Megújul a nagyváradi Bémer tér: a gyalogosok vehetik birtokba a színház előtti területet

Pap Melinda 2017. december 30., 10:02

Közösségi rendezvények helyszínéül szolgálna a jövőben a ma még gépkocsiktól hangos Bémer tér, amelynek felújítását uniós támogatásból valósítaná meg a nagyváradi önkormányzat. A térrendezéssel az emblematikus épületek is láthatóbbá válnának.

Fotó: Oradea.ro

Sétálóövezetté alakítaná a nagyváradi önkormányzat a Bémer (Ferdinánd) teret, amelyet európai uniós támogatásból, a Regionális Operatív Program (ROP) keretében újítana fel. A színház előtti térről – amely a város második főtere is egyben – szinte teljesen kizárnák a gépkocsiforgalmat, míg a teátrum mögötti, jelenleg parkolóként szolgáló részen közösségi rendezvényeket szerveznének.

A Szent László (Unirii) térrel a központi híd révén összekötött Bémer tér felújítására vonatkozó terv megtekinthető a polgármesteri hivatal honlapján, a projekt műszaki-gazdasági mutatóit novemberi ülésén hagyta jóvá a helyi tanács. A terv ismertetésekor Mircea Mălan alpolgármester elmondta, a projekt közérdekű volta miatt fontosnak tartották, hogy arról a lakosság is véleményt nyilvánítson. A Szent László tér korszerűsítését ugyanis – mint ismeretes – számos kritikával illették a váradiak, többségük a fák kivágását sérelmezte. Ezek most is szenvedő alanyai a modernizációnak, de a városvezetés szerint a színház előtti tiszafákat nem vágják ki, hanem gyökerestől kiemelik, és a Nagyvásár (December 1) térre költöztetik.

A projekt értékét 20,8 millió lejre becsülik, amiből 17,6 millió lej lenne a vissza nem térítendő uniós támogatás, a váradi önkormányzat kétszázalékos önrésszel járulna hozzá a megvalósításához.

A kezdeményezők célja, hogy az egyébként forgalmas téren visszaszorítsák a gépkocsiforgalmat, felszabadítva azt a járókelők és a kerékpáro­sok számára.

Fotó: Oradea.ro

Emellett a tér rendezésével az ott található emblematikus épületek – a színház, az Ady Endre által is kedvelt EMKE-kávéház (ma Astoria Szálló), az egykori Pannónia (ma Transilvania) Sszálló, a nemrég felújított Poynár-ház – is jobban érvényesülnének, ígérik az illetékesek, akik ezáltal több turistát vonzanának a környékre. Rámutattak, az átalakítás révén a két színház névadójának, Szigligeti Edének és Mária román királynénak a szobra is jobban érvényesülne.

A térrendezés révén elsőként a színház melletti Madách Imre utca mentesülne teljesen a gépkocsiforgalom alól, ugyanakkor a párhuzamos, a teátrum másik oldalán található Kazinczy Ferenc (Patrioților) utcát kétirányúvá tennék. A színház mögötti Szilágyi Dezső (Moscovei) utcán is kétirányú lenne a forgalom, és kerékpárutat is kialakítanának. A teátrum mögötti, parkolóként szolgáló téren felszámolnák a gépkocsi-közlekedést, az ottani trafóházat föld alá süllyesztenék, és a Főutca felőli, a Holnaposok szoborcsoport mögötti résszel kiegészülve rendezvények helyszínéül szolgálna.

A parkolást különben a teljes Bémer téren megtiltanák, a tervek szerint csupán a taxik számára alakítanak ki néhány megállóhelyet. Kiszélesítenék a járdákat, a teret pedig porfír-, andezit- és gránitlapokkal burkolnák. A tér színház előtti részén a tervek szerint szabadtéri előadásokat is tartanak majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat