Bálint Eszter

2017. július 25., 16:12

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Kijelentése jogosságához nem fér kétség, miután már megint a helyiek szinte teljes mellőzése mellett, bukaresti íróasztaloknál dolgoztak ki egy hulladékgazdálkodási stratégiát, ami köszönő viszonyban sincs a helyi valósággal, a helyiek szándékaival. És legalább költséges is, gyakorlatba ültetése pedig az amúgy sem alacsony fogyasztói számlákat terhelné.

Hosszú évek óta cikkezünk arról, hogy melyik erdélyi, partiumi megyében miként áll az integrált hulladékgazdálkodási terv gyakorlatba ültetése, hol létesítenek lerakókat, kezelőállomásokat, stb. Voltak megyék, ahol szinte zökkenőmentesen ment a folyamat, máshol még mindig nem sikerült a végére érni, a lakosság és bürokratikus akadályok egyaránt hátráltatták a munkát.

Márpedig ezeknek a létesítményeknek a vonatkozó brüsszeli irányelv szerint el kell készülniük, s van is rá akarat és pénz egyaránt. Ilyen kontextusban rukkolt elő a környezetvédelmi tárca az országos hulladékgazdálkodási tervvel, ami felülírja a már sínen levő projekteket, ráadásul rendkívül költséges, hiszen például Hargita és Kovászna megyéből Brassó megyébe kellene vinni a szemetet, hogy az ottani hulladékégetőben megsemmisítsék.

Na, ez az, amiből például a három megye egyike sem kér. Ezért most értékes energiákat kénytelenek arra fordítani, hogy meggyőzzék Bukarestet az igazukról még azelőtt, hogy a már létező terveket gyökerestől felforgató országos stratégia hatályba lépne.

Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a Dâmboviţa-parti politikum – miközben decentralizációról papol – megpróbál mindent a saját irányítása alatt tartani, sőt az eddiginél is nagyobb centralizációra törekszik, ahelyett, hogy belátná végre, jobb az, ha mindenki a saját portáján söpör, s a szemetét sem viszi/viteti a szomszédba. Pláne nem a lakosság pénzén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat