Uniós forrásokból újítják fel Beszterce evangélikus templomát

Krónika 2017. július 19., 15:47 utolsó módosítás: 2017. július 19., 16:44

Európai uniós alapokból újítják fel Beszterce 700 éves evangélikus templomát – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Ovidiu Creţu polgármester. Az A kategóriás műemlék rehabilitációs munkálataira 15 millió euró értékű uniós projektet nyert a megyeszékhely.

Fotó: Ghidvideoturistic.ro

A felújításról szóló szerződést csütörtökön írják alá Kolozsváron. A Beszterce belvárosának arculatát meghatározó épület felújítására tavaly augusztusban nyújtották be a pályázatot az északnyugati fejlesztési régióhoz.

A projekt összértéke 15 millió euró, amelynek 86,87 százaléka vissza nem térítendő támogatás.

A tervek szerint nemcsak az épületet, hanem a templomi bútorzatot és az orgonát is felújítják. Ebből az alkalomból digitális felvételt is készítenek, hogy lehetőség legyen a templom virtuális „bejárására”.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a besztercei polgármesteri hivatal arra számít, hogy a felújítás után következő tíz évben mintegy félmillió látogatója lesz az evangélikus templomnak. A polgármester szerint a munkálatok jövő tavasszal kezdődnek el és 2020-ig tartanak.

Egyébként a besztercei evangélikus plébániatemplom tornya és a hajó tetőzetének egy része 2008 június 11-én egy tűzvészben megsemmisült, a lángokban az 1430-ban öntött harangok is elolvadtak, és a több száz éves toronyóra szintén elégett. A három harangot 2009-ben pótolták a kivándorolt szászok adományából, és kicserélték a toronyórát is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat