HIRDETÉS
Pataky István 2019. január 17., csütörtök

Nem vár migránshullám Romániára – a döntéshozóknak figyelniük kell a lakosság és az ortodox egyház elutasító álláspontjára is

Érkezhetnek-e tömegesen migránsok Romániába? A kérdés azután merült fel, hogy Bukarest késznek mutatkozott öt menedékkérő befogadására. Szakértők szerint a lakosság magas fokú elutasítása miatt nincs esélye egy migránsbarát politikának, Románia csupán diplomáciai gesztust tett a felajánlással.

Pataky István 2019. január 14., hétfő

Érti-e Orbánt Bukarest?

Egy-két nagyon ritka kivételtől eltekintve kizárólag negatív hangvételű beszámolók, vélemények, elemzések jelennek meg a román médiában Orbán Viktorról és általában Magyarország kormányáról.

HIRDETÉS
Pataky István 2019. január 10., csütörtök

Másodszorra is elutasította a bíróság a nemzetbiztonsági megfigyelés okára vonatkozó titkosítás feloldását Horváth Anna perében

Március elején születhet végleges ítélet Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének ügyében a bukaresti legfelsőbb bíróságon. Az RMDSZ-es politikus büntetőperének szerdai tárgyalásán nem történt lényegi fordulat.

Hallgassa online rádióinkat
Pataky István 2019. január 10., csütörtök

Marosvásárhely esélye

Valaha komoly vetélkedés volt Erdély két – egymáshoz közel fekvő – kultúrközpontja, Kolozsvár és Marosvásárhely között. Az egykori kincses város mindig meglévő előnye mára utolérhetetlenné vált, szinte naponta közöl a sajtó újabb híreket, elemzéseket a kolozsvári sikerekről.

Pataky István 2019. január 08., kedd

EU: bevándorlás vagy szuverenitás? – a román uniós elnökség beleszürkülhet a májusi EP-választást megelőző kampányba

Nem is kérdés, hogy Európa válságban van. De mit várhatunk ebben a bonyolult politikai helyzetben az idei esztendőtől, merre tart az öreg kontinens, s mire lehet képes a román uniós elnökség? Elemzővel kerestük a választ.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. december 31., hétfő

Négy elnöki év a kormány ellenében – Klaus Johannis inkább munkahelynek, mint egésznapos elfoglaltságnak tekinti az államfőséget

Illyés Gergely politológus szerint Klaus Johannis politikai felelősséget és irányítást nem vállaló államfő, aki a tisztséget inkább egy munkahelynek, mint napi huszonnégy órás elfoglaltságnak tekintő elnökséget mutatott be eddig.

Pataky István 2018. december 29., szombat

Ceaușescut tartják a legjobb elnöknek a románok – Petre Băcanu publicista szerint el kellett volna számoltatni a volt diktátort

Nicolae Ceaușescut tartják az eddigi legjobb államfőnek a románok, azok nagy része is így vélekedik, akik nem is éltek a kommunista rendszerben – derül ki egy friss felmérésből. 

Pataky István 2018. december 22., szombat

Budapesti szakértők a Krónikának: Magyarországon segített a bankadó

Magyarország az elsők között vezetett be bankadót, előtte ehhez hasonlót Svédország léptetett életbe. Mivel a válság miatt a téma terítéken volt az egész Unióban, nem annak bevezetése, hanem mértéke keltett meglepetést.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. december 20., csütörtök

Túlórázó magyar ellenzék

Napok óta tüntetnek Magyarországon. A túlórákat szabályozó „rabszolgatörvény” ellen demonstráló tömeg a vasárnapi, parlament előtti tüntetésen volt a legnagyobb, akkor talán elérte a tízezret a tiltakozók száma. Ennyit a lényegről. 

Pataky István 2018. december 11., kedd

Csata a strasbourgi helyekért – Hegedüs Csilla is bejelentkezett, sok múlik a székelyföldi RMDSZ-szervezeteken

Célegyenesbe fordult a küzdelem az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistája befutónak tartott helyeiért. Amennyiben eléri az öt százalékos küszöböt a jövő év tavaszán esedékes megmérettetésen, a szövetség két helyet szerezhet az uniós intézményben.

Pataky István 2018. december 08., szombat

Két év instabilitás gazdasági növekedéssel – magyar vonatkozásban is ellentmondásos a PSD uralta kormányok politikája

Instabilitás, imázsválság, rossz külpolitikai teljesítmény, ugyanakkor egyes szociális problémák rendezése, ellentmondásokkal teli, de összességében jó gazdasági mutatók jellemzik elemzők szerint a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE koalíciós kormányzásának két évét.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. december 06., csütörtök

Hatalmas sebességgel robogott el mellettünk a lengyel vasút

A román vasút tragikus helyzete közismert, ahogyan az is, hogy egyelőre fényévekre állunk az Európa nyugati részén tapasztalható közlekedési infrastrukturális állapotoktól. Lengyelország példája azt mutatja, évek alatt csodákat lehet tenni a vasúti fejlesztésben.

Pataky István 2018. december 05., szerda

Francia káosz a vergődő Unióban

Nézem a párizsi képsorokat, s eljátszadozom a gondolattal, hogy mi lenne, ha ezek az események Budapesten, Bukarestben vagy valahol Kelet-Európában történnének. A nép fellázadt a vezetők ellen, radikalizmusuk az erőszakszervezetek kegyetlen fellépésével magyarázható.

Pataky István 2018. november 30., péntek

„A demográfia alakítja a történelmet” – Adrian Cioroianu: az állam még adós egy, a kisebbség számára is vonzó országprojekttel

Közép- és hosszú távon a demográfia alakítja a történelmet, így azt gondolom, hogy Erdély az 1914–1918-as világháború nélkül is Romániához csatlakozott, közeledett volna – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Adrian Cioroianu történész. 

Pataky István 2018. november 30., péntek

Megközelíteni a „történelmi igazságot”– Fodor János: a nemzeti mitológiák mellőzésével kellene szembenézni az elmúlt száz évvel

A politika – legyen az román vagy magyar –, mindig táplálkozni fog a történelmi tapasztalatokból és nem mindig a kívánt irányba befolyásolja az emlékezetpolitikai folyamatokat – állapította meg lapunknak Fodor János marosvásárhelyi történész. 

HIRDETÉS
Pataky István 2018. november 28., szerda

Csapdahelyzetben a kárpátaljaiak

Kárpátalja, az ott élő magyar közösség egyelőre megúszta a hadiállapotot, a kijevi parlament döntése értelmében csak a déli és keleti megyékre terjed ki a készültség, amely az ukrán–orosz tengeri csetepatét követi.