HIRDETÉS

Balogh Levente

2017. április 28., 02:09

Akadémiai szintű ostobaság

A Román Akadémia a tőle már megszokott, kérlelhetetlen precizitással ismét megtalálta, mi a legfontosabb probléma Románia számára, amelynek az orvoslása nélkül elképzelhetetlen az ország és a polgárok boldogulása.

A tudós társaság szerdán olyan kutatócsoportot hozott létre, amelynek feladata a Romániában és Európában terjesztett orosz és magyar propaganda felkutatása és leleplezése. A többek között nemzetbiztonsági szakértőket is felvonultató, Dan Dungaciu vezette csoport létrehozásának szerdai bejelentésekor Ioan Aurel Pop, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora, az akadémia tagja is felszólalt, értékes hozzászólásában mindvégig Magyarországot pocskondiázva.

A történész végzettségű rektor arról tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy Magyarország kommunikációs és információs hadviselést folytat Románia ellen, amely jövőre ünnepli a gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulóját. Pop szerint ezen információs hadviselés részeként Budapesten olyan állami hivatalt hoztak létre, amelynek célja a trianoni diktátum századik évfordulója alkalmából megtartandó rendezvények megszervezése. Pop szerint ezen hivatal feladata többek között az önálló erdélyi identitás hangsúlyozása, az autonómia támogatása, a román történelemszemlélet cáfolata, illetve annak nemzetközi szinten történő hirdetése, hogy az erdélyiek 1918-ban valójában nem is akarták az egyesülést Romániával.

Nos mi utánanéztünk, de nem találtuk nyomát ilyen állami hivatalnak. Sőt a magyar kormányoldal azt a javaslatot sem támogatta, hogy 2020-at nyilvánítsák Trianon-emlékévvé. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában viszont Lendület Trianon 100 névvel valóban létrehoztak egy történészekből álló kutatócsoportot, amelynek feladata a trianoni diktátum körülményeinek vizsgálata, a még fel nem tárt tények, meg nem vizsgált események feltérképezése és megismertetése – magyar nyelvterületen és külföldön, idegen nyelveken egyaránt. Mindazonáltal ezen kutatócsoportot a románellenes „információs hadviselés” letéteményeseként beállítani már csak azért is problémás, mivel vezetője, a fiatal történész, Ablonczy Balázs Trianon-legendák című könyvében épp hogy arra tett kísérletet, hogy eloszlassa a diktátum kapcsán meglevő mítoszokat és tévhiteket. És ugyanez a kutatócsoport célja is.

Persze nincs miért csodálkozni a BBTE rektorának Magyarországgal kapcsolatos fixációján, hiszen februárban többek között ő kezdeményezett durván nacionalista hangvételű nyílt levelet, amelyet számos akadémikus aláírt. Ebben az akkor zajló tüntetések kapcsán a román nemzeti identitás és az ország szuverenitásának védelmére hivatkozva többek között a területi autonómia ellen próbáltak hangulatot kelteni, és az erre irányuló törekvések elleni fellépésre szólították fel az állami hatóságokat.

Ahogy a nyílt levél, úgy az akadémia mostani kezdeményezése kapcsán is elmondható: az nem több pótcselekvésnél. Ahelyett, hogy igazi tudósokhoz méltóan megpróbálnák azonosítani Románia valódi társadalmi és gazdasági problémáit, és megkísérelnének megoldási javaslatokat találni, a kezdeményezők nem képesek egyébre, mint hogy különböző – például a magyarokkal szembeni – frusztrációkat azzal próbálják kompenzálni, hogy a ceauşescui fasiszta kommunizmus retorikájának legszebb hagyományait idéző, bombasztikus hangvételű, hagymázas kezdeményezéseket indítsanak útjukra, ezzel próbálva igazolni a saját fontosságukat.

Pedig – ha már a történelemről, hamis hírekről és propagandáról van szó – talán nem ártana a saját portájuk előtt kezdeni a söprögetést. Hiszen a romániai diákoknak még mindig a dákoromán kontinuitással tömik a fejét, meg azzal, hogy a románok mindig is Erdélyben voltak, annak ellenére, hogy ezt sem történelmi dokumentumok, sem régészeti leletek nem igazolják minden kétséget kizáróan, miközben a magyarokat hazug módon az „őslakosok” barbár elnyomóiként állítják be. Márpedig ez nagyjából olyan, mintha a magyar történelemkönyvekben az állna, hogy a magyar nép eredete Hunor és Magor, valamint az őket kísérő száz vitéz vadászkiruccanására, illetve egy csodaszarvassal való találkozásukra vezethető vissza.

A Román Akadémiát tehát most ismét lejáratta néhány túlbuzgó tagja. Az új kezdeményezés bemutatóján elhangzott nyilatkozatok pedig nem csupán a romániai felsőoktatás és tudományos kutatás helyzetéről adnak szomorú képet, hanem általában véve a román társadalom mentális állapotáról is.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. május 02., kedd

Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően nem árt megvizsgálni kicsit, mit tartogat a bérből és fizetésből élők számára a Grindeanu-kormány egységes bérezési törvénytervezete.

Rostás Szabolcs 2017. április 26., szerda

Üres börtönöket?

Kapóra jött a romániai politikai osztály számára az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólítása.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. április 25., kedd

Teljesítménykényszer és tükörbe nézés

Számos kérdést vet fel a Retyezátban történt hétvégi tragédia, amelyben két, immár profi hegymászónak tekintett gyermek lelte halálát. 

Molnár Judit 2017. április 25., kedd

Visszakapjuk az éveinket?

A kalandfilmek legújabb divatját, az időben ide-oda utazgatást kívánta meg az egyre önkényesebben országló kormány és hátországa, a parlamenti többség.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. április 24., hétfő

Ugrás a sötétbe

A franciák nem kérnek az eddigi, hiteltelenné várt pártokból, és új arcokat, politikai és gazdasági fordulatot szeretnének.

Molnár Judit 2017. április 24., hétfő

A tagadás igaza

Valami nagyon nagy csúnyaságra készülődnek, mert túl hevesen tagadják a kiszivárogtatott híreket.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. április 23., vasárnap

Ki a magyarbarát?

Politikusi önkritikából és megvilágosodásból egyaránt nem volt hiány az elmúlt napokban.

Molnár Judit 2017. április 22., szombat

Muzsikaszót kilóra?!

Egy megyei mufti, kihasználva a főnök távollétét, úgy érezte, itt az idő: most vagy soha! Nosza rajta tiszta vizet a pohárba, és közölni mindenkivel, mennyi az annyi!

Balogh Levente 2017. április 21., péntek

Kisebbségügyi perverzió

A saját szülőföldjükön, azon településeken, ahol őshonosnak számítanak, minden közösség tagjai számára minden szinten biztosítani kell az anyanyelvi egészségügyi ellátást.

Kiss Judit 2017. április 19., szerda

Nagyvárosi dzsungeltörvény

Enyhén szólva akut probléma immár, hogy az egyre sokasodó autók elözönlik a járdákat, a nagyvárosi dzsungelben vérre menő harc folyik a parkolóhelyekért. 

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően ...

Ábrám Zoltán: Igazságot kérünk!

Emlékezünk, és igazságot kérünk! – ez a jelmondata a százkét évvel ezelőtt másfél ...

Borbély Zsolt Attila: Autonómia: se többet, se kevesebbet

Az EMNP két évvel ezelőtti kongresszusa aligha hagyott kellemes élményt. Az akkori viták rányomták ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS