániával, amely egyetlen befolyásos érdekszövetségnek sem tagja

Románia súlytalan országnak számít az Európai Unióban, Bukarest egyetlen olyan érdekszövetségnek sem tagja, amely alakíthatja a brüsszeli politikát. Szakértők szerint a fő okok között említhető a román politikusok felkészületlensége, s a külpolitikai vízió hiánya.

Hallgassa online rádióinkat
Pataky István 2018. november 08., csütörtök

Béremelés vagy elvándorlás?

Tavaly több mint százhúsz ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent Románia népessége. Az ENSZ adatai szerint az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta 3,4 millió román állampolgár, a lakosság 17 százaléka hagyta el az országot.

Pataky István 2018. november 08., csütörtök

Ragadós lehet a regionális szövetkezés – a „nyugati négyszögbe” tömörült erdélyi városok a következő uniós büdzsére pályázhatnak

Egyelőre kétséges Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Arad összefogásának sikere, de a városvezetők Bukaresttől függetlenedő, s egyben fejlődést célzó tervei könnyen ragadósak lehetnek, ha továbbra is késnek az országos szintű infrastrukturális fejlesztések.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. november 01., csütörtök

Nyugaton képtelenek megérteni a kelet-közép-európai problémákat – nem az EU-val, hanem annak vezetőivel van baj

Európa jelenlegi vezetői képtelenek megérteni a kelet-közép-európai népeket – véli Vladimir Ionaș szociológus, aki szerint Romániában nem az EU-tagsággal szemben van kifogásuk az embereknek, hanem azzal a móddal, ahogyan az uniós vezetők irányítanak.

Pataky István 2018. október 29., hétfő

Új hős a szappanoperában

Most Augustin Lazăr a hős. A korruptak ellen kíméletlen harcot vívó román főügyészt Ceaușescu idején még egészen más ideológia hajtotta.

Pataky István 2018. október 27., szombat

Kisajátításokkal terjeszkedik az aranyosgyéresi légi bázis – korszerűsítik az amerikaiak által is használt támaszpontot

Közel másfél ezer aranyoslónai lakos földjének kisajátításával bővítik az aranyosgyéresi katonai légi bázist Kolozs megyében. Apjok Norbert képviselő szerint a támaszpont fejlesztése az elmúlt időszakban észlelt légtérsértések miatt is indokolt.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. október 26., péntek

Șerbănescu szerint Kelet-Európát elfoglalják a nyugati nagyvállalatok

Brüsszelben Magyarországot és Lengyelországot azért vádolják illiberalizmussal, mert az saját érdekeit védi – állítja Ilie ­Șerbănescu román közgazdász, politikai elemző. Szerinte az Európai Unió egyfajta gyarmattá alakította Romániát.

Pataky István 2018. október 25., csütörtök

Juncker felháborította a magyarokat – „sértés, érzéketlenség” a román centenárium európai ünnepként való emlegetése

Nem lopta be magát a magyarok szívébe Jean-Claude Juncker azzal, hogy európai ünnepnek nevezte Strasbourgban a román centenáriumot. Magyarországi és erdélyi magyar politikusok bírálják az Európai Bizottság elnökének kijelentését, s megszólalt az ügyben az uniós vezető sajtósa is.

Pataky István 2018. október 21., vasárnap

Gázfolyosó Romániából Magyarországra – a bukaresti bizonytalanság után várhatóan 2019 végére lesz működőképes a BRUA-vezeték

Jövő év végéig adottak lehetnek a feltételek a Magyarországot és Romániát összekötő gázszállítási folyosó működéséhez – mondta lapunknak Kaderják Péter, a magyar kormány energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. 

HIRDETÉS
Pataky István 2018. október 19., péntek

Merre tart a román külpolitika?

Holtponton vannak Románia és Oroszország kapcsolatai – mondja a bukaresti orosz nagykövet, s nehéz vitatkozni vele. A diplomáciában előfordulnak válságok, hosszúak és reménytelenek is, ha van rá észszerű magyarázat, vagy fűződik hozzá jól felfogott érdek.

Pataky István 2018. október 09., kedd

Elemzők a Krónikának az érdektelenségbe fulladt népszavazásról: más gondjai vannak az embereknek

Az ortodox egyház társadalmi befolyása, mozgósítási képessége távolról sem akkora, mint azt eddig a pártok, a politikai szereplők gondolták – lapunknak nyilatkozó elemzők szerint ezt is jelzi a népszavazáson tapasztalt alacsony részvételi arány.

Pataky István 2018. október 03., szerda

Kelet-Európa, a bűnbak

Magyarország, Lengyelország s most Románia. Mi a közös bennük Brüsszelből nézve? Az egykori szocialista tábor volt tagjai, akik megsínylették a rájuk erőltetett szovjet kommunista rendszert, s még nem gyógyultak teljesen ki a Moszkvából behurcolt kórból.

Pataky István 2018. szeptember 20., csütörtök

„Magyarosíthatjuk” Románia alkotmányát

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az RMDSZ a család alkotmányos megfogalmazásáról szóló októberi népszavazást.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.