Teret nyer a lebegő fényszobrok művészete – Előd Ágnes magyarországi szobrászművész alkotásairól, különleges technikájáról

Teret nyer a lebegő fényszobrok művészete – Előd Ágnes magyarországi szobrászművész alkotásairól, különleges technikájáról

A sepsiszentgyörgyi MAGMA-ban tartandó kiállításon a művésznő 2018-ig elkészült munkáit videó- és fotódokumentáció formájában láthatja a közönség

Fotó: Labancz István

Az idei Szent György Napok egyik érdekessége Előd Ágnes magyarországi szobrászművész lebegő fényszobrainak fotó- és videódokumentációs kiállítása a sepsiszentgyörgyi MAGMA kiállítótérben. Az alakjukat változtatni tudó fényszobrok a budapesti ELTE biofizikai tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics cég által kifejlesztett, önszerveződő módon rajban repülő drónflottájának segítségével valósultak meg. A művész, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem digitális-szobrászat-tanára, 2016 óta készít lebegő szobrokat. Előd Ágnes a Krónika kérdéseire válaszolt.

Bíró Blanka

2019. április 07., 11:182019. április 07., 11:18

– Lebegő, alakváltó drónos szobrokat készít. Miként tesz szert egy művész az ehhez szükséges technikai tudásra?

– Azt a szintű elméleti fizikát, ami a rajmozgás drónos modellezése mögött van, természetesen még most, több év fizikusokkal folytatott közös munka után sem értem, de nekem nem is kell. A felület, ahol az én munkám zajlik, egy profi 3D-s szerkesztő szoftver, amit a számítógépes szobrászatban használnak. Ezt a szoftvert majdnem húsz éve használom, az egyetemen is ezt tanítom. A csavar ott van, hogy ezt a szoftvert a vizuális ipar számára gyártják. Éppen ezért a kimenete egy úgynevezett render, ami gyakorlatilag egy virtuális fényképet vagy mozgóképet jelent. Ha viszont olyan fájlt szeretnék kimenteni belőle, ami valamilyen robotikai rendszer vezérlésére használható, mint például amilyen a drónraj is, akkor az már bizonyos nehézségekbe ütközik. Ezért némi szoftverfejlesztésre volt szükség. Ezt a saját fejlesztést egy kis kiegészítő szoftver formájában (ún. script) kellett hozzáfűzni a számítógépes szobrászati szoftverhez, hogy a szobrászati munkához szükséges vizuális kezelőfelület is megmaradjon, de a kimenet is alkalmas legyen arra, hogy a drónokat vezérelni lehessen.

– Hogy képzeljük el az alkotás folyamatát? Az, hogy ez csapatmunka, mennyire befolyásolja a végeredményt?

– A szobrászati részt egyedül csinálom a saját szoftverkörnyezetemben, mert az ad kellő vizuális visszajelzést. Ezután elvégzem a fájlon a repülési paraméterek mérését. Ez azért kell, mert bármilyen szépet is csináltam, ha például túl gyorsan mozognak benne a drónok, akkor a valóságban fizikailag nem repültethető. Ha az én saját méréseim szerint már jó, akkor elküldöm dr. Vásárhelyi Gábornak, aki fizikus, és ő is ellenőrzi. Általában talál benne még hibát, bármilyen gondosan csinálom is a saját részemet. Ezután közösen kitaláljuk, hogy hogyan lehet optimalizálni a pályákat úgy, hogy az én eredeti tervemből a lehető legkevesebb vesszen el, de repülhető is legyen. Ez a szakasz nagyon szoros együttműködést igényel. Ezenkívül nagyon jelentős szerepe van a közös munkának a fejlesztésekben is. Szükséges fejleszteni azt a szoftversort is, amivel én a szobrászati munkát végzem, és ehhez természetesen figyelembe kell vennem a drónok fizikai követelményeit. Másrészt a fizikusok is figyelembe veszik a drónraj műszaki fejlesztésénél az én művészeti szempontú igényeimet.

– Milyen mértékű jelenleg, és milyen jövőt lát a művészet és a technológia összefonódásában?

– Szerintem ez nemrég kezdett olyan méreteket ölteni, hogy már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A jövőben még nagyobb lesz a jelentősége. Ennek sok oka van. Inkább az az érdekes kérdés szerintem, hogy a 20. század második felében miért nem zajlott már le ez a folyamat. Hiszen Kepes György az MIT-n (Massachusets Institute of Technology) végzett munkájával megteremtette az elméleti és gyakorlati alapjait ennek a fajta interdiszciplinaritásnak. Mi egyébként jobban szeretjük a kortárs angol terminológiát használni, ami megkülönbözteti az inter-, transz- és cross-diszciplináris együttműködési fajtákat: interdiszciplináris – egyszerűen két vagy több diszciplína módszertanát használják fel adott eredmény eléréséhez, transzdiszciplináris – egy adott diszciplína módszertanát egy másik diszciplínában érvényes eredmény eléréséhez használják fel, cross-diszciplináris – több diszciplína módszertanát felhasználva olyan eredmények születnek, amik minden részt vevő diszciplínában érvényes eredményt hoznak. Ez alapján talán jobban érthető, hogy amit mi csinálunk, azt miért nevezzük cross-diszciplinárisnak.

Idézet
Az benne a nagy dolog, hogy nem csak a művészeti célok kielégítésére alkalmazunk műszaki és természettudományos módszertant, hanem művészeti jelentőségű elemek is közrejátszanak a természettudományosan érvényes eredmények fejlesztésében.

A fő okát annak, hogy a jövőben ez a terület egyre nagyobb hangsúlyt kap, abban látom, hogy a kutatásfinanszírozás is kezd felfigyelni a művészeti indukcióra létrejövő kezdeményezésekre, mert azok sokkal gyorsabban vezetnek működő prototípushoz, hiszen a művész résztvevő ki akarja majd állítani.

– Mivel készül a sepsiszentgyörgyi kiállításra? Változnak-e időről időre az installációk, vagy állandók az alkotások?

– A MAGMA-ban tartandó kiállításon a 2018-ig készült munkáimat állítom ki videó- és fotódokumentáció formájában. A drónos műfaj sajátosságaiból adódóan nincs két egyforma repülés. A képes dokumentációt azonban önmagukban műtárgyaknak tekintem. Azok tehát állandóak. A Sepsiszentgyörgyön kiállításra kerülő anyagból az a mű, amiből még az idén nyáron biztosan megpróbálunk több változatot is, a Lépő férfi. Ez egy tudományos céllal létrehozott algoritmus alapján készült. Mert miután sikerült teljesen megértenem, hogy mit csinál a CollMot által kifejlesztett algoritmus, egyből eszembe jutott, hogy ennek segítségével egy érvényes válasz adható az először Rodin által felvetett, de a teljes 20. század művészetén végigvonuló szobrászati problémára.

Előd Ágnes képzőművész
Szobrász, 1974-ben született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán diplomázott Körösényi Tamás osztályában (1999), ezzel párhuzamosan járt az ELTE művészettörténet szakára (2002). 2002–2005 között részt vett a Képzőművészeti Egyetem doktori programján, témavezetője itt is Körösényi Tamás volt. Magyar Állami Eötvös-ösztöndíjban (2002) és Derkovits Gyula-ösztöndíjban részesült (2002–2005). 2008-ben szerezte DLA-fokozatát, tanított a Nyíregyházi Főiskolán, és jelenleg az MKE egyetemi adjunktusa. Kisplasztikákat, digitális nyomatokat, installációkat készít, amelyeket egy sajátos, frivol, humoros, játékos képi nyelv használata jellemez. 1994 óta rendszeresen kiállít magyarországi és nemzetközi tárlatokon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum