Nem tetszik a PSD-nek a román érdekeltségű, elhanyagolt szentgyörgyi ingatlanokra kirótt többletadó

Bíró Blanka 2017. december 18., 13:56

Gyanúsnak találja Rodica Pâr­van, a sepsiszentgyörgyi képviselő-testület szociáldemokrata (PSD) tagja, hogy az önkormányzat a román érdekeltségű ingatlanok tulajdonosaira pluszadót ró ki.

Fotó: Barabás Ákos

A politikus annak nyomán tette ezt szóvá, hogy a múlt hétvégi rendkívüli tanácsülésen a testület két ingatlantulajdonosra rótt ki 400 százalékos adótöbbletet, mert elhanyagolták az épületeket. Az intézkedés nyomán

a Román Posta belvárosi székháza és az Electrica áramszolgáltató tulajdonában levő épület után kell 2018-ban négyszeres adót fizetni.

Rodica Pârvan szerint gyanús, hogy román érdekeltségű épületek kerültek fel a listára, amelyen már helyet kapott az ortodox püspökség és a Román Autóklub tulajdonában levő ingatlan is.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a felvetésre válaszolva

visszakérdezett, talán arra utal-e a tanácsos, hogy a román intézmények, állami társaságok szándékosan hagyják romosodni a sepsiszentgyörgyi ingatlanjukat, az elöljáró szerint ugyanis nem kizárt, hogy azért nincs pénz a felújításukra, mert Kovászna megyében vannak.

Az önkormányzat tavaly döntötte el, hogy alkalmazza a megyei rangú városokat tömörítő szövetség által javasolt, a kormány által lehetővé tett módszert. Eszerint az elhanyagolt épületek tulajdonosai 300-400, de akár 500 százalékkal megemelt adót fizethetnek annak függvényében, hogy milyen az épület állapota. Minden esetet külön bírálnak el, és határozattal döntenek az adóemelésről, illetve annak mértékéről.

Antal Árpád hangsúlyozta,

addig élnek ezzel a lehetőséggel, amíg a tulajdonosok lépnek, felújítják az ingatlanokat, vagy eladják azokat.

Az önkormányzat évek óta próbálkozik a postának otthont adó egykori Hungária szálló műemlék épületének megszerzésével. Bálint József magyar polgári párti (MPP) tanácstag rámutatott, nemcsak a román érdekeltségű ingatlanok esetében alkalmazták a többletadót, a megemelt illetéket több magánszemélyre is kirótták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat