HIRDETÉS

Bálint Eszter

2017. július 25., 16:12

Bukarest megint beleszól

Megint Brüsszel és Bukarest tudja jobban, hogy nekünk mi a jó – fakadt ki az egyik székelyföldi érintett, amikor a környezetvédelmi minisztérium által közvitára bocsátott országos hulladékgazdálkodási tervről kérdeztük.

Kijelentése jogosságához nem fér kétség, miután már megint a helyiek szinte teljes mellőzése mellett, bukaresti íróasztaloknál dolgoztak ki egy hulladékgazdálkodási stratégiát, ami köszönő viszonyban sincs a helyi valósággal, a helyiek szándékaival. És legalább költséges is, gyakorlatba ültetése pedig az amúgy sem alacsony fogyasztói számlákat terhelné.

Hosszú évek óta cikkezünk arról, hogy melyik erdélyi, partiumi megyében miként áll az integrált hulladékgazdálkodási terv gyakorlatba ültetése, hol létesítenek lerakókat, kezelőállomásokat, stb. Voltak megyék, ahol szinte zökkenőmentesen ment a folyamat, máshol még mindig nem sikerült a végére érni, a lakosság és bürokratikus akadályok egyaránt hátráltatták a munkát.

Márpedig ezeknek a létesítményeknek a vonatkozó brüsszeli irányelv szerint el kell készülniük, s van is rá akarat és pénz egyaránt. Ilyen kontextusban rukkolt elő a környezetvédelmi tárca az országos hulladékgazdálkodási tervvel, ami felülírja a már sínen levő projekteket, ráadásul rendkívül költséges, hiszen például Hargita és Kovászna megyéből Brassó megyébe kellene vinni a szemetet, hogy az ottani hulladékégetőben megsemmisítsék.

Na, ez az, amiből például a három megye egyike sem kér. Ezért most értékes energiákat kénytelenek arra fordítani, hogy meggyőzzék Bukarestet az igazukról még azelőtt, hogy a már létező terveket gyökerestől felforgató országos stratégia hatályba lépne.

Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a Dâmboviţa-parti politikum – miközben decentralizációról papol – megpróbál mindent a saját irányítása alatt tartani, sőt az eddiginél is nagyobb centralizációra törekszik, ahelyett, hogy belátná végre, jobb az, ha mindenki a saját portáján söpör, s a szemetét sem viszi/viteti a szomszédba. Pláne nem a lakosság pénzén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. július 24., hétfő

Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi előadásához képest Orbán Viktor idén nem mondott programadó beszédet a bálványosi nyári szabadegyetemen.

Molnár Judit 2017. július 23., vasárnap

Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk az egyébként is embertelen kánikulát.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. július 21., péntek

Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából abban ragadható meg, hogy egyrészt egyértelművé váltak a felek – az önrendelkezést követelő magyarok és az azt megtagadó román állam – álláspontjai.

Kiss Judit 2017. július 19., szerda

A tanügyi gépezet ördögi körei

Csóváljuk a fejünket, vagy rezignáltan nyugtázzuk, hogy lám-lám, idén sem lettek fényesek országszerte az érettségi, kisérettségi eredmények.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. július 18., kedd

Államfő vagy turisztikai ügynök?

Ha a különböző román véleményformálók kommentárjaiból indulnánk ki, akár még az áttörés reményével kecsegtető látogatásnak is nevezhetnénk Klaus Johannis keddi székelyföldi körútjának tapasztalatait.

Molnár Judit 2017. július 18., kedd

Pénzügyi ugrabugra

Fején találta a szöget az államelnök, amikor eddigi hallgatag stílusától eltérően, látszólagos nyugalmát is félretéve, kissé ingerülten vágta oda az épp más miniszterelnökkel újratöltött kormánynak, hogy ideje volna véget vetni a pénzügyi ugrabugrának.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. július 17., hétfő

Ortodox „adósok”

Ismét csak megmutatta a PSD–ALDE-koalíció, hogy miközben gazdasági téren irreálisnál irreálisabb ötletekkel áll elő, az államháztartás számára pozitív eredményekkel kecsegtető javaslatokat szilárd magabiztossággal képes lesöpörni az asztalról.

Rostás Szabolcs 2017. július 17., hétfő

Duplán vásárolt biztonság

Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata zajlik az országban annak a katonai akciónak a keretében, amelynek során 25 ezer katonát és több ezer harci eszközt vonultatnak fel három NATO-tagállam területén.

Molnár Judit 2017. július 17., hétfő

Gátat az ígérgetéseknek!

Csatlakozom azokhoz, akik szerint nagyon szigorú törvénnyel lehetne meggátolni az eszement ígérgetést.

Balogh Levente 2017. július 14., péntek

Johannis, a magyarok és a hála

A hála nem politikai kategória – sokadszor bizonyosodott be ez azt követően, hogy Klaus Johannis, a német származású, de magát hivatalosan román nemzetiségűnek mondó jelölt a magyarok szavazatainak köszönhetően megnyerte a 2014-es elnökválasztást.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Programok, irányok

Három évvel ezelőtti, az illiberális demokrácia kiépítését megalapozó tusványosi ...

Molnár Judit: Mindennapi nyűglődéseink

A naptár szerint uborkaszezon van, de a megoldandó gondjaink tekintetében közel sem olyan laza a helyzet, hogy nyugodtan élvezhetnénk ...

Balogh Levente: Tájkép Johannis után

Ha volt valamilyen haszna Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásának, akkor az nagyjából ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS