Nagybánya veszi át a Románia ifjúsági fővárosa titulust

Krónika 2017. november 12., 10:16 utolsó módosítás: 2017. november 12., 12:14

Nagybánya viseli következőként a Románia ifjúsági fővárosa címet – jelentették be szombaton az Ifjúsági Summit keretében a Romániai Fiatalok Gáláján Bákóban, amely jelenleg tölti be az ifjúsági főváros titulust.

„Nagyon örvendünk, hogy Nagybányát választották Románia ifjúsági fővárosának az általunk választott #Uturn koncepcióval. Ez a cím nem a mienk, hanem a nagybányai és a romániai fiataloké. Találkozunk jövőre Nagybányán, Románia ifjúsági fővárosában 2018. és 2019. között!” – idézte Daniel Orzát, Nagybánya képviselőjét a kolozsvári a PONT csoport vasárnapi közleménye.

Nagybánya 2018. május 2. és 2019. május 2. között lesz Románia ifjúsági fővárosa. A cím mellett a város elnyerte a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a program társkezdeményezője által felajánlott 50 ezer eurós díjat. Ez jelenti a nyertes város által tervezett programok finanszírozásának kiindulópontját, de további támogatások bevonzásához is forrást szolgáltathat. Az ifjúsági főváros országos programnak Klaus Johannis államfő a fővédnöke, ami a szervezők szerint a program jelentőségét támasztja alá.

Nagybánya #Uturn című pályázata azt tűzte ki célul, hogy egy éven keresztül olyan programot teszteljen, amely vonzó lehetőségeket hivatott biztosítani a fiataloknak, aktivitásra, maradásra és a közösségi életben való részvételre sarkallva őket.

A program a helyi hatóságok, az ifjúsági civil szervezetek, informális fiatal csoportosulások, intézmények és az üzleti környezet támogatását élvezi majd.

A három döntős város pályázatát az ifjúsági civil szférának, a magánszektornak, a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek és egyes közintézményeknek képviselőiből álló független zsűri értékelte. A Pont csoport tájékoztatása szerint a zsűrizés olyan kritériumok alapján történt, mint a pályázat indoklását megalapozó motiváció, a vízió, a küldetés és a célok koherenciája, valamint a javasolt projektek beilleszkedése az ifjúságot érintő közpolitikák stratégiájába és dokumentumaiba. A 2015-ben Kolozsvár által betöltött Európa ifjúsági fővárosa címhez hasonló elveken működő országos program keretében szervezett második kiírásra számos pályázat érkezett: Gyulafehérvár, Nagybánya, Galați, Iași, Ploiești, Szatmárnémeti és Suceava is benyújtotta pályázatát. A döntőbe Nagybánya, Iași és Szatmárnémeti jutott be.

A programot a Románia Ifjúsági Fővárosa vezetősége – a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozsvári Ifjúsági Szövetség, a PONT csoport és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) – koordinálja, célja pedig annak a módnak a fejlesztése, ahogyan a helyi hatóságok együttműködnek az ifjúsági civil szervezetekkel és a magánszférával annak érdekében, hogy a romániai fiatalokat helyezzék a városfejlesztési folyamatok középpontjába.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat