Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Szilágyiékon múlik, indul-e önállóan az EMNP Kolozsváron

Krónika | 2016.03.05. [18:17] | Utolsó módosítás: 2016.03.07. [12:23]

Önállóan kíván indulni a júniusi helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozsváron, miután az RMDSZ visszautasította együttműködési ajánlatát. Az alakulat Fancsali Ernőt javasolja polgármesterjelöltnek.

soossandor (1)21_bSoós Sándor

Minderről pénteki ülésén határozott az EMNP kincses városi szervezete, azt követően, hogy az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének választmánya egy nappal korábban nemet mondott a rivális politikai alakulat választási összefogást célzó javaslataira.

Horváth Annának, a RMDSZ kolozsvári elnökének és a szervezet megyei választmányának az EMNP február 22-én három pontban fogalmazta meg együttműködési elképzeléseit. A néppárt Kolozsváron koalíciós listát, közös (koalíciós vagy független) polgármester-jelölt indítását, valamint (amennyiben a választási törvény értelmezése miatt az RMDSZ nem vállalja a koalíciót) olyan belső együttműködést kezdeményezett, amely szerint a két alakulat közös választási programot alkot, az RMDSZ színeiben induló polgármester-jelöltet közösnek tekintik, és az önkormányzati listát is arányosan állítják össze.

A néppárt a tárgyalások során az ötödik – bizonytalannak számító – tanácsosjelölti helyet kérte maga számára az esetleges közös listán. (Az RMDSZ-nek jelenleg négy tanácsosa van a kolozsvári képviselő-testületben). „Sajnáljuk, hogy az RMDSZ pártérdekeit a magyar összefogás elé helyezte, miközben a kolozsvári magyarság többségében szorgalmazta az együttműködést. A szövetség vezetői a több magyar képviselő és az erősebb magyar képviselet helyett a kevesebb néppártos jelöltet választották" – kommentálta az RMDSZ részéről érkezett elutasítást Soós Sándor, az EMNP Kolozs megyei elnöke. A politikus úgy véli, „elmentek a falig", mindent megtettek, hogy a magyar szavazatok maximálását biztosító összefogás létrejöhessen.

Az EMNP kolozsvári szervezete a kialakult helyzet nyomán az önálló választási részvétel – saját tanácsosjelölt-lista és polgármesterjelölt – mellett tette le a garast. Az elöljárói székért Fancsali Ernőt, a kolozsvári szervezet elnökét küldenék versenybe. Mindehhez – az indoklás szerint Kolozsvár kiemelt státusára és az ügy fontosságára való tekintettel – a városi szervezet az országos elnökségtől kért jóváhagyást. A Krónika értesülései szerint az EMNP központi vezetősége az RMDSZ merev álláspontja miatt az önálló indulást pártolja Kolozsvár esetében.

Mint ismeretes, a héten eldőlt az is, hogy a magyar egyházak javaslata alapján az RMDSZ befutóhelyet biztosít tanácsosjelölti listáján Gergely Balázs, az EMNP volt országos alelnöke számára. Ezzel kapcsolatban Soós Sándor úgy vélekedett, noha a néppárt kolozsvári szervezetének tagja, Gergely Balázs nem az alakulat jelöltjeként szerepel az RMDSZ listáján, hanem a történelmi egyházak képviselőjeként. „A néppárt országos és helyi vezetősége tudomásul vette Gergely Balázs indítását, és sok sikert kívánunk neki a közelgő választásokon" – jelentette ki Soós.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
sisy
2016.03.20., vasárnap [18:53]
https://en.wikipedia.org/wiki/Sissy
4.
Tivai
2016.03.07., hétfő [19:59]
Most vizsgáznak magyarságból Szilágyi Zsolt és társai !
3.
HompothB
2016.03.07., hétfő [15:06]
Nem kell rossznak lenni. Lehet, hogy Fancsali bizonyitott.
..................................................................................
Sajnos, nem jut eszembe semmi.
2.
kukuk marci
2016.03.07., hétfő [07:37]
Ki az a Szilágyi?
1.
sorstárs
2016.03.07., hétfő [07:32]
A bérencek (EMNP) még Kolozsváron se hazudtolják meg magukat.
Hozzászólások5