HIRDETÉS

SZNT: Johannis kezdeményezzen párbeszédet Székelyföld jövőjéről!

Krónika 2017. július 17., 17:03 utolsó módosítás: 2017. július 17., 17:11
HIRDETÉS

A Székely Nemzeti Tanács azt kéri a Székelyföldre látogató Klaus Johannis államfőtől, kezdjen párbeszédet a régió jövőjéről és vállaljon aktív szerepet abban, hogy Románia fogadja el a székelyek által igényelt, Európa számos országában sikeresen működő autonómiát.

Fotó: Boda L. Gergely

Izsák Balázs, a szervezet elnök hétfőn az államelnöknek címzett nyílt levelet tett közzé abból az alkalomból, hogy Johannis kedden Hargita és Kovászna megyébe látogat. A levélben Izsák emlékezteti az államfőt, hogy a 2014-es elnökválasztáson a székelyek tömegesen szavaztak rá, ennek is köszönheti, hogy megnyerte a megmérettetést.

„Bíztak abban, hogy az Ön elnöksége alatt változni fog a román hatóságok viszonyulása Székelyföldhöz, annak sajátos gondjaihoz és a székely emberekhez. Több mint két és fél év eltelte után meg kell állapítanunk, hogy ezekből a várakozásokból semmi nem vált valóra!” – szerepel Izsák levelében. Az SZNT elnöke felsorolja, hogy a prefektusok és egyéb állami tisztségviselők háborút folytatnak a magyarok anyanyelvével és jelképeivel, sőt elvitatják azt a jogot is, hogy a magyarok véleményt nyilvánítsanak olyan sarkalatos kérdésekről, melyek őket közvetlenül érintik, mint például az ország közigazgatási átszervezése.

HIRDETÉS

„Elkerülhetetlenül szembesülni fog számtalan hatósági jogsértéssel, illetve a székely nép autonómiaigényével, hisz meglátásunk szerint a régió autonómiája a jövendőbeli fejlődés legfontosabb záloga. Ezek mind olyan dolgok, amelyekre korábban is felhívtuk már az Ön figyelmét, eddig eredmény nélkül” – üzeni Johannisnak Izsák.

Az SZNT azt szeretné, ha élve elnöki hatáskörével, Johannis felszólítaná az állami hatóságokat, tartsák tiszteletben Románia törvényekben is rögzített nemzetközi kötelezettségvállalásait, és szüntessék be a magyar nyelv és jelképek ellen folytatott háborút. A szervezet arra kéri az államfőt, vállaljon garanciát arra, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelően az érintett intézmények, köztük a székelyföldi önkormányzatok számára az állam biztosítsa a kétnyelvű ügyintézéshez szükséges anyagi forrásokat. Ennek megfelelően ne hirdessen ki olyan költségvetési törvényt, ami ennek a feltételnek nem felel meg.

Végezetül azt is kéri az SZNT Johannistól, kezdjen párbeszédet Székelyföld képviselőivel a régió jövőjéről és vállaljon aktív szerepet abban, hogy Románia fogadja el a székelyek által igényelt, Európa számos országában sikeresen működő autonómiát. „Vállaljon garanciát arra, hogy amennyiben megvalósul az ország közigazgatási átszervezése, az a Stanomir-jelentésben is ismertetett elveknek megfelelően fog történni, s az egyik létrehozandó közigazgatási régió a történelmi Székelyföld lesz, összhangban azzal az igénnyel, amelyet számos székelyföldi önkormányzat is megfogalmazott” – szögezi le nyílt levelében Izsák Balázs.

Amint arról beszámoltunk, az autonómiapárbeszéd elkezdését kérte az államfőtől Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNP) elnöke is.

Az államelnöki hivatal korábbi bejelentése értelmében Johannis kedden Hargita és Kovászna megyébe látogat, és találkozik a térség önkormányzati képviselőivel és közigazgatási tisztségviselőivel. A hivatal szóvivője szerint a látogatás célja az, hogy az államfő tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS