HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. november 20., hétfő

Nem elég az adómentesség, stratégia is kell a műemlék épületek megmentéséhez

Komplex stratégia hiányában nem oldja meg a leromlott műemlékek helyzetét a műemlékvédelmi törvény nemrég jóváhagyott módosítása, amely szerint adómentességet élveznek jövő évtől a felújított ingatlanok, amelyekben nem zajlik kereskedelmi tevékenység – véli Guttmann Szabolcs műépítész.

Pap Melinda 2017. november 15., szerda

Merre vezet a Farkas utca? - Kolozsvár egyik legfontosabb részének átalakításáról tartottak közvitát

Gyalogosövezetté alakítsák vagy maradjon a gépkocsiforgalomé, újabb szobrokat emeljenek vagy az utca barokk műemlékeit, középkori jellegét hangsúlyozzák és nyissák meg az udvartereket a Főtér, a Házsongárd és a várfal irányába? – ezek a kérdések merültek fel Kolozsvár egyik legszebb és legfontosabb része, a Fark

HIRDETÉS
Pap Melinda , Molnár Rajmond 2017. november 15., szerda

Levizsgáztatná a végzősöket a miniszter, a szakértők szerint egyetlen, jól megszervezett érettségi kell

Egy harmadik érettségi szesszió bevezetésével javítaná az átmenési arányt Liviu Pop oktatási miniszter. A szakértők szerint elég lenne egyetlen, jól megszervezett vizsga.

Pap Melinda 2017. november 14., kedd

Megszűnés fenyegeti Máramaros megye egyetlen magyar nyelvű hetilapját

Befektetőt keres, adományokat vár Márama­ros megye egyetlen magyar nyelvű lapja, a Bányavidéki Új Szó. A szerkesztőség minden, az újság fennmaradását szívügyének tartó itthoni és külföldön élő magyar segítségére számít.

Pap Melinda 2017. november 11., szombat

„A tisztség eszköz” – Zatykó Gyula EMNP-alelnök lett a váradi polgármester tanácsadója

A tisztség nem cél, hanem eszköz – jelentette ki a Krónikának Zatykó Gyula, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester magyar ügyekért is felelős újdonsült tanácsadója. Reméli, hogy jelenléte révén sikerül előrelépni a magyar közösség számára fontos kérdésekben.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. november 09., csütörtök

Kortárs kultúrával a bezárkózás ellen

Az egyháznak is oda kell figyelnie a kortárs kultúra felől érkező jelzésekre, amelyekkel a hagyományok alapján vitázhat ugyan, de nem zárkózhat el előlük, az ugyanis eltunyuláshoz, eljellegtelenedéshez vezetne.

Pap Melinda 2017. november 09., csütörtök

Erdélyi turnén az egyetlen felvidéki magyar táncegyüttes - Néptáncosok találkoznak Kolozsváron

Első alkalommal lép fel Erdélyben Felvidék egyetlen hivatásos néptáncegyüttese, az Ifjú Szívek. Közép-erdélyi bemutatkozásukra a 14. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretében kerül sor, mely idén számos újdonsággal bővül.

Pap Melinda 2017. november 07., kedd

Műemlékek menekülnek meg, több erdélyi helyszínen folytatja értékmentő munkáját a Teleki László Alapítvány

Újabb erdélyi műemlék templomok menekülnek meg az enyészettől a határon túli magyar épített örökség felmérésével és megóvásával megbízott Teleki László Alapítvány jóvoltából. Hamarosan a küküllővári istenháza átadására kerül sor.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. november 04., szombat

Mégsem közösen fejlesztenek? Szkeptikus a civil szféra a kolozsvári innovatív központ kapcsán

Egyelőre szkeptikusan viszonyul a civil szféra és a szakma a kolozsvári polgármesteri hivatal által létrehozott, országos szinten egyedülálló innovációs és civil kreativitásközponthoz. Célja közelebb vinni a döntéshozatalt a polgárokhoz, bevonni őket a városfejlesztésbe.

Pap Melinda 2017. november 01., szerda

Újabb szász erődtemplom tetőzete omlott be, adománygyűjtés indult

Újabb, a 13. században épített erdélyi szász erődtemplom tetőzete omlott be: az értékes falfestményekkel rendelkező doborkai istenháza megmentéséért adománygyűjtés indult.

Pap Melinda 2017. október 30., hétfő

Tele van a világ önmegmentő Noékkal – Röhrig Géza Kolozsváron

A tapasztalás érdekli és az, aminél nincs lejjebb – mondta hallgatóságának Röhrig Géza költő, színész, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője, aki Genezis című előadás-sorozatának állomásaként Kolozsváron tartott előadást.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. október 28., szombat

Trendfüggő anyanyelvhasználat – pénzügyi és jogértelmezési gondok nehezítik a törvény alkalmazását

Számos kérdést vet fel az RMDSZ-es vezetésű önkormányzatok esetében is a helyi közigazgatási törvény kisebbségi anyanyelvhasználatra vonatkozó előírásainak gyakorlatba ültetése, ezen az eltérő jogértelmezés sem segít.

Pap Melinda 2017. október 27., péntek

A felszabadító klasszikusoktól a tisztességtelen irodalomig: Balla Zsófia „hazatalált” Kolozsváron

A posztmoderntől, a ma „tisztességtelen” irodalmától a felszabadító klasszikusokhoz menekül Balla Zsófia, aki a Kolozsvári Társaság új tagjaként bevallotta: nem lett pesti, „élete főteste” Kolozsvár.

Pap Melinda 2017. október 26., csütörtök

Félidőnél a Minority SafePack: az aláírások egytizedét sikerült összegyűjteni, de bizakodók a kezdeményezők

Százezer aláírás gyűlt össze eddig a Minority SafePack polgári kezdeményezés elfogadásához szükséges egymillióból. Bár már félidőnél tartanak, Vincze Loránt FUEN-elnök szerint optimizmusra ad okot, hogy a szignók egytizede megvan, hiszen a kopogtatós kampány csak most kezdődött. Románia kiemelkedően teljesít.

Pap Melinda 2017. október 25., szerda

Kastélyfejlesztés egyedi termékekből: új kollekcióval bővül a Kastély Erdélyben webshopja

A nagy népszerűségre való tekintettel újabb öt erdélyi tervező kollekciójával bővül az erdélyi kastélyok megmentését elősegítő Kastély Erdélyben program webshopja. Az egyedi termékekből származó bevételt a program működtetésére fordítják.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. október 24., kedd

Izgalmas játék istennel – Varga László Edgár új verseskötetéről a kolozsvári Bretter-körön

Egyetlen dologban értettek egyhangúlag egyet a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör hétfői évadnyitó estjének résztvevői Varga László Edgár költő új versciklusa kapcsán: nagyon jó.