Tusnádfürdőhöz hasonlóan Brassóba is belátogat a medve

Krónika 2017. június 07., 16:36 utolsó módosítás: 2017. június 07., 16:50

Körülbelül hároméves medvét próbálnak befogni a brassói hatóságok, miután a vadállat behatolt a Cenk alatti város egyik házának udvarára, majd visszasétált az erdőbe anélkül, hogy valakit bántott volna. Immár Tusnádfürdőn és Ozsdolán is bejár a településre a nagyvad.

Medvék a tusnádfürdői mentőállomáson Fotó: András Alíz

Dan Olteanu, a Kronstadt Erdészeti Hivatal vezetője szerdán arról számolt be, hogy egy medve kétszer is bement Brassó Schei elnevezésű negyedében egy ingatlan udvarára, de nem támadt rá senkire. A csendőrök jelentették az esetet, és az erdészeti hivatal azonnal a helyszínre küldte a munkatársait, akik megpróbálják befogni az állatot.

„Ugyanarról a medvéről van szó, amelyet vasárnap is láttak a közelben. Egyelőre elment, de szerintem visszatér. A tulajdonos tyúkokat és más állatokat is tart az udvarán, szerintem a szagra jön. Egyre több medve fog kijönni az erdőkből a következő időszakban, mert nem lőttek ki belőlük, ugyanis védett állat. Négyszer több medve van, mint amennyi természetes lenne. Brassó és Predeál környékén 70 medve van, ami rengeteg. Eléggé bonyolult a helyzet, ugyanis kormánydöntésre lenne szükség" – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Dan Olteanu. Az idézett forrás szerint kérni fogják a környezetvédelmi minisztériumtól a nagyvad áttelepítését vagy áthelyezését a zernyesti medvemenedékhelyre.

A napokban Tusnádfürdőről érkezett jelentés arról, hogy több medvét is láttak járkálni a Hargita megyei üdülőtelep utcáin az elmúlt időszakban. Albert Tibor, a kisváros polgármestere kedden azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy

már nem tudják számon tartani az erdőből érkező medvéket, amelyek az utcákon keresnek élelmet maguknak.

„Nem egy medve van, többen vannak, meg sem tudjuk számolni őket, az utcákon járkálnak. Az este láttam, hogy valaki lefilmezett egy medvét három boccsal. Nem tudom már, mit tehetünk. Mondtam a kollégáimnak, hogy hívják a környezetvédelmiseket, beszéljünk velük és lássuk, hogy mihez kezdjünk” – mondta az elöljáró.

Albert Tibor szerint a medvék elszaporodtak, nem elég nagy a környező erdőkben a területük és ezért jönnek a telepre eleség után kutatva. A helyi lakosok már nem tartanak szárnyasokat udvaraikon, mert a medvék folyamatosan pusztítják a baromfit, a kutyákat nem kötik meg, mert a nagyvadak több házőrző ebet is megöltek. A polgármester szerint az egyetlen megoldást a folyamatos megfigyelés jelentené, a vadőröknek etetniük kellene a medvéket, ezzel megakadályozva, hogy bejussanak a város területére. Albert szerint a minisztérium által támogatott megoldás, a vadállatok elköltöztetése nem jó, ugyanis az elköltöztetett medvék helyére más medvék költöznek be a környékbeli erdőkből.

Eközben a Háromszék napilap beszámolója szerint az utóbbi két hétben nyolc alkalommal járt medve a Kovászna megyei Ozsdolán a Kopolnó és Nagyág falurészen, és háziállatokat ölt meg. Az ozsdolaiak elmondása szerint az emberek már a temetőbe sem mernek egyedül menni, mert a sírokon friss medvenyomokat és -ürüléket találtak.

A román környezetvédelmi minisztérium tavaly ősszel meghatározatlan időre felfüggesztette a nagyragadozók a nagyragadozók – medve, farkas, hiúz és vadmacska – kilövését. Miután a vadak egyre többször hatolnak be lakott településekre, székelyföldi vadász- és gazdaegyesületek nemrég közösen fordultak a bukaresti tárcához a kéréssel, hogy módosítsanak a medvék kilövését tiltó jogszabályon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat