Megszüntették a hatósági felügyeletet Kiss Sándor ügyében

Krónika 2017. december 07., 13:49 utolsó módosítás: 2017. december 07., 13:50

Megszüntette a nagyváradi törvényszék a Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök elleni hatósági felügyeletet, az ítélet nem jogerős.

Archív felvétel

A bírák kedden hoztak alapfokú döntést az RMDSZ volt Bihar megyei elnöke és húzóembere ellen indított korrupciós perben. A döntés indoklása a későbbiekben várható. 

Kiss Sándor, Bihar megye akkori RMDSZ-es alelnöke ellen 2014 áprilisában indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hatalommal való visszaélés gyanújával.

A gyanúsítottak között szerepel még az azóta elhunyt Mudura Sándor, továbbá Bojtor Vilmos László, Gheorghe-Ioan Roatiș, Beneamin Rus, Miklóssy Ferenc, valamint Miklóssy László is.
Az ügyészek szerint Kiss, Bojtor és Rus kiterjedt pénzügyi konstrukciót dolgozott ki és működtetett: romániai (a Rus által vezetett váradi Selina és a Trameco Rt.) és egyesült államokbeli (a Bojtor által irányított Wasleys Worldwide LLC Washington) cégek közvetítésével 2005–2006-ban 600 ezer eurónyi pénzt mostak tisztára.

A DNA szerint bár a Selina közvetlenül tárgyalt bizonyos gépek és berendezések megvásárlásáról németországi és hollandiai beszállítókkal, a tranzakciót végül a Trameco ütötte nyélbe a Wasleys Worldwide LLC Washington nevű fedőcég közvetítésével, és az eredeti megállapodáshoz képest magasabb áron bonyolították le. Az így tisztára mosott 600 ezer euró, jogosulatlanul szerzett hasznot Rus Kiss Sándornak adta át, hogy előnybe részesítse a Selinát egyes nagyváradi területek értékesítésében.

Az ügyészek szerint a két tranzakcióval mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak.

A DNA szerint 2003–2004-ben egy másik összetett pénzügyi konstrukciót is tető alá hoztak a felek, ebben hármukon kívül Roatiș, Miklóssy Ferenc és Miklóssy László is érintett volt, az ügylet során újabb 300 ezer eurót „fehérítettek ki”. A DNA további hasonló akciót is gyanít, melyben Kiss, Mudura, Bojtor és Rus érintett. Az ennek során tisztárra mosott 100 ezer euró az ügyészek gyanúja szerint szintén Kisshez és Mudurához vándorolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat