HIRDETÉS

Páva Adorján

2017. május 04., 00:35

Ami, aki maradandó

Egy életem, egy halálom, megpróbálom – mondták, mondják maguknak, másoknak oly sokan azok közül, akik az elmúlt években, évtizedekben külföldre távoztak a jobb, tisztességesebb megélhetés reményében.

Nehéz vitatkozni a döntést meghozó polgárok millióival, erdélyi magyarok tízezreivel, akik számtalan érvet tudnak felsorakoztatni elhatározásuk mellett. Alaposan megkönnyíti dolgukat, hogy ma már kitaposott út vezet az idegenbe, hiszen napjainkban gyakorlatilag nincs olyan család, baráti kör, amelynek legalább egy tagja ne külföldön keresné kenyerét, a példa pedig ragadós.

A szabad mozgás, munkavállalás előidézte elvándorlás állítólag akkora méreteket öltött, hogy – mint Andreea Păstîr­nac határon túli románokért felelős miniszter a minap közölte – tavaly több gyer­mek­nek adtak életet román állampolgárok külföldön, mint Romániában. Az uniós statisztikai adatokra hivatkozó tárcavezető szerint legalább 4,4 millió romániai él szülőhazája határain túl – természetesen túlnyomó többségük fiatal munkavállaló, akik a befogadóországukban megtapasztalt anyagi biztonság tudatában alapítanak családot.

Az adatok megdöbbentőek, ijesztőek azok számára, akik a szülőföldön próbálnak boldogulni. Hiszen az itthon maradottak nemcsak érzelmi veszteséget szenvednek rokonuk, barátuk „elvesztésével”: a minden téren egyre nagyobb méreteket öltő szakemberhiány tovább ront életminőségükön, megsokszorozza mindennapi életük gondjait-bajait. Kell lennie azonban egy pontnak, amikor a megállíthatatlannak tűnő, „önpusztító” jelenség következményei oly súlyossá válnak, hogy a társadalomban ösztönösen beindul egyfajta „öngyógyító” folyamat. Ez persze nem sétagalopp: vért kell izzadni. Ha pedig a pénz beszél, akkor emlékeztetni kell az anyanyelvére.

A „kényszergyógykezelés” hatásait már érzik a kis- és közepes vállalkozók, akik itt-ott már 2000–3000 lejes fizetésajánlattal vadásszák például az asztalosokat, autószerelőket, építőmunkásokat. A közszférában meghirdetett béremelések – még ha kampányfogásként indultak, és finoman szólva erőn felülinek tűnnek is – szintén elfogadhatóbbá tehetik a hazai viszonyokat, erdélyi magyar viszonylatban pedig a jelentős budapesti támogatások is elősegíthetik a szülőföldhöz kötődés megerősítését.

Igen, van az a pénz, amiért egy fiatal inkább hátrahagy csapot-papot, és nekivág az idegennek, de ez ugyanúgy igaz az itthon boldogulásra is. Persze utóbbi mindig jóval kevesebb lesz, de egyes dolgok tényleg megfizethetetlenek, ha az ember elveszti őket. És ezt éppen azok tudják igazán, akik ma a világ másik végén sírják vissza édesanyjuk főztjét, a haverok poénjait, „egy életük” immár meg nem élt világát.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. május 03., szerda

Világtalanok, embertelenek

Megalázó bánásmódban részesítette, letessékelte a járműről az autóbuszsofőr a minap azt a Iaşi megyei látássérültet, aki vakvezető kutyájával együtt akart volna utazni a közszállítási járművön – teljes mértékben törvényesen.

Molnár Judit 2017. május 03., szerda

Kinek a zsebébe?

Kétségtelen, nagyon jó segíteni a rászorulónak, adni annak, akinek nincs vagy kevésbé van. Egyszóval azoknak, akik nemcsak rákényszerülnek szóvá tenni a bajaikat, de örülnek annak, amit kapnak, és alkalomadtán el is mondják a helyzet változását.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 02., kedd

Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően nem árt megvizsgálni kicsit, mit tartogat a bérből és fizetésből élők számára a Grindeanu-kormány egységes bérezési törvénytervezete.

Balogh Levente 2017. április 28., péntek

Akadémiai szintű ostobaság

A Román Akadémia a tőle már megszokott, kérlelhetetlen precizitással ismét megtalálta, mi a legfontosabb probléma Románia számára.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. április 26., szerda

Üres börtönöket?

Kapóra jött a romániai politikai osztály számára az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólítása.

Kiss Judit 2017. április 25., kedd

Teljesítménykényszer és tükörbe nézés

Számos kérdést vet fel a Retyezátban történt hétvégi tragédia, amelyben két, immár profi hegymászónak tekintett gyermek lelte halálát. 

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. április 25., kedd

Visszakapjuk az éveinket?

A kalandfilmek legújabb divatját, az időben ide-oda utazgatást kívánta meg az egyre önkényesebben országló kormány és hátországa, a parlamenti többség.

Balogh Levente 2017. április 24., hétfő

Ugrás a sötétbe

A franciák nem kérnek az eddigi, hiteltelenné várt pártokból, és új arcokat, politikai és gazdasági fordulatot szeretnének.

Molnár Judit 2017. április 24., hétfő

A tagadás igaza

Valami nagyon nagy csúnyaságra készülődnek, mert túl hevesen tagadják a kiszivárogtatott híreket.

Rostás Szabolcs 2017. április 23., vasárnap

Ki a magyarbarát?

Politikusi önkritikából és megvilágosodásból egyaránt nem volt hiány az elmúlt napokban.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Világtalanok, embertelenek

Megalázó bánásmódban részesítette, letessékelte a járműről az autóbuszsofőr ...

Molnár Judit: Kinek a zsebébe?

Kétségtelen, nagyon jó segíteni a rászorulónak, adni annak, akinek nincs vagy kevésbé van. Egyszóval ...

Rostás Szabolcs: Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS