Megtörtént a ráhangolódás a nagyváradi Szent László Napokra

Krónika 2017. június 19., 13:49 utolsó módosítás: 2017. június 19., 14:01

Kerékpártúrát és kerámiakiállítást rendeztek a Nagyváradon június 19–25. között zajló Szent László Napok vasárnapi, nulladik napján.

Fotó: Danilics Tibor

A Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül elnevezésű, ötödik alkalommal megszervezett kerékpártúra keretében szép számban érkeztek bringások a lovagkirály nyughelyéül szolgáló nagyváradi várba.

A rendezvénysorozat sajtóirodájának tájékoztatása szerint a legfiatalabb kerékpáros alig 5 éves volt, s amint a szervezők első perctől ígérték, hozzá igazították a tempót, így neki is sikerült elkerekeznie Biharkeresztesig. Ugyanakkor az idősebb generáció is képviseltette magát, többen is túl voltak már a 60. életévükön.

A nagyváradi várban Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a szervezők nevében a megjelenteket, majd Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szólt röviden az egybegyűltekhez. Az idei bringázás újdonsága volt ugyanakkor, hogy átjött Nagyváradra Semlyényiné Mizák Ágota biharkeresztesi alpolgármester is, aki szintén kerékpáron csatlakozott a menethez.

A kerékpáros túra szervezői ebben az évben csatlakoztak a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett Kerékpárral 7 határon át elnevezésű programhoz, amely a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros programokat, túrákat támogatja.

Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai című, vasárnap megnyílt, szebbnél szebb kisplasztikákat felvonultató kiállítása a kulturális fesztivál végéig látogatható a nagyváradi vár Bethlen-termében. „A műalkotások kifejezik a művésznő lelkét, azt, ahogyan a világot látja” – fogalmazott rövid köszöntőjében Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője.

Kósa Klára keramikusművész (képünkön középen) kiállítása a nagyváradi vár Bethlen-termében látható Fotó: Danilics Tibor

Elhangzott, a Nagyváradra elhozott, a reneszánsz életérzést hordozó kisplasztikákon keresztény–zsidó szimbólumokat fedezhetünk fel. Kósa Klára a színek kapcsán elmondta, a sárga tartós örömöt jelent, a fehér azt, hogy fényes vagyok, a fekete magával ragad, és minden benne van, aki pedig a kék színt szereti, arra szorgalom, hűség, megbízhatóság jellemző, a zöld színt előtérbe helyezők számára pedig az egészség fontos.

Az 5. Szent László Napok nyitógáláját hétfőn este rendezik a nagyváradi Szigligeti Színházban, a rendezvénysorozattal kapcsolatos további információkat találnak a www.szentlaszlonapok.ro oldalon, illetve a rendezvény Facebook-oldalán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat