Nyílt napot tartottak a NATO eddigi legnagyobb romániai hadgyakorlatán

MTI 2017. július 15., 14:08 utolsó módosítás: 2017. július 16., 11:35

Nyílt napot tartottak szombaton a Saber Guardian 2017 (Szablya őre, SG17) elnevezésű nemzetközi gyakorlatsorozat – Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata – legfontosabb erdélyi helyszínén, Nagysinken.

Harckocsik és helikopterek hadgyakorlata a nagysinki lőtéren Fotó: Petrică Mihalache/Román Védelmi Minisztérium

A Bulgária, Románia és Magyarország területén zajló, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek európai parancsnoksága által összehangolt manőverekre 22 NATO-tagállam és partnerország 25 ezer katonáját és mintegy kétezer harci eszközét mozgósították. A román területen gyakorlatozó 17 ezer katona közül a román, amerikai, örmény, horvát és ukrán hadsereg mintegy ötezer katonája gyűlt össze Nagysinken.

A szombati nyílt napon Klaus Johannis államfő, Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke és Adrian Tuțuianu védelmi miniszter is megtekintette a szárazföldi csapatok, illetve a román és amerikai légierő éleslövészeti gyakorlatát a nagysinki (Brassó megye) tüzérségi lőtéren.

Az SG17 gyakorlatsorozat egyebek mellett egy ellenséges folyami áttörési kísérlet visszaverésének gyakorlására, illetve a Fekete-tenger térségében – a légvédelmi tüzérség és több hadihajó részvételével – rendezendő rakétalövészeti gyakorlatra is kiterjed.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint az SG17 az eddigi legnagyobb és legösszetettebb gyakorlatsorozat, amely román területen zajlik. „A Saber Guardian 17 a részt vevő több mint húsz ország katonáinak együttműködési készségét fejleszti, és hozzájárul a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő képességének megerősítéséhez. A gyakorlat ugyanakkor határozott bizonyítéka a szolidaritásnak, a transzatlanti kapcsolatok és a húszéves román-amerikai stratégiai partnerség szilárdságának" – olvasható az SG17-ről kiadott román külügyi közleményben.

A héten Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete aggodalmát fejezte ki a kelet-európai és a Fekete-tenger térségében szervezett NATO-hadgyakorlatok miatt, amelyeken az év hátralévő részében számításai szerint mintegy 40 ezer katona vesz részt. Grusko a katonai kommunikáció fejlesztését szorgalmazta Oroszország és a NATO között, a félreértések és „ideges” reagálások elkerülése érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat