Plázázni indult a medve Brassóban, Borboly újabb kilövési engedélyek kibocsátását kéri

Hírösszefoglaló 2017. november 07., 10:47 utolsó módosítás: 2017. november 07., 13:05

Anyamedvét láttak három boccsal kedd reggel 7 óra körül Brassó Predeal felőli bejáratánál, egy forgalmas bevásárlóközpont mellett. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök újabb kilövési engedélyek kibocsátását kéri a környezetvédelmi minisztertől. 

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Ciprian Aldea, a Brassó megyei csendőrség szóvivője szerint az esetet többen is jelentették a 112-es sürgősségi hívószámon, ezt követően csendőrök egy csoportja vonult a helyszínre, írta az Agerpres.

Hírügynökségi jelentések szerint egy buszsofőr megállt és felvette azokat a gyalogosokat, akik a helyszínen tartózkodtak, hogy ne legyenek kitéve egy esetleges támadásnak.

Mint arról beszámoltunk, péntek este egy 28 éves férfira támadt rá a medve a Brassó megyei Herszény (Hârseni) településen, szombaton és hétfőn pedig a brassópojánai Postăvarul menedékházba próbált behatolni egy nagyvad.

Menedékházba próbált betörni a medve Brassó megyében
Megrongálta egy medve szombat este a Keresztény-havason levő Julius Römer-menedékház (Cabana Postăvarul) bejárati ajtaját. Rolf Truetsch, a létesítmény gondnoka az 112-es egységes hívószámon kért segítséget.

Kedden összeül a Brassó megyei katasztrófavédelmi bizottság, amelynek napirendjén a térségben az egyre szaporodó medvetámadások szerepelnek.

Ezzel egy időben Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke újabb levélben kérte Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy engedélyezze a megyében élő medvék kilövését.

Az Agerpres hírügynökség szerint a székelyföldi elöljáró többek között a tusnádfürdői temetőben készített fényképekkel illusztrálta a székelyföldi medvehelyzetet. A település környékén élő medvék ugyanis feldúlták a halottak napjára virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat.

Borboly Csaba a levélben megemlítette: Tusnádfürdőn egyre kevésbé elviselhető a medvék jelenléte. Hozzátette:

ebben az évben Hargita megyében 15 ember esett medvetámadás áldozatául, és noha a helyi vadásztársaságok hetven veszélyes nagyvadat azonosítottak, a minisztérium csak hat medve kilövését engedélyezte.

Domokos László a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója az Agerpresnek elmondta: a megyében összesen 73 medve és 12 farkas kilövésének az engedélyezését kérték, és a minisztérium mindeddig csak hat medve kilövését engedélyezte. Hozzátette, hogy

az év eleje óta 344 esetben érkezett bejelentés az ügynökséghez vadállatok okozta károkról, a bejelentések 80 százaléka medve, 15 százaléka farkas, öt százaléka pedig más állat kártevésére vonatkozott.

Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője szerint az év eleje óta 27 esetben kértek medvék miatt segítséget az 112-es segélyhívó számon, de a kivonuló csendőröknek csak két esetben kellett elhajtani a medvéket. Más esetekben az állatok maguktól távoztak.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium tavaly a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

A székelyföldi károsultak tiltakozásai nyomán szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet a minisztériumnak kell jóváhagynia. Egy héttel ezelőtt a tárca az MTI kérdésére azt közölte, hogy eddig 23 medve kilövését hagyta jóvá, tízet Kovászna megyében és hetet Hargita megyében.

Az év eleji állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat