Pataky István 2019. március 18., hétfő

Nem érzi a változtatás fontosságát az EU-bürokrácia

A túlideologizált brüsszeli bürokrácia sajnos képtelennek tűnik annak megértésére, hogy az Unió nem folytathatja úgy, ahogyan eddig – véli Bogdan Duca román politológus. 

Pataky István 2019. március 17., vasárnap

Világszerte hazatér az arany: európai példákat, Magyarország eljárását követve szállítanák Bukarestbe a román kincset

Éles bírálatokat váltott ki a külföldön tárolt román aranytartalék hazaszállítását célzó indítvány, pedig egyfajta európai trendről beszélhetünk e kérdésben. Magyarország tavaly lépett: hazahozta, majd emelte aranykészletét.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Hallgassa online rádióinkat
Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Pataky István 2019. március 06., szerda

A szíriai szomszéd és az őshonos kisebbségek – Vincze Loránt EP-képviselőjelölt jogvédelemről, a közösségek Európájáról

Európának hatalmas a felelőssége abban, hogy az őshonos kisebbségeket, így a finnországi svédeket, a dániai németeket, a németországi szorbokat és dánokat, a dél-tiroliakat, skótokat, bretonokat vagy baszkokat ne keverje össze a bevándorlókkal. 

Pataky István 2019. március 04., hétfő

Călin Popescu-Tăriceanu: erősíteni kell a magyar–román együttműködést

Erősítené a román–magyar viszonyt, közelítené Romániát a visegrádiakhoz Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke. A politikus elmondta, pártja a kétoldalú kapcsolatokra és az erdélyi magyar kisebbségre tekintettel mondott nemet a Sargentini-jelentésre.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Pataky István 2019. február 25., hétfő

Uniós ügyészség politikai célokkal – elemzők szerint megalapozottak a szervezettel szemben megfogalmazott aggályok

Miközben Romániában óriási belpolitikai vihart kavart Laura Codruța Kövesi jelölése az Európai Ügyészség (EPPO) élére, addig több uniós tagállamban szükségtelennek tartják az intézményt. Magyarország például kivár, nem lép be a legújabb EU-szervezetbe.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Krokodilokkal teli sánc fölött az RMDSZ – ellenjelölt híján Kelemen Hunor marad az elnök a szövetség hétvégi kongresszusa után

Egyedül Kelemen Hunor jelenlegi elnök pályázik az RMDSZ vezetői posztjára a hétvégi tisztújító kongresszuson, ahol a tervek szerint vitát indítanak az erdélyi magyar közösség jövőjéről, s meghatározzák a legfontosabb politikai törekvéseket.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Pataky István 2019. február 13., szerda

Fedett cégekkel háborúzó hírszerzők? – noha a SRI-vezér szerint mese az ügynökök üzletelése, a Hexi Pharma cég esete mást jelez

Bár a bukaresti sajtó évek óta tényként ír egyes vállalatok és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kapcsolatáról, bírósági döntés eddig nem igazolta a titkosszolgálatok üzleti szerepvállalását. 

Pataky István 2019. február 09., szombat

Migráció a baloldalon, újraélesztett Cioloș – erős befolyással rendelkezhetnek a titkosszolgálatok a román belpolitikában

Mozgásba lendültek a romániai pártok. Ki nyer és ki veszít e lépésekkel, mi mozgatja a szereplőket? Illyés Gergely politológussal kerestük a válaszokat.

Pataky István 2019. február 07., csütörtök

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetés.

Pataky István 2019. február 04., hétfő

Valóban erős a román hadsereg? – a NATO mutatói alapján nincs gond, ám a katonák szemszögéből nem rózsás a helyzet

Óriási összegeket fordítottak az utóbbi időben a román haderő fejlesztésére, a beszerzések ugyanakkor elsősorban amerikai üzleti igényeket elégítenek ki. A romokban heverő hadiipar esélyt kaphat az újjáéledésre, de a hadsereg továbbra sem vonzó a fiatalok számára.

Pataky István 2019. február 02., szombat

Álhírekkel folytatott belpolitikai hadviselés – fokoznák a hamis információk terjedése elleni küzdelmet

Európai szinten hadat üzentek az álhíreknek, és átláthatóbbá tennék a politikai hirdetéseket. Barabás T. János szerint térségünkben a belpolitika lett a nemzetközi információs hadviselés fő tárgya.

Hallgassa online rádióinkat