HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. április 20., péntek

Támogatja a legrégebbi kolozsvári köztéri szobor, a Mária-oszlop elköltöztetését a Szentpéteri templom plébánosa

Jó ötletnek tartja Takó István, a Szentpéteri templom lelkésze, hogy visszahelyeztetnék eredeti helyére Kolozsvár legrégebbi köztéri szobrát. Az RMDSZ-frakció az Egyetem utca felújítása kapcsán vinné vissza a piarista templom elé a Mária-oszlopot.

Pap Melinda 2018. április 19., csütörtök

Kolumbusz szintje és az inspiráló egyedüllét – Lenyűgözte kolozsvári közönségét Fa Nándor szólóvitorlázó

Fa Nándor számára a déli óceánokon való „igazi egyedüllét” inspiráló, és bár a szólóvitorlázás folyamatos életveszély, soha nem volt halálfélelme. Erdélyben mélységes, felemelő élmények érték, vissza fog jönni – ígérte kolozsvári közönségének az &

Pap Melinda 2018. április 18., szerda

Nem kis feladat elé állítja a szakembereket a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálása

Hamarosan elkezdődhet a kolozsvári Szent Mihály-templom uniós alapokból történő külső-belső restaurálása, a nagy volumenű munkálat nem kis feladat elé állítja a szakembereket. Veres Stelian plébániai kormányzó a Krónikának elmondta, a kivitelező álláspontjától függ, hogy a teljes felújítás időtartamára bezárj&a

Pap Melinda 2018. április 14., szombat

Minisztériumi engedéllyel maradhat a két magyar kilencedik osztály Szamosújváron

Minisztériumi engedéllyel sikerült elérni, hogy a következő tanévben is két kilencedik osztály indulhasson a szamosújvári magyar iskolában. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szerint Kolozs megyében így minden kért osztályt jóváhagytak.

Pap Melinda 2018. április 13., péntek

Románia, a százéves „sikersztori” – Megjelent magyarul Lucian Boia egyesülésről szóló könyve

Romániának szerencséje volt, hogy létrejött, és „sikersztori”, hogy megmaradt – állapítja meg új könyvében Lucian Boia. A mítoszromboló történész egyesülésről írt munkáját a Koinónia Kiadó jelentette meg magyar nyelven.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. április 12., csütörtök

Sokarcú szirének beszkennelt élete – Karafiáth Orsolya irodalmi estje Kolozsváron

Íróként, költőként és előadóművészként is bemutatkozott kolozsvári közönségének Karafiáth Orsolya, életre keltve legújabb regénye, a Szirén részleteit.

Pap Melinda 2018. április 10., kedd

Fürdőparadicsommá válhat Nagyvárad: az Őssi strand mellé is akvaparkot terveznek

A Nymphaea akvapark népszerűségén felbuzdulva az Őssi strandot is szórakoztatókomplexummá fejlesztené a nagyváradi önkormányzat.

Pap Melinda 2018. április 09., hétfő

Pénzre menő politikai huzavona: csak a bérek egy részét tudja biztosítani a Bihar Megyei Tanács

Mindössze részben képes kifizetni az alkalmazottak bérét a Bihar Megyei Tanács a PNL-frakció folyamatos bojkottja miatt. Pásztor Sándor tanácselnök azonban bizakodó.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. április 04., szerda

„Tiszta vízió” az őshonos kisebbségekért: az EB elé kerül a Minority SafePack

Történelmi pillanatként értékelik a kezdeményezők, hogy összegyűlt több mint 1,2 millió aláírás a Minority SafePack támogatásához. Az őshonos európai kisebbségek védelmét szolgáló polgári kezdeményezés kidolgozói azonban még nem dőlnek hátra: a jövőben minél több uniós döntéshozót p

Pap Melinda 2018. április 03., kedd

Magyar személyiségekről is elneveznének utcákat Nagybányán, már zajlanak a tárgyalások

A Nagybányai Művésztelep alapítóiról, illetve a város más jeles szülötteiről nevezne el utcát a máramarosi megyeszékhelyen az RMDSZ-frakció. Ez ügyben már zajlanak a politikai tárgyalások a városvezetéssel - mondta el a Krónikának Kovács Richárd önkormányzati képviselő. 

Pap Melinda 2018. március 29., csütörtök

Jogász szakkollégium indul a Sapientia egyetem kolozsvári karán

Az erdélyi magyarságnak a bírói, ügyészi karokban való alulreprezentáltságán próbál javítani a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem azáltal, hogy az Erdélyi Református Egyházkerülettel közösen jogász szakkollégiumot hoz létre.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. március 28., szerda

Önerőből csatlakozna az észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat

Önerőből kénytelen csatlakozni a leendő észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat, miután a tervezők megfeledkeztek a megyeszékhely kőrgyűrűjére vezető bekötőútról.

Pap Melinda 2018. március 27., kedd

Maradhatnak a nagybányai iskola osztályai – hosszú távú stratégia kell a magyar oktatásnak

Nem fenyegeti a beolvasztás veszélye a nagybányai Németh László-líceum 5–8. osztályait, ám hosszú távon stratégiára van szükség a magyar oktatás fenntartása érdekében. Az egyeztetések már elkezdődtek.

Pap Melinda 2018. március 24., szombat

Egyelőre homály fedi a kolozsvári táblalopás részleteit, még tart a rendőrségi nyomozás

Bár a kolozsvári polgármesteri hivatal udvara értelemszerűen be van kamerázva, a rendőrség még mindig a nyomozási szakaszban van a Musai–Muszáj ellopott táblájának ügyében.

Pap Melinda 2018. március 22., csütörtök

Cáfolja Cătălin Cherecheș polgármester vádjait a nagybányai Orzac család

Cáfolja a nagybányai Orzac család Cătălin Cherecheș polgármester vádjait, miszerint politikai-gazdasági érdekük fűződne a Németh László Elméleti Líceum támogatásához.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. március 21., szerda

Több nézőpontból a Nagy Háború: sztereofénykép-kiállítás nyílt Kolozsváron

Az első világháború hétköznapjai, a katonák lővészárokbeli élete elevenedik meg előttünk a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeumban kedden este megnyitott Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból című kiállításon.