HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. január 17., szerda

Visszakérik a grófi birtokokat Bánffyhunyadon és a környező községekben

Több ezer hektárnyi, Bánffyhunyadon és környékén található földterületért pereskedik gróf Bánffy Katalin, Bánffy Miklós leánya. A perek kimenetelét nehezíti, hogy az igénylő nem nyújtotta be a kért bizonyító iratokat.

Pap Melinda 2018. január 15., hétfő

Meghitelezett műemlék-felújítás: Nagyvárad mintájára a kolozsvári városháza is befektet a belváros rendbetételébe

Hitel formájában ösztönözné a belvárosi műemlék épületek felújítását a kolozsvári városvezetés, a homlokzatfelújítási program e célból tervezett módosítása ütemtervet is tartalmaz. Ezzel követnék az immár eredményeket hozó nagyváradi példát.

Pap Melinda 2018. január 13., szombat

„Mert a hit Istennek ajándéka” – a vallásszabadságot ünnepelték Tordán az erdélyi felekezetek

Az egymás iránti szeretet és tolerancia szükségességét, illetve a keresztény értékek melletti kiállást hangsúlyozták a meghívott egyházi és világi elöljárók a 1568-as országgyűlés egykori helyszínén, Tordán, a főtéri római katolikus templomban.

Pap Melinda 2018. január 10., szerda

Nincs veszélyben a csucsai múzeum: a Kolozs megyei önkormányzat tulajdona marad a Boncza-kastély

Múzeum marad a csucsai Boncza-kastély, amely a jogerős bírósági ítélet szerint a Kolozs megyei önkormányzat tulajdona, hiába telekkönyvezték Veturia Goga örökösei saját nevükre az ingatlanokat – jelentette ki a Krónikának Vákár István.

Pap Melinda 2018. január 09., kedd

Elkezdődött a vallásszabadság éve: közös ünnepre hív az unitárius egyház

Nem a múltba tekintés, hanem a vallásszabadság eszméjének a felmutatása, közös megélése a célja a Magyar Unitárius Egyház által meghirdetett vallásszabadság évének. Az Erdély- és világszerte számos rendezvényt felvonultató 2018-as esztendőt az igazi megújulás és pezsgés jellemzi.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2018. január 04., csütörtök

Tovább növelték az elhanyagolt nagyváradi ingatlanokra kivetett adót, euróezrek gyűlnek a városkasszába

A törvény által megengedett maximális szintre, az ingatlanadó hatszorosára emelte az illetéket az elhanyagolt épületek esetében a nagyváradi önkormányzat. A legtöbbet fizetők között állami intézmények és magáncégek is vannak.

Pap Melinda 2018. január 03., szerda

Készül a magyardécsei szórványkollégium: egyre többen támogatják a Bástya Egyesület munkáját

Az utolsó simítások zajlanak a magyardécsei szórványkollégiumban, amelyet tavasszal foglalhatnak el a Bástya Egyesület által felkarolt gyerekek. Kerekes Zoltán egyesületi elnök szerint egyre többen támogatják munkájukat.

Pap Melinda 2017. december 30., szombat

Megújul a nagyváradi Bémer tér: a gyalogosok vehetik birtokba a színház előtti területet

Közösségi rendezvények helyszínéül szolgálna a jövőben a ma még gépkocsiktól hangos Bémer tér, amelynek felújítását uniós támogatásból valósítaná meg a nagyváradi önkormányzat. A térrendezéssel az emblematikus épületek is láthatóbbá válnának.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. december 27., szerda

Felélesztenék az egykoron világhírű nagybányai művésztele­pet

Újjáélesztené az egykor méltán világhírű nagybányai művésztelepet a város vezetése, egy program keretében külföldi alkotókat látnának vendégül az egy hónapja átadott művészeti központban. Az önkormányzati pénzből korszerűsített épületegyüttes egyedülálló az országban.

Pap Melinda 2017. december 15., péntek

„Kivirágzik” a Darvas-La Roche-ház: tízmillió lejes fejlesztéssel újul meg a váradi szecessziós múzeum

Elkezdődnek hétfőn a nagyváradi szecessziós múzeum, a Darvas-La Roche-ház restaurálási munkálatai, az alkalomból a tízmillió lejes beruházás keretében megújuló századfordulós ingatlan a hétvégén ingyen látogatható.

Pap Melinda 2017. december 14., csütörtök

Uniós pénzből fejlesztik Félixfürdőt, 14 millió lejből újul meg a népszerű üdülőhely

Európai uniós finanszírozással, 14 millió lejes beruházás keretében újul meg a Nagyvárad melletti Félixfürdő. A váradszentmártoni önkormányzat a szomszédos Püspökfürdőt is hasonló módon fejlesztené.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. december 13., szerda

Lekörözte a márciuska a csíksomlyói búcsút: nincs garancia arra, hogy felterjesztik az UNESCO-listára az erdélyi magyar értéket

Nem került napirendre a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO szellemi világörökségi listájára való felvétele a bizottság múlt héten, Dél-Korában tartott ülésén. A testület ellenben a szellemi világörökség részévé nyilvánította március elseje megünneplését (mărțișor), melyet Romá

Pap Melinda 2017. december 10., vasárnap

Fodor Sándor, a hiteles író - tanulmánykötet jelent meg a Csipike szerzőjéről

Fodor Sándornak a tudatos jóhiszeműsége, segítőkészsége, hiteles írói és emberi mivolta elevenedett meg az öt éve elhunyt íróról, műfordítóról szóló tanulmánykötet kolozsvári bemutatóján.

Pap Melinda 2017. december 09., szombat

Uniós pénzből újul meg 17 belső- és észak-erdélyi templom és kastély

Belső- és Észak-Erdély 17 jelentős műemlék épülete újul meg a következő években a Regionális Operatív Program keretében. Többek között a kolozsvári Szent Mihály-templom, a szatmárnémeti székesegyház, a besztercei evangélikus templom és több kastély részesül vissza nem térítendő uniós támogatásban.&

Pap Melinda 2017. december 06., szerda

Ösztönzően hat a kolozsvári homlokzatfelújítási programra a többletadó

Hétszer több épület homlokzatát újították fel idén Kolozsváron, mint a korábbi esztendőkben. A polgármesteri hivatal a napokban méri fel a többletadóval sújtott tulajdonosok ingatlanjainak állapotát, és új, szigorúbb szabályzat bevezetését tervezi.

HIRDETÉS
Pap Melinda , Simon Virág 2017. november 28., kedd

Patthelyzet az Unirea és a katolikus gimnázium székhelye körül, perrel fenyegetőzik Florea

Feloldhatatlannak tűnik a nézetkülönbség a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a katolikus iskola székhelyének bérleti szerződése ügyében a Státus Alapítvány és a városháza között. A patthelyzet miatt a városvezetés nem tudta kifizetni a bérleti díjat.