HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. szeptember 19., kedd

Összekötő utakat építenek Váradon

A bihari megyeszékhelyt a környező településekkel összekötő alternatív útvonalak kiépítésére készül a nagyváradi önkormányzat, ily módon is megpróbálva csökkenteni a városon áthaladó, a román-magyar határ irányába tartó forgalmat.

Pap Melinda 2017. szeptember 15., péntek

Szakbizottsági igen az anyanyelvhasználati küszöb módosítására

Zöld utat adott a képviselőház munkaügyi bizottsága a közigazgatási törvény RMDSZ által kezdeményezett módosításának, miszerint húszról tíz százalékra csökkentenék az anyanyelvhasználati küszöböt a kisebbségek által is lakott településeken.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. szeptember 14., csütörtök

Világhírű gitáros akkordjaira emlékeztek a balesetben elhunyt Szántó Lórándra

Családias hangulatú, szívhez szóló rendezvény keretében emlékeztek szerdán zenésztársai és a kolozsvári zenekedvelő közönség a tragikus körülmények között elhunyt basszusgitárosra, Szántó Lórándra. A díszmeghívott Snétberger Ferenc gitárművész volt.

Hajnal Csilla , Pap Melinda 2017. szeptember 14., csütörtök

Vásárhelyi iskolaügy: Pașcan újraállamosítana, a katolikus egyház szerződést bonthat

A marosvásárhelyi Unirea főgimnáziumnak és a katolikus iskola osztályainak otthont adó épületek visszaszolgáltatásának a felülvizsgálatát kezdeményezte Marius Pașcan PMP-s képviselő. Az egyház szombaton dönt az önkormányzattal kötött szerződés sorsáról.

Pap Melinda 2017. szeptember 11., hétfő

További műemlékek újultak meg, bővül a váradi sétálóövezet

Többéves felújítás után Nagyvárad újabb két jelentős műemlék épülete nyerte vissza régi fényét, és elkezdődött a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca sétáló övezetté való alakítása is.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. szeptember 11., hétfő

Ötvenéves a csucsai múzeum: folytatódik a pereskedés az Ady által is lakott Boncza-birtokért

Érintőlegesen Ady Endre és múzsája, Csinszka alakját is megidézi az a rendezvénysorozat, mellyel a csucsai Octavian Goga-emlékmúzeum 50 éves fennállását ünneplik a napokban. A jubileumi évet beárnyékolja a kastély visszaszolgáltatásáért folyó pereskedés.

Pap Melinda 2017. szeptember 10., vasárnap

Összpontosul a nagybányai magyar szórványoktatás

Összmagyar támogatással, a református és a katolikus egyház, illetve a magyar kormány segítségével valósul meg a nagybányai Németh László Elméleti Líceum régi terve, hogy birtokba vehesse belvárosi székházát. Az iskolaavatót a hétfői tanévkedéskor tartják.

Pap Melinda 2017. szeptember 07., csütörtök

Holló László a vásárhelyi iskolaügyről: nem járna sikerrel az újraalapítás

Megszüntetése esetén nem járna sikerrel a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum újralapítása – véli Holló László, a Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója, aki a Krónikának adott interjúban elmondta: ha kell, készek felbontani az önkormányzattal kötött bérleti szerződést.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. szeptember 06., szerda

„Egyesítenék” Szent Lászlót: a centenáriumi szoborterveken vitáznak Váradon

Két háromalakos szoboregyüttessel tisztelegne a román egyesülés centenáriuma előtt a nagyváradi városvezetés, de nem hajlandó a gyulafehérvári nyilatkozatot is belefoglalni. Az RMDSZ a régóta beígért Szent László-szobrot is a román emlékmű részévé tenné.

Bíró Blanka , Pap Melinda 2017. szeptember 04., hétfő

Nem „hülyeség” a tornatankönyv: a szakma örül az új, román nyelvű taneszköznek

A kritikák ellenére hasznos az új tanévben bevezetett ötödikes testneveléstankönyv, amely „forradalmasíthatja” az elsportosodott tornaórákat, állítják a Krónika által megkérdezett szakemberek. Kifogásolják azonban, hogy a kiadványnak nincs magyar változata.

Kőrössy Andrea , Pap Melinda 2017. augusztus 31., csütörtök

Kitart az állami tankönyvkiadó mellett a miniszterelnök

Őrültségnek és pénzkidobásnak tartja Mihai Tudose kormányfő, hogy rendszeresen újraírják a tankönyveket, illetve teljesem új kiadványokat adnak ki.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. augusztus 29., kedd

Katolikus iskola: a nép ügyvédjétől kérnek jogorvoslatot a szülők

A nép ügyvédjétől kér jogorvoslatot a marosvásárhelyi katolikus iskola diákságát ért jogsértésekre a Civilek a katolikus iskoláért mozgalom, mely a cikluskezdő osztályokba jelentkezők listáját is eljuttatja a minisztériumba.

Pap Melinda 2017. augusztus 29., kedd

Sokszínűségét ünnepli Nagyvárad: a városban élő nemzetiségek mutatkoznak be a várban

Nagyvárad kulturális sokszínűségét igyekszik hangsúlyozni az önkormányzat turisztikai egyesülete, mely szeptember folyamán egy-egy hétvégét szán a különböző nemzetiségek hagyományainak bemutatására.

Pap Melinda 2017. augusztus 27., vasárnap

Bővítenék a lovagkirály kultuszát bemutató Szent László-utat

Új helyszínekkel bővítenék a Szent László-örökségút hálózatát a projekt lebonyolítói, akik ehhez a helyi közösségek javaslatait is várják.

Pap Melinda 2017. augusztus 25., péntek

Az RMDSZ a kiskereki alpolgármestere tettéről: magánügy a pofozkodás

A felszólítás ellenére nem mond le tisztségéről a politikai ellenfelét felpofozó Szabó Zoltán Lajos kiskereki alpolgármester. Az elöljáró mellett a bihari község vezetése is kiáll, míg az RMDSZ megyei vezetőségének nincs hivatalos álláspontja az ügyben.

HIRDETÉS
Pap Melinda 2017. augusztus 19., szombat

Személyes irodalomtörténet és rettegő cenzorok

Az erdélyi magyar irodalomtörténet személyes oldalára próbált rámutatni az a péntek esti kolozsvári beszélgetés, melyen az 1989-ben megjelent Túlélő képek antológia és fotóalbum „túlélői” emlékeztek az eltelt időszakra.