Pataky István 2019. május 22., szerda

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség ügyeit.

Pataky István 2019. május 21., kedd

Elmozdul a holtpontról a gázügylet? – folytatja a tárgyalásokat a fekete-tengeri kitermelésről a román kormánykoalíció

A szociálliberális kormány folytatja a tárgyalásokat az ExxonMobil–OMV-konzorcium képviselőivel a koncessziós szerződés meghosszabbításáról, illetve a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdéséről.

Pataky István 2019. május 16., csütörtök

Pártok keringője az Európai Parlamentben – helyét keresi a PSD és az ALDE, a Macron által megálmodott csoportba igyekszik az USR

Nagy politikai mozgások, helyezkedések várhatók az Európai Parlamentben a május 26-i választások után, új csoportok jöhetnek létre és régiek szűnhetnek meg. De merre tartanak a romániai pártok? Összeállításunkban a jelenlegi felállást, s a várható változásokat vázoljuk.

Hallgassa online rádióinkat
Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Pataky István 2019. május 13., hétfő

Fontos a jó magyar–román viszony – Cristian Diaconescu szerint stratégiai jelentőségű a pozitív kétoldalú kapcsolat

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter szerint stratégiai fontossággal bír a két ország számára, hogy jó legyen a magyar–román viszony. A lapunknak nyilatkozó politikus az energetikai együttműködést is lényegesnek nevezte.

Pataky István 2019. május 09., csütörtök

Egységes és „egyetlen” Európa mellett tettek hitet a nagyszebeni EU-csúcson részt vevő állam- és kormányfők

Az egységes Európa és polgárainak megóvása mellett tesznek hitet az EU állam- és kormányfői csütörtökön Nagyszebenben rendezett csúcsértekezletükön elfogadott nyilatkozatukban. Arra vállalkoznak, hogy közös megoldásokat keresnek a kontinens problémáira.

Pataky István 2019. május 08., szerda

Európa Nagyszebenre figyel – rendőrök és újságírók lepték el a várost az uniós csúcsta­lál­kozó előtt

Nagyszeben iskolabezárással, látványos biztonsági intézkedésekkel, de alapvetően derűsen várta az Európai Unió csúcstalálkozóját. A belvárost újságírók lepték el, akik az információgyűjtés és a tájékoztatás mellett a sörfogyasztáson is lendíteni igyekeznek.

Pataky István 2019. május 08., szerda

Megosztja Európát az Unió jövőjének alakítása – a nagyszebeni csúcson is összecsaphatnak a föderalista és a nemzeti érdekek

Bár nem hivatalos, informális egyeztetésről lesz szó, mégis történelmi esemény színhelye lesz Nagyszeben. Erdélyben még sosem volt, s bő másfél évtizedig egészen bizonyosan nem is lesz uniós csúcsértekezlet. 

Pataky István 2019. május 06., hétfő

Kék-sárga szájkosarat raknának Kárpátaljára: Ukrajna a kisebbségi kereskedelmi médiumok működésébe is beleszól a nyelvtörvénnyel

Már rövid távon halálra ítélheti a kárpátaljai magyar sajtót a minap elfogadott, brutálisan szigorú ukrán nyelvtörvény, amely gyakorlatilag a magánbeszélgetésekre korlátozza és a templomok falai közé szorítja a kisebbségiek anyanyelvhasználatát. 

Pataky István 2019. április 26., péntek

Pártmániák összecsapása Európáért: trónkövetelőikkel harcolnak a nagyok, a román pártok „bénázásában” bízhat az RMDSZ

Minden oldal a saját „mániáját” fogja kiemelni az európai parlamenti választásokat megelőző kampányban – véli Pászkán Zsolt politikai elemző.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Pataky István 2019. április 20., szombat

Komolyan bíznak az ukrán humoristában – a jogfosztásokkal sújtott kárpátaljai kisebbség Zelenszkijt látná szívesebben államfőnek

Változást hoz-e Ukrajnában a vasárnapi elnökválasztás döntő fordulója? Az utóbbi időben a kisebbségeket ért jogfosztások magyar, de román részről is felháborodást keltettek. Közben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kitiltása a kijevi hatalom cinikus magabiztosságát jelzi.

Pataky István 2019. április 16., kedd

Bezzeg Szerbia

Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fodult bocsánatkéréssel a magyarokhoz.

Pataky István 2019. április 11., csütörtök

Brüsszelt nem érdekli Kelemen Hunor ukrajnai kitiltásának ügye

Semmitmondó, kétmondatos válaszra méltatta az Európai Bizottság (EB) szóvivőjének hivatala a Krónika érdeklődését Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Ukrajnából való kitiltásával kapcsolatban. 

Gergely Imre , Pataky István 2019. április 11., csütörtök

EP-választás: FUEN-elnökként készül megállapodást aláírni az MPP-vel Vincze Loránt

Az RMDSZ képviselőjelölt-listájának második helyét elfoglaló Vincze Lorántot kívánja támogatni az idei európai parlamenti választáson az MPP. A FUEN elnöke természetesnek tartja, hogy az általa vezetett szervezet egyik tagpártja őt támogatja.

Pataky István 2019. április 10., szerda

Erdélyi sorsok a Brexit árnyékában – nem tartanak munkahelyük elvesztésétől a Nagy-Britanniában dolgozó erdélyi magyarok

Felerősödött az idegenellenesség, és nagyfokú bizonytalanság tapasztalható a hogyan továbbal kapcsolatban az Egyesült Királyságban. A Brexit árnya fenyegetően hat ugyan a szigetországban dolgozó erdélyi magyarokra, a hazatérésen mégis kevesen gondolkodnak.

Hallgassa online rádióinkat