Mire készít fel az iskola? – Nem csoda, hogy a diákok számára nem vonzóak a tanintézetek

Kőrössy Andrea 2018. január 27., 18:06

Nem az életre, hanem legfeljebb a vizsgákon való sikeres szereplésre készíti fel a diákokat a romániai közoktatási rendszer, szakértők szerint pedig ilyen körülmények között nem csoda, hogy az iskolaelhagyás aránya továbbra is rendkívül magas.

Fotó: Balogh Orsolya

A romániai tanügyi rendszer legnagyobb hibája, hogy a gyermekeket nem arra készíti fel, hogy tevékeny és sikeres tagjai legyenek a társadalomnak, sokkal inkább azt a benyomást kelti, hogy a kötelező oktatás elsődleges tétje a vizsgákon való sikeres szereplés – hívták fel a figyelmet oktatási szakemberek egy szakmai fórumon. Szerintük ez szorosan összefügg az iskolaelhagyás aggasztóan magas arányával, amely 2016-ban az Eurostat – az EU hivatalos statisztikai hivatala – szerint 18,5 százalékos volt.

Az Adevărul napilap beszámolója szerint a szakértők egyetértettek abban, hogy

a diákok egyéni képességeire alapozó és a munkaerőpiaci kereslettel összhangban levő oktatási rendszer tudja csak igazán hatékonyan megszólítani és az iskolapadban tartani a fiatalokat.

Mihai Copăceanu pszichológus leszögezte: a diákok több okból is elégedetlenek a tanügyi rendszerrel, az egyik legnagyobb hiányosság pedig a szűkös oktatási kínálat. Szerinte meg kellene szabadulni attól a hozzáállástól, miszerint az iskola az a hely, ahol a kapott jegyek határozzák meg a fiatalok jövőjét.

„Az iskolának inkább az emberek közötti kommunikáció kialakításának kellene teret adnia, ahol a fiatalok felfedezhetik, hogy miben tehetségesek, és fejleszthetik képességeiket” – magyarázta Copăceanu, aki szerint a nyugati országok példájából okulva már kis korukban tesztelni kellene, hogy a gyermekeket mi érdekli, és miben tehetségesek. A szakember azt is hasznosnak tartaná, ha a tanintézetek szorosabban együttműködnének a vállalkozói szférával, és gyakorlati feladatok elé állítanák a tanulókat.

Hasonlóan vélekedett Vlad Ştefan, az Országos Diáktanács elnöke, aki a brassói Kronstadt szakközépiskolát hozta fel példaként, ahol a német cégekkel való együttműködés révén példaértékű oktatás zajlik. Elmondta, a tanintézetbe beiratkozott diákok száma alig négy év alatt megötszöröződött. Ligia Deca, az államelnöki hivatal oktatásért felelős államtanácsosa egy másik, a nyugati országokban bevett szokást említett:

hasznos lenne az is, ha a rendszeresen kiváló eredményeket elérő iskolákban tanító pedagógusok meghatározott időre úgymond helyet cserélnének a hátrányos helyzetben levő tanintézetek tanári karával, így segítve utóbbiak felzárkózását.

A 18,5 százalékos iskolaelha-gyási rátával egyébként Románia harmadik helyen áll e tekintetben az EU-ban. Az Unicef Románia adatai szerint meghaladja a 390 ezret azoknak az iskolaérett gyermekeknek a száma, akik nem vesznek részt a kötelező oktatásban.

Luminiţa Costache, az Unicef Románia oktatásért felelős szakembere megjegyezte: hiába alkalmaz a kormány az oktatási rendszerben különféle szociális programokat – mint például a melegebéd-program –, ha közben nem fektetnek elég hangsúlyt a pedagógusok megfelelő felkészítésére és a minőségi oktatás biztosítására. Daniela Vişoianu, a Koalíció az Oktatásért föderáció elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: egy másik komoly probléma az iskolai tanácsadás hiánya, a gimnáziumi évfolya-mokon tanuló diákoktól például csak a legritkább esetben kérdezik meg, hogy mi érdekli őket, mivel szeretnének foglalkozni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat