Tizenegy utcát újítanak fel Kovászna fürdővárosban

Bíró Blanka 2017. augusztus 21., 18:58

Közel húszmillió lejt fordítanak Kovászna város infrastruktúrájának fejlesztésére, a finanszírozási szerződést már aláírták.

Fotó: Központi Fejlesztési Ügynökség

A Regionális Operatív Program révén a fürdőváros önkormányzata tizenegy utca, összesen 6,5 kilométernyi szakasz teljes korszerűsítésére nyert európai uniós támogatást. A Központi Fejlesztési Ügynökség közleményben arról tájékoztat: az utak mellett járdákat is kialakítanak, zöldövezeteket hoznak létre, továbbá a vízhálózatot, valamint az esővíz-, a szennyvíz- és a csatornarendszert is felújítják.

A város önrésze 380 ezer lej, a vissza nem térítendő támogatás 18,6 millió lej.

A projekttől a városvezetők az infrastruktúra fejlesztése mellett a gazdaság fellendülését is várják, hiszen a beruházás révén új munkahelyek jönnek létre, ezzel párhuzamosan növekszik az életszínvonal és a turizmussal, valamint a más ágazatokkal foglalkozó vállalkozások száma.

Rovana Plumb európai alapokért felelő miniszter úgy fogalmazott, abban bíznak, hogy a beruházás hatással lesz a helyi erőforrások hatékonyabb kiaknázására, mert jelenleg a turizmus fejlődését hátráltatja a nem megfelelő állapotban levő infrastruktúra.

Gyerő József, Kovászna polgármestere a folytonosságra hívta fel a figyelmet arra utalva, hogy a 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban már lehívtak 18 millió lejt, amiből 16 utcát korszerűsítettek.

Az elöljáró becslése szerint a következő öt évben az új projekt kivitelezése során 251 új munkahely jön létre.

A városvezetés különben Kovászna egységes márkaképének kialakításán is dolgozik, ennek részeként logót és szlogent terveznek, amely utal a természeti adottságokra, a gyógytényezőkre, azaz a mofettákra, a borvízre, a levegő tisztaságára, de a társadalmi és kulturális értékekre is.

Maria Ivan, a Központi Fejlesztési Ügynökség koordinációs igazgatója a szerződés aláírásakor elmondta, a régióban a Regionális Operatív Program keretében 840 projekttel pályáztak, ebből 512 jutott túl a válogatáson, és eddig 22 szerződést kötöttek meg összesen 376 millió lej értékben. Maria Ivan szerint fokozottan figyelnek azokra a pályázatokra, amelyek révén fejlődhet a turizmus, hiszen országos szinten a központi régió megyéibe érkezik a legtöbb turista, évente 2,5 millió. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat