Tiltakoznak Petrás János László kitiltása ellen a Kárpátia csíkszeredai koncertjének szervezői

Krónika 2018. január 05., 20:39 utolsó módosítás: 2018. január 05., 20:49

Felháborítónak és antidemokratikusnak tartják a romániai hatóságoknak a Kárpátia frontemberével szembeni eljárását a zenekar 2014-es, Csíkszeredában rendezett pünkösdi koncertjének szervezői.

Petrás János László, a Kárpátia rockegyüttes énekese

György László és Tőke Ervin (utóbbi a Minta ifjúsági szervezet elnöke) pénteken nyilatkozatot juttatott el a Krónika szerkesztőségéhez annak kapcsán, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét. A 2017. december 27-én kimondott ítélet szerint az énekes az „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését” tiltó törvénycikket sértette meg, és tettét nagy nyilvánosság előtt követte el.

A bukaresti főügyészség 2015 decemberében emelt vádat Petrás János László ellen, aki a Kárpátia rockegyüttes 2014. június 6-i csíkszeredai koncertjén mind az előadott dalok szövegével, mind pedig a közönséggel folytatott párbeszéd által felingerelte a hallgatóságot, „hozzájárult a románellenes érzelmeik gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított”. A szervezők azonban úgy ítélik meg, hogy a bíróság lábbal tiporja a véleménynyilvánítás szabadságát, a művészi szabadságot értelmezi és megfélemlíti ezzel a döntéssel a magyar közösséget.

Az Európai Unióban ez elfogadhatatlan eljárás kellene legyen és nem szabadna egyik uniós állampolgárt sem kitiltani egy másik uniós ország területéről” – szerepel György László és Tőke Ervin állásfoglalásában.

A szervezők közölték, az ügyészségre többüket is beidézték az ügy kapcsán, akkor is és most is állítják: nem történt a koncerten az előadók részéről irredenta, gyűlöletkeltő eszmék terjesztése. Ugyanakkor megjegyzik, hogy nem bocsájtották a hang- és videófelvételeket a rendelkezésükre, ami szerintük újabb kérdéseket vet fel az ügyben. A koncert szervezői előrebocsátották: amint újra Erdély földjére léphet a Kárpátia zenekar teljes felállásban, újra várják Csíkszeredába.

Az ügyészség szerint a koncerten elhangzott dalok által a vádlott harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím-félszigeten érvényesített orosz modell alapján. Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat. A vádlottnak a Csíki Hírlap által idézett nyilatkozata szerint minden magyarnak joga van kifejteni véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták.

Petrás János László úgy értékelte, hogy az elveszített területeket békés eszközökkel lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás pedig metaforikus jellegű. A Te bujdosó székely című dalról az énekes azt mondta, hogy ez egy 1920-ban keletkezett népdal, nem az együttes szerzeménye, és ezzel nem a románokat akarta megsérteni, hanem az eredeti szöveget adták elő – idézte a bírósági dokumentumból a Csíki Hírlap.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat