HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. július 01., vasárnap

Szórványmegtartó erő: ingyenes bentlakással toborozzák a Beszterce-Naszód megyei magyar diákokat

Ingyenes bentlakással, utaztatással próbálják a magyar nyelvű oktatás választására bírni Beszterce-Naszód megye magyar gyerekeit. Vice és Magyar­décse után Besztercén is működik a magyar iskola fenntartását segítő szórványkollégium.

Pap Melinda 2018. június 21., csütörtök

Miniszteri ukázra várnak Brassóban – az oktatási tárcavezető is tud a magyar osztályok összevonásáról

Legfelsőbb szintű, miniszteri beavatkozásra vár az RMDSZ a Brassó megyei magyar osztályösszevonások ügyében. Egyelőre nem körvonalazódik a megoldás.

HIRDETÉS
Pap Melinda , Molnár Rajmond 2018. június 19., kedd

Veszélyben a magyar osztályok: aggodalom a gyermeklétszám csökkenése és a falusi iskolák kiürülése miatt

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt magyar tannyelvű osztályokat, sőt egész tagozatokat kénytelenek megszüntetni az illetékesek. Ez fokozottan jellemző a szórványban, de a tendencia a tömbmagyar vidékeken is megfigyelhető.

Hallgassa online rádióinkat
Pap Melinda 2018. június 18., hétfő

Nyolc év letöltendő börtönre ítélték Kiss Sándor volt bihari RMDSZ-vezetőt

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék hétfőn alapfokon Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt, az RMDSZ bihari szervezetének volt vezetőjét – számolt be az Ebihoreanul.

Pap Melinda 2018. június 17., vasárnap

Ami a székely humoron túl van – Muszka Sándor új verseskötetét mutatták be a Várkert Fesztiválon

Muszka Sándor új, székely humoron, „felállós nyeletlenkedésen” túli oldalát ismerhetik meg mindazok, akik kézbe veszik legújabb, Szégyen című verseskötetét.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. június 15., péntek

„Exportálják” az autópályát: építőanyagot szállít Románia a magyarországi sztrádákhoz

Romániából szállítják a Magyarországon tervezett autópályákhoz szükséges építőanyagot, ennek érdekében új határátkelő nyílik a két ország között. Eközben jól haladnak az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres–Marosvásárhely-szakaszán a kivitelezők.

Pap Melinda 2018. június 12., kedd

Dzsesszoperettel zárja a Kolozsvári Magyar Opera a sokszínű, de anyagi gondokkal terhelt évadot

Dzsesszoperettet visz színpadra az évad utolsó előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera. A Viktória eredeti verziójának érdekessége, hogy humora mellett fájdalmas elégia a háború értelmetlenségéről. Az intézmény nehéz anyagi helyzete a próbafolyamatra is rányomta a bélyegét.

Pap Melinda 2018. június 11., hétfő

Megmentenék a révi Zichy-menedékházat – veszélybe került a 2,5 millió eurós határ menti projekt

Teljesen felújítaná a révi sziklaszorosban évtizedek óta romokban heverő Zichy-menedékházat a Bihar megyei önkormányzat. A PNL-franció bojkottálja a projektet.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. június 10., vasárnap

Feloldódhat a Bihar megyei patthelyzet: bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot a PSD tanácsosának beiktatására

Büntetőeljárásra számíthatnak a Bihar megyei liberális önkormányzati képviselők, ha tovább akadályozzák a PSD tanácsosának a beiktatását – határozott a nagyváradi ítélőtábla. A döntés kétéves patthelyzetnek vethet véget.

Pap Melinda , Szucher Ervin 2018. június 08., péntek

„Nem járható út a határrevízió” - Erdélyi történészek szerint nincs realitása a Raffay-féle felvetésnek

Melléfogásnak, a realitással összeegyeztethetetlennek, sőt károsnak tartják erdélyi történészek magyarországi kollégájuk, Raffay Ernő határrevízióra vonatkozó kijelentéseit. A szakemberek jelen pillanatban nem látnak esélyt olyan történelmi konstellációra, amely lehetővé tenné a határmódosítást, illetve&

Pap Melinda 2018. június 06., szerda

Megnevettetni a nézőt, életerőt adni a közönségnek - új bemutató Kolozsváron

Felszabadultan fog távozni a néző az Úrhatnám polgár kolozsvári bemutatójáról – ígéri Mihai Măniuțiu rendező, aki mai, modern környezetbe helyezte Molière örökzöld vígjátékát. A premiert vasárnap tartják a kincses városbeli magyar teátrumban.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. június 06., szerda

Magyartalanok maradtak a kolozsvári feliratok: nyolc hónap alatt sem sikerült kijavítani a buszmegállós reklámszövegeket

Hiába az alpolgármesteri figyelmeztetés, nyolc hónap alatt sem korrigált a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) a helytelen magyar szöveget tartalmazó többnyelvű reklámpannóit.

Pap Melinda 2018. június 06., szerda

A szecessziót ünneplik Erdély-szerte, vezetett túrák keretében csodálhatók meg szépségei

Vezetett túrák keretében lehet megcsodálni a hétvégén a 19–20. század fordulóját uraló szellemi és építészeti irányzat részletekbe menő szépségeit Erdély több nagyvárosában: Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Temesváron is megünneplik a szecesszió világnapját.

Pap Melinda 2018. június 04., hétfő

Bünteti a balkáni módra építkezőket a váradi városvezetés, újabb műemlékek újulnak meg

Véget vetne a nagyváradi önkormányzat a balkáni stílusú építkezésnek a belvárosban: 50 százalékos adóemeléssel sújtaná azokat, akiknek háza nem illeszkedik a városközpont arculatába. A cél ugyanis a hagyományos városközpont megőrzése, és újabb műemlék épületek felújítása.

Pap Melinda 2018. június 04., hétfő

Egy hét múlva várható ítélethirdetés Kiss Sándorék korrupciós perében

Június 11-ére tűzte ki az ítélethirdetést a Bihar megyei Törvényszék Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök, megyei RMDSZ-elnök és társai korrupciós ügyében, miután csütörtökön az utolsó tárgyalást tartották az ügyben.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Pap Melinda 2018. június 03., vasárnap

Köményest ivott és az erdőben sétálgatott Székelyföldön Károly herceg

Székelyföldön folytatta erdélyi látogatását a hétvégén Károly herceg. A brit korona várományosa szombaton Sepsikőröspatakon sétálgatott, ahol köményessel kínálták, de zalánpataki birtokát is meglátogatta.